Müdür yardımcılığı yapamazsın

Size birisi kazanmış olduğunuz müdür yardımcılığı imtihanının sonucunda böyle hitap etse ne dersiniz? Tepkiniz ne olurdu?

Size birisi kazanmış olduğunuz müdür yardımcılığı imtihanının sonucunda böyle hitap etse ne dersiniz? Tepkiniz ne olurdu?
İmtihan kazanmakla bu işler olmaz yöneticilik çok farklı olur dese cevabınızı nasıl verirdiniz?
Bir işi birisi yaparsa, diğer insanlarda yapabilir. İmkânı olan insanlar yapabileceklerini de ispat eder.
Öyle ki bazı işleri yapan kişilerden daha da verimli iş çıkartabilir, hor görülenler. Ne acıdır ki, ülkemizde öndekiler arkadakilerin hep arkada kalmasını selametleri için uygun görmekteler.
Öne geçme durumu olursa sıkıntı başlar. Saygı duymalar geçersizdir.
Sen yapamazsın.
Çünkü sen yenisin.
Çok zordur.
Uğraşırsın, sağlığını kaybedebilirsin gibi birçok sözlerle arkadaşlar karşılanmaktalar.
İnsanları yönetmenin elbette kolay olmadığını bilir yönetici adaylarımız.
Yeni okul müdürlüğüne atanan bir müdür bey aynen şöyle diyor: Müdür yardımcısı olacak arkadaşlar acaba yapabilirler mi?
Yeni atanacak arkadaşlar müdür yardımcılığında sıkıntı çekerler. Herkes ilk işin acemiliğini çekmiştir, çeker, çekmelidir de.
Anlayışlı olmamız gerekmez mi?
Açıkça söylemek gerekirse yeni müdür yardımcısı olarak atanan arkadaşlarımızın neyi eksik onu anlatan da yok.
Belki o yapamaz dedikleri müdür yardımcılarımızın içinden ne cevherler çıkacak.
Öncelikle eğitim ve öğretim kurumlarında herkesin sorumlulukları belirlenmiş. Belirlenmiş olan kuralları ve kararlara herkes uymalı ve uyacaktır.
Görev tanımına göre hareket edilecektir. Maalesef hem de çok acıdır ki, dünyada sadece kendini yetenek ve iş görür olarak görenler var.
Önyargı zarlıdır diyenler eşi benzeri görülmemiş şekilde önyargı yaşatıyor insanlara. Neymiş efendim yeni müdür yardımcılığına atananlara moral takviyesi yapması gereken yöneticilerimiz, zorlukları anlatarak yıldırmaya gider oluyorlar.
İnsanlar eğer puanını aldıysa ve de talip olunmuşsa hiç bu tür konuşmalar yapılmamalı. Geçenlerde yine bir müdür arkadaş idarecilik yapılmaz dedi.
Bende dedim ki, siz niçin atanmak için imtihana girdiniz dedim. Kanaatimce sizi zoraki kimse yöneticilik imtihanına koymadı.
Kendiniz başvurdunuz. Kendiniz ek- 2 yi doldurdunuz. Başvurunuzu yaptınız dediğim de, de işte bulaştık ne yapalım diye de alakasız cevap verdi.
Yeni adaylara yardımcı olma noktasında hiç kimse yanaşmıyor. İnsani olarak bu yollardan gelenler yeni arkadaşlara moral vererek yönetimde ki tecrübelerini aktarsa iyi olur.
Yine yöneticiliğin insanları tanımaktan geçtiğinden bahseden kişiler var. Doğrudur eğer bir insan her hangi bir iş de başarılı oluyorsa tüm insanlarda başarılı olabilir.
Kişisel bakış açısıyla işlerin olumlu olma şansı yok. Öznel yaklaşımlardan kurtulmalıyız. Kişiler hakkında karara verirken istişare esnasında duymak istediklerimizi duymaya çalışma yerine danıştığımız kişinin söylediklerini duymalıyız.
Ne kadar üzücüdür ki bir türlü nesnel olamadık. İnsanların başarısını örttük. Evet, başarılıdır deme âlicenaplığını bir türlü kabullenerek göstertemedik.
Müdürlerimizin geçmişini çok çabuk unutmaları da ayrı bir derttir. Müdürlüğe hak kazanan ve atananlara arkadaş siz müdür ola massınız dense çok mutlu olurlar mı?
Moralleri yükselir mi? Hem böyle benim, senin, sizin konuşma hakkınız yok ki. Müdür yardımcılığına başlayacak olan arkadaşlarımızın yapıp yapamayacağını kime ve neye göre değerlendirme yapıyor bazı müdürlerimiz öğrenmek istiyoruz.
İnsanlar sadece birisi veya birkaçını özgü değil ki meziyetler. Hem nerden bilirler inansın becerisini veya bu kadar önyargıya önem verirler anlamak gerçekten güçtür.
İnsanlardan bazıları arkadaş hatırını yok sayabilir. Sayması da çok doğaldır. Bunun yanında çok şükür insanımızın bazısı da nesnel kriterleri önemsiyor.
Kazanan insan önce kendine güvenerek imtihana girmiştir.
Ülkemizde yöneticiliğe şartları tutanlar başvurdu. Başaranlara hayırlı olsun denmesi gerekmez mi?
Bunun altında yatan niyetimiz iyi olsa daha güzel olurdu. Arkadaş hayırlı olsun dememiz insani görevimiz olmasına rağmen , bunu bile yapamayanlar var.
Öğretmenlikten farklıdır, bazen sıkıntılı olur ama bunu bir şekilde hallerdesin demek daha uygun olur.
Yeni olduğunuz için bazı konularda takılman normaldir. Takıldığın konularda sormaktan geri durma yardımcı olurum deseler, birlik ve beraberlik adına hayırlı olur.
Paylaşmayı bimek bu kadar zor mu? Ne olur yeni yöneticilere imkan tanınsa….
Mehmet ŞENER
kamudanhaber

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (2)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

MEB PERSONEL Haberleri