Kocaeli İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından Kocaeli’de bir çok okulun başarılı okul müdürlerine yapılan performans değerlendirme sonrası düşük puan verilerek müdürlükten öğretmenliğe atanan okul idarecilerinin boşalttığı kadrolara yapılan müdür görevlendirme işlemine de yargıdan tokat gibi bir karar geldi.
Kocaeli İl Milli Eğitim Müdürlüğünce 16-23 Ekim 2014 tarihleri arasında yapılan Müdürlüğe İlk Defa ve Yeniden Görevlendirme Sözlü Sınavında 63,80 puan verilerek müdürlük için yeterli puan verilmeyen Bilişim Teknolojileri öğretmeni Yusuf Şanlı açtığı davayı kazanarak mülakat sınavının yürütmesini durdurma kararı verilmesini sağladı.
Yapılan haksız uygulamalar sonucunda, okul müdürlüğü görevinden alınarak öğretmen yapılan Derince Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Eski Müdürü Yusuf ŞANLI, Görevden alındıktan sonra, ilk defa ve yeniden müdür görevlendirmesi için yapılan mülakata girmiş ve başarısız sayılmıştı. Bu kararı da mahkemeye taşıyan Yusuf ŞANLI Kocaeli 2. İdare Mahkemesinden Yürütmeyi Durdurma Talebine Red cevabını almıştı. Ancak hukuk mücadelesinden yılmayan Yusuf ŞANLI bu kararı da Sakarya Bölge İdare Mahkemesine taşıyarak haklılığını ispatladı. Hukuk kararlarının bugüne kadar sağlıklı bir şekilde uygulanmadığı konuşulan Kocaeli’de tabiiki bu mahkeme kararı karşısında idarenin Yusuf ŞANLI lehine bir uygulama yapması da beklenmiyor.
Ancak göstermiş olduğu bu mücadeleyi diğer mağdur kişiler ve eğitim sendikaları da gösterseydi belki durum daha da farklı olabilirdi. Kocaeli’de yapılan sözlü sınavda büyük çoğunluğu Eğitim Bir Sen üyesi olduğu belirtilen adaylara yüksek notlar verilmiş, diğer sendikalara mensup öğretmenlerin çoğu 70 puan altında bırakılmış, birkaç farklı sendika üyesi öğretmene 70 üstü puan verilmiş olsa da bir okula müdür olarak görevlendirilmeye yeterli puana ulaşılması mümkün olmamıştı.
Sınav sonrasında puanlamaların mülakat öncesi ayarlandığı dahi iddia edilmiş ve sözlü sınav mülakat komisyonlarının tamamının Eğitim Bir Sen üyesi olan Milli Eğitim yöneticilerinden oluştuğu için “göstermelik sınav” yapıldığı şeklinde uygulamaya eğitimciler tepki göstermişti.
Sakarya Bölge İdare Mahkemesi tarafından verilen ve “İdari işlemin yetki, şekil gibi salt usule ilişkin unsurları ile sınırlı olmak üzere bir yargısal denetimin, hukuk devleti ilkesinin sağladığı güvenceyi temin etmeyeceği açıktır” denilerek kararda Kocaeli Milli Eğitim Müdürlüğü’nün yaptığı sözlü mülakat sınavına tokat gibi bir karar verilerek “HUKUK DEVLETİ” vurgusu yapıldı. Kararın devamında “Hukuk devleti ilkesinin, idarenin; yargısal denetim yapılmasını ortadan kaldırarak, imkansız kılacak ya da güçleştirecek şekilde bir idari işlem tesis etmesine izin vermesi mümkün değildir” denildi.
İŞTE SAKARYA BÖLGE İDARE MAHKEMESİ KARARI