Müdür Rotasyonunda Sinsi Oyunlar

Aynı okulda beş yılını dolduran Okul Müdürlerinin rotasyon tarihleri yaklaştıkça bu uygulamayı engellemeye yönelik alicengiz oyunları ve sinsi tahrik içeren ucube yorumların sayısı da ne yazık ki artmaktadır.

Bu yorumları sipariş üzerine paketleyip 367 garabetine benzer bir manevra ile kamuoyuna süren arka plandaki aklı evvellerin kendilerini gizleyerek “yorum tetikçileri” marifetiyle kafa bulandırmaları ise ne yazık ki karşılık bulmaktadır. Bu yorumlara yorum deyip ciddiye almak bile belki akla ziyandır; ancak kafaların karıştırılmaya çalışıldığı ve yangından mal kaçırılmaya çalışıldığı bu kaypak zeminde sağduyunun ve aklıselimin de uyanık olmak adına bir şeyler söylemesi ve hatta sesini daha da yükseltmesi elzem olmuştur.

Hatırlanacağı üzere bu köşede daha öce aynı konu ile ilgili yazı yayınlanarak müdür rotasyonlarının engellenmesine yönelik ipe un serme çabalarının olduğu, öğretmen camiasının bu konuya büyük isteği ve desteği olduğu için açıktan dile getirmekten çekinen bazı sendikaların ve çeşitli mihrakların bu işi “İstemem ama yan cebime koy” mantığı ile gizliden gizliye desteklediği ve bu yönde özellikle kamuoyu oluşturmaya dönük çabaların olduğu vurgulanmıştı.

Zaman geçtikçe bu çabaların daha da arttığı, sinsi planların daha da netleşmeye başladığı, iztemezükçü yeniçeri zihniyetinin kazan kaldırma gürültülerinin etrafa yayıldığı ve nihayet özellikle akıl tutulmasını andıran ucube yorumlarla kamuoyunun yönlendirilmeye çalışıldığı ne yazık ki artarak devam etmektedir.

Evlere şenlik bu yorumların en ucubesi ise hiç şüphesiz müdürlerin çalıştığı “Beş yıllık sürenin okula müdür olarak atandığı tarihten mi, yoksa yönetmeliğin yayınlandığı tarihten mi? Başladığı şeklindeki anlamsız konudur. Anlamsız diyorum çünkü yönetmelik yoruma ihtiyaç bırakmayacak kadar açık ve nettir. Zira Yönetmeliğin 22/1. maddesinde “ Bu Yönetmelik hükümleri çerçevesinde eğitim kurumu müdürlerinden bulundukları eğitim kurumunda beş yıllık çalışma süresini tamamlayanların görev yerleri, il içinde aynı veya daha üst tipteki eğitim kurumları olacak şekilde tercihleri dikkate alınmak suretiyle bu Yönetmelik ekinde yer alan Ek–2 Yönetici Değerlendirme Formu üzerinden yapılacak değerlendirme sonucu puan üstünlüğü esasına göre değiştirilir” denilmektedir. Dolayısıyla altı çizili cümleden de gayet net anlaşıldığı üzere bir müdür A okulunda beş yıl görev yapmış ise yer değiştirecek demektir. Bir başa açık ifade ile bu yıl için söylemek gerekirse örneğin bir müdür 1 Temmuz 2010 tarihi itibariyle bulunduğu okulda beş yıl çalışma süresini doldurmuş ise yer değiştirecek demektir.
Hal böyleyken ve de cümle ilkokul birinci sınıf öğrencilerinin bile hiç yanılmadan, tereddüde düşmeden anlayacağı açıklıkta iken, kalkıp bunu eğip büzerek, çarpıtarak müdürlerin beş yıllık çalışma süresini, yönetmeliğin yayınlanma tarihi olan 13.08.2009 tarihinden başlatmak, eğer 367 garabetine bir taktik değilse ya da yönetmelikte olmayan bir şeyi yorum yoluyla yönetmeliğe sokma çabası değilse, veya çamura yatma kabilinden bir manipülasyon değilse, nihayet rotasyonu engellemek için belki tutar niyetiyle atılmