Müdür yardımcısı sınavını kazanan öğretmenler isyanda ve aynı zamanda hem kaygılı hem de öfkeliler... Bunun en büyük sebebi de harcadıkları emeğin hiçe sayılmasını ya da aldıkları puanların yok olmasını istemiyorlar.
Sınavın iptal edilip edilmeyeceği ve açılan dava ile ilgili bir çok tartışma yaşandı. Her sendika kendince açıklamalar yaptı. Eğitim Bir Sen, Eğitim İş'i sorumsuzlukla itham ederken, Eğitim İş yandaşlıkla suçlayıp davasının arkasında olduğunu açıkladı. Eğitim Sen, bakanlık daha önce mahkeme kararlarını uygulamadı şimdi aklına geliyor mahkeme kararı şeklinde açıklama yaptı. Türk Eğitim Sen de yargı kararına saygı duyulması gerektiğini duyururken sınav kazananların sınav puanlarının heba olmaması için Eğitim İş genel başkanı ile de görüştüğünü ve Eğitim İş Genel Başkanının da sınav kazananların puanlarının heba olmamasını istediğini açıkladı.
Yani baktığımızda üye sayısı yönünden 4 büyük sendika da aslında üç aşağı beş yukarı hemfikir bu puanlarla atama yapılabilir diye.
Top bakanlıkta
Sendikaların bu açıklamalarından sonra top bakanlığa geçmiş durumda fakat bakanlık yeni bir bakan değişimi yaşadı ve bürokratlar bu değişimden dolayı şimşekleri üzerlerine çekmek istemiyor, koltuklarını korumak istiyorlar. Sayın bakan da geçmişte yapılan hataların tekrar etmesini istemez bir tavır içerisinde.
Hukuk kuralları uygulanmasın, yargı kararları hiçe sayılsın demek tabii ki mümkün değil. Fakat bu karar sınavın iptaline ilişkin bir karar asla değil. Buna rağmen MEB risk alamıyor.
Burada Risk nedir?
Buradaki risk İDDK da da aynı karar çıkması durumunda bu 4 sendika dışında bir sendika ya da bir kişi sınavın iptaline ilişkin bir dava açarsa (örneğin 69 alan bir kişi) o zaman işler daha da karışır. Göreve başlayanları görevden almak zorunda kalınır hukuk devletinde. Bunun örneklerini çok yaşadık MEB'de .
MEB Mahkeme Kararlarını Uygulamıyor muydu?
Aslında bazı sendikalarında söylediği doğru değil. MEB mahkeme kararlarının son yıllara kadar uyguluyordu. Bir yönetmelik iptal olunca iptal edilen maddeye göre yapılan işlemler de geri alınıyordu. Linkteki yazıda detaylar var. Fakat son yıllarda özellikle Bakan Avcı döneminde uygulanmaması alışkanlık halini aldı.
Çözüm nedir?
Çözüm ya MEB risk alacak ve adayları da her türlü tehlikeye karşı uyarıp görevlendirmeleri yapacak ya da şu anda olduğu gibi mahkeme kararını bekleyecek.
MEB; mahkeme kararını beklemeyi tercih ediyorsa en azından sınav kazananları rahatlatacak bir açıklama yapmalıdır. Bu açıklamanın içi dolu olmalı ve sınav kazanan 17bin civarındaki öğretmeni tatmin etmelidir. İçeriği de dava sonucu nasıl olursa olsun sınav kazananların bu kazanımlarının korunması yönünde olmalıdır. Bunun için MEB'in olası yargı kararlarına göre çizeceği yolu açıklaması öğretmenleri bir hayli rahatlatır.
Öğretmenlerin kaygıları ve sendikalar:
Öğretmenler kaygılı çünkü: öğretmenler sınavın tümden iptalinden hatta ve hatta sınava dayalı görevlendirmeden vazgeçilip Sözlü sınav gibi bir yöntemle görevlendirme yapılmasından korkuyorlar. İşte bu noktada haklılar ve bu noktada hem bakanlığa hem de sendikalara düşen görev; müdür yardımcısı görevlendirmelerinde objektif kriter olan sınavdan vazgeçilmesine karşı olduklarını açıklamaları olacaktır.
Bunu bugünden tezi yok;
Eğitim Bir Sen, Türk Eğitim Sen, Eğitim Sen ve Eğitim-İş mutlaka açıklama yapmalıdırlar.
Sendikalara çok da haksızlık yapmamak lazım:
Evet gelinen noktada öğretmenler endişeli ve kaygılı olabilirler fakat unutulmamalıdır ki bugün sınava dayalı yönteme dönülmüş ise bunda pay sahibi olan da sendikalardır. Çünkü sadece müdürün inhası ile görevlendirme yapılırken sendikaların açtıkları davalar sonucunda sınava dayalı görevlendirmeye dönülmüştür.
Kaldı ki Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi konularının sınavda yer alması gerektiğine ilişkin açılan dava da tek talep bu değildi. Örneğin müdürlük için de sadece sözlü sınav yapılması da vardı dilekçe de fakat mahkeme sadece bu kısmı durdururken müdürlükle ilgili olarak 5 üyenin 2 tanesi karara katılmamış 3 üyenin oyu ile Yürütmeyi durdurma reddedilmiştir.
MEB Mahkeme Kararına Madem Saygılı O zaman hukuka aykırı görevlendirmeleri de iptal etsin.
Evet MEB yargı kararını uygulamak adı altında 17bin öğretmeni bekletmektedir. Aynı MEB'in asıl yapması gereken 2015 yılında Müdür İnhası ile yapılan binlerce müdür yardımcısı ve başyardımcı görevlendirmelerini iptal etmek olmalıdır. Çünkü İDDK sadece müdür inhası ile görevlendirme olmaz, bu eşitliğe aykırı, duyuru yapmak şart, en iyisini seçmek şart demiştir. Fakat MEB bu kararı kulak arkası etmektedir.
MEB'e tekrar sesleniyoruz:
Öğretmenler mağdur olmuşlardır bu mağduriyette sizin payınız büyüktür çünkü bu konuda dava açılacağın bakanlığa bildirildiği halde bakanlıkça adım atılmamıştır. Ve öğretmenle kaygılıdırlar. Bu kaygıları gidermeniz gerekmektedir.
Top MEB'dedir çünkü 4 büyük sendika adeta güvence vermişlerdir ve risk alma sırası bakanlığa geçmiştir. Görevlendirmeleri yaparsa davayı kazanırsa sorun yok. (ki kazanma ihtimali yüksektir.) Kaybederse de sorun yaşamayacak ama birileri dava açarsa sorun olabilir, o zaman da uygulamayı dava açan lehine bireysel de uygulayabilir. Yani MEB'deki risk kaybederse, biri dava açarsa.... noktasındadır. Yani risk aslında minimize olmuştur. MEB'in yapacağı tek şey görevlendirmeleri yaparken bu se, sa ihtimalleri gerçekleşirse planının ne olacağını da açıklamak olacaktır. Böylece bu süre içerisinde yöneticisiz kalmayacaktır. Süreci başlatabilir, bu süreç devam ederken karar çıkarsa planını uygulamaya koyabilir...
İşte öğretmenlerden gelen bazı mailler:
Onların haklı davalarında onların sesi olmak adına paylaşımlarını isim vermeden yayımlıyoruz.
Maksut BALMUK
Merhaba. 20 Mart 2016 da yapılan Müdür Yardımcılığı sınavına girdim ve 80 puan aldım. Ancak bildiğiniz gibi sınavın iptal edilmesi söz konusu. Eğer sınav iptal edilirse haksızlığa uğrayacağımızı ve sınavın iptal edilmemesi gerektiğini düşünüyorum. Sınavı geçenler için takvim bir an önce uygulanmaya başlasın lütfen. Bu konuda desteklerinizi bekliyoruz. Şimdiden teşekkür ederiz. İyi çalışmalar..
Evet biliyorum mahkeme sürecini bekliyorum diyeceksiniz. Ama biz bekleyemiyoruz, emeklerimiz var, sınava çalışırken çoluğumuzdan çocuğumuzdan çaldığımız zamanımız var ve şimdi saçma bir mahkeme süreci. Maksut bey her konuda yazdığınız yazıları takip ediyoruz, niçin sınavı kazanan bizlerin hakkı için yazı yazmıyorsunuz? Mahkeme kararı bizim için olumsuz sonuçlanırsa, emeklerimizin yok sayılmasını bu kadar kolay mı kabul edeceksiniz? Desteğinize ihtiyacımız var, yazınızı hala beklemekteyim(z).
