Danıştay 2. Dairesi; 22/03/2016 Tarih ve 2016/683 Esas Numaralı kararla Yönetici Atama Yönetmeliğinin 15. maddesinde sınav konuları arasında Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi konusuna yer verilmediği, adayların bu konuda belirli bir seviyede bilgi sahibi olması gerektiği, yapılan işlemin Anayasaya ve 1739 sayılı Milli Eğitim Temel kanununa aykırı olduğu gerekçelerine dayandırarak yönetmeliğin 15. maddesinin eksik düzenleme nedeniyle yürütmesinin durdurulmasına karar vermiştir.
İşte bazı kesimler buna dayanarak sınavın iptal edilmesi, sınavın yeniden yapılması gerektiğini değerlendirmektedirler. Gerekçe olarak da Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihine sınav konuları arasında yer verilmediğine dayandırmaktadır. Oysa öğretmen olup da bu konuda bilgisi olmayanların olmadığı da aşikardır. Ki bu konu bütün örgün ve yaygın eğitim öğretim aşamalarında yeterince zaten verilmektedir. İlle de yok bu konunun verilmemesi sınavın eksik yapıldığı düşünülüyorsa atandıktan sonra müdür yardımcılarına bir haftalık kurs verilerek halledilebilir. Peki buna istinaden sınav iptal olacak mıdır? Tabi ki hayır. Ki bu mümkün de değildir.
Sınavın İptal Olamayacağına Tespitler:
1-Sınav konuları arasında ilgili konu verilmiş olsaydı 2 veya 3 sorunun bu konudan sorulacağını varsayalım. 2 veya 3 soru için sınavın tekrarlanmasını düşünenler diğer sınav konularının %97-98 kısmını nereye koyacaklardır? Yok %2’lik kısmı sorulmadı diye %98’ini görmemek akılla izah edilecek bir yanı var mıdır? Velevki sınav yapıldı o zaman iyi puan alanlar tekrarlanan sınavdan istediklerini alamadılar. Bu durumda on binlerce aday Bakanlığımızın yanlış işlem tesis etmesinde sorumlu olduğunu düşünerek Bakanlığımız aleyhine maddi ve manevi tazminat davası açmayacaklar mı? Açılacak bu davalarda kazanma ihtimalinin %100’e yakın olduğu görülmüyor mu?
2- Mahkeme kararı idarenin eksik işlem nedeniyle yürütmenin durdurulmasına ilişkin verdiği karar bundan sonraki sınavlarda uygulanması halinde hiçbir sorun kalmayacak. Bir de karar eşitliğe aykırı olmayan, kimseyi mağdur etmeyen bir karar olduğuna ve kararın sadece düzenlemeye ilişkin yanı bulunduğuna göre sınavın iptali nasıl düşünülebilir?
3- Karar işlemin yürütmesinin durdurulmasına yönelik olduğuna ve işlemin de yani sınavın da gerçekleştiğine göre bunun uygulanabilirliliği mümkün mü? Diyelim ki Bakanlığımız sınavı iptal etti. Peki hem eşitliğe aykırı hem de usule yönelik iptal edilen inha ile yapılan müdür yardımcılığı görevlendirmelerine ve şube müdürlüğü sınavına ilişkin uygulanmayan Danıştay kararlarını nereye koyacağız?
4- İptal edilsin diye baskı kuranların tamamına yakını sınavda başarılı olamayanların veya istedikleri puanları alamayanların olduğu ortada değil mi? Bir de sınav hakkı olmadığından sınava giremeyenlerin mağdur edildiği iddiası var. Ki bunlar zaten müdür yardımcısı olarak çalıştığından ve görev süresi bitmeyenlerdendi. Bunlar da pek mağdur sayılmazlar; çünkü sınavın yapıldığı dönemde zaten görevlerinin başındaydılar ve 2017’de yapılacak sınava girebilme hakları vardır.
5- İnha ile yapılan görevlendirmelerde şaibe olduğunu iddia edenler (ki ben de bu düşüncenin arkasındayım) ne oldu da birden bire sınavın iptaline yönelik ortalığı karıştırmaya başladılar.
Sonuç; Kurum müdürünün inhası il milli eğitim müdürlüğünün teklifi ve valinin onayıyla yapılan atamaların Danıştay kararına istinaden hem eşitliğe hem de usule aykırı olduğu için işlemin tesis edildiği andan itibaren kanun gereği geriye giderek işlenmesi ve inha ile yapılan görevlendirmelerin iptal edilmesi, bundan sonra da inha ile görevlendirmelerin yapılmayacağı ortada olduğu için buna benzer değişikliğe gidilmemesi elzemdir. Danıştay’ın düzenlemeye yönelik olan eşitliğe aykırı olmayan sınav konularında olması gerekir dediği Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi konusunun bundan sonra yapılacak sınav konularında yer alacak şekilde düzenleme yapılarak bu kaosun önüne geçilmesinden başka alternatif olmadığı, adalete ve eşitliğe uygun yapılan sınavın iptalinin hiçbir gerekçesinin bulunmadığı ortadadır.
Bakanlığımızın en ideal kararı vereceğini umuyorum.
Abdulkadir Arca
Eğitimci Yazar