Saygılar...
Saygıdeğer Admin,
Aylarca emek verdik,çalıştık.Sınav günü olan 20 Mart geldiğinde de en üst seviyedeki heyecanımıza yenik düşmeyerek baraj puanı olan 70 ve üstünü almayı başardık.Bizler müdür yardımcısı adayları sınavımıza iptal kararının verilmeyerek hak ve adalet anlayışı doğrultusunda hareket edilmesi gerektiğini düşünüyoruz.Sitemizde bu doğrultuda yetkililerin dikkatine sunulmak üzere çarpıcı bir haber yayınlanmasını talep ediyoruz. Saygılarmızla...
Merhaba ben Mersin de sınıf öğretmeniyim. Müdür Yardımcılığı Sınavına hazırlandım ve 90 puan aldım. Puanımla atamam olacaktı, maalesef bizim dışımızda gelişen olaylardan dolayı iptal söz konusu... Bu sınava aylarca evimden çocuğumdan feragat ederek çalıştım. Hasta babam vardı, aklım ondaydı büyük stres altındaydım... Çünkü yer değiştirebilmem için sınavı kazanmam şarttı. Sınavı'n adil olduğuna inanıyorum. Lütfen bize destek olunuZ, biz çalıştık ve kazandık aylarımız Boşa gitmemeli... Tek isteğimiz desteğiniz... Emek verenlerin emeğinin yok olamaması... Şimdiden teşekkürler
20 Mart 2016 tarihinde yapılan Müdür Başyardımcılığı/Yardımcılığı Sınavı objektif ve eşit şartlarda yarışılan bir sınav olması ve sadece sınav puanına göre görevlendirme yapılacak olması nedeniyle önemli bir kazanımdır, haktır. Ekim 2015'te yayımlanan yeni yönetmeliğe göre Ocak 2016'da kılavuz yayımlanarak ilana çıkılmış ve belirtilen tarihte de sınav sorunsuz, şaibesiz, kopyasız bir şekilde uygulanmıştır. Yönetmelik yayımlandıktan sonra sendikalarca "eksik konu" nedeniyle dava açılmış olmasına rağmen Bakanlık hiçbir adım atmamış, 5 ay beklemiş ve sınavı da belirlediği konulara göre uygulamıştır.
Sınav sonuçları açıklanmış, görevlendirmeye 1 ay kala "eksik düzenleme" olduğuna karar veren yargı kararına dayanarak atamalar ertelenmiştir. Tüm bu süreçte en masum olan kesim, kendilerine sunulan sınav konularına aylarca alın teri dökerek çalışan öğretmenlerdir. Sınavda Atatürk İlke ve İnkılapları sorularına yer verilmemiş olması bizim suçumu değildir. Sınavdan 5 ay önce yargıya başvurulduğu halde Bakanlığın konu düzenlemesi yapmayıp, sınavı belirlediği konulara göre yapması, yargı kararından sonra da "eksik konu" varmış deyip sınavı iptal etmeye çalışması anlaşılabilir bir durum değildir. Fakat gelinen noktada mağdur olan tek kesim yine sınava çalışan ve başardıktan sonra hakkını arayan öğretmenler olmuştur.
Evet Atatürk İlke ve İnkılapları konularının olmaması bir eksikliktir; fakat sadece bu konunun olmaması şaibesiz, kopyasız yapılan bir sınavın iptaline yol açmamalıdır. Kaldı ki Anayasa sorularının içinde Atatürk milliyetçiliğine yönelik bir soru da yer almaktadır. Bizler Atatürk ilke ve devrimlerini yıllarca öğrenip öğretmekle kalmayıp bu ilkeleri içselleştiren öğretmenleriz. Sadece 2-3 soru sorulmadı diye eşit ve adil yapılan 100 soruluk bir sınavı iptal etmek sizlerin de talebi değildir diye düşünüyorum.
Şimdiye kadar yargı kararını uygulamada esnek davranan Bakanlığın, bu yargı kararını iptal olarak yorumlaması, hiçbir ölçüt olmadan geçici görevlendirme yapılmasına zemin hazırlayacaktır. Bu keyfi görevlendirmelerin önüne geçmek ve çalışanların kazanılmış haklarını korumak en başta sizlerin görevidir. Bir üyeniz olarak sizden bizim arkamızda durmanızı talep ediyorum. Biz sınavdan geçer not alan idareci adaylarının arkasında durmak, her daim üyelerinin arkasında durduğunu belirten ve bunun için çalıştığını her platformda ifade eden siz sendikamızın yöneticilerine kalmaktadır. Sizden bu konuda destek göreceğimizden emin olarak bu talebimizi size bildirmek istedim.
Saygılarımla.
Tam 4 ayımı verdim ben bu sınava hocam.Çoluk çocuk ziyan olduk. 2 çocuğum var, bir tanesi 3 diğeri 12 yaşında. Oğluma ders çalıştırıp gece kızımı uyutup sonrasında çalıştım. Cok çalıştım hocam . Çok uykusuz kaldım. Haftada 30 saat derse girip eve gelip yemek çocuklar ve sonrasında şükür 81 puan aldım.
Şimdi bakın şu duruma nelerden vazgeçtim. Ama bize yaptıklarına bakın. Bunu hakedecek ne yaptım ben sıkı bir çalışma dışında
Lütfen sesimizi duyurun. Lütfen sayın hocam.
Sayın Maksut Bey, sizin eğitimin sorunları ile ilgilinizi ve hassasiyetinizi bildiğimizden sesimizi size duyurmak istedik. Bizi gündeme gelme konusunda desteklerseniz çok seviniriz. Biliyorsunuz bir müdür yardımcılığı sınavı yapıldı ve 17 000 kişi kazandı. Fakat biz kendimizi hiç güvende hissetmiyoruz zira bunun için önceki uygulamalara bakmamız yetiyorda artıyor. Atanıp müdür yardımcısı olamamaktan ziyade hakkımızın gasp edilmesi ve bu sınavın bilerek ve isteyerek sakat bir klavuzla yapılmış olma ihtimali bizi üzüyor. Mutsuzuz. Okullara daha öncede gördüğümüz liyakat sahibi olmayan hak etmeyen yöneticilerin atanması ve bizlerin amiri olması bizim çalışma ortamımızın huzurunu ve barışını bozuyor. Ben 9 yıl idarecilik tecrübesi olan ve son sınavdan 84 alan biriyim fakat şimdi okuluma sınavsız önce müdür yardımcısı şimdi de müdür olmuş biri atandı. ben şimdi ona nasıl saygı duyayım? Duyamam. Haksızlıkla gelenin adil olacağına inanamam.
Sizden ricamız şudur ki; en adil atamanın yazılı sınav puanı üstünlüğüne göre olacağını dile getirmeniz.
Saygılarımla
Merhaba Maksut Bey, ben 20 Mart'ta yapılan Meb Müdür yardımcılığı sınavına girdim ve 86 aldım. Buraya kadar çok kolay söyleniyor ama o 86 puanı alabilmek için 4 ay çabaladım , emek verdim, kanun ezberledim neden? Kimseye el açmadan parti il başkanlarının peşinde koşmadan alnımın akıyla bir yerlere geleyim diye. Şimdi ise açılan bir dava sonucu malum süreci kabusu yaşıyoruz. Çalışanın cezalandırılmadığı günleri görmek istiyorum. Derdim koltuk sevdası değil , emeklerimin karşılığını almaktır. Bulunduğu yere emekleriyle gelen herkes beni anlayabilir diye umuyorum. Saygılarımla...
Sayın Maksut Balmuk yazılarınızı takip ediyoruz ve sizden bizim mağduriyetimiz ile ilgili bir yazı istiyoruz. 4 ay çocuğumuzdan ailemizden uzak kaldık ve sınava çalıştık. Güzel puan aldık ama meb puana göre atamayı durdurdu va yargı kararını bekliyoruz dedi.Bizlerde sınava giren idareci adayları olarak kafamız karıştı moralimiz bozuldu. Bizlere yardımcı olunuz ve sesimizi duyurun....
iyi günler maksut bey 20 martta yapılan müdür yardımcılığı sınavına girdim ve çok çalışarak barajı geçtim atanmaya hak kazandım ama şimdi atama süreci durduruldu lütfen sesimizi duyurun biz hakkımızı istiyoruz sizin ve süreçle ilgili bir öngörünüz var mı?paylaşırsanız sevinirim
www.memurlar.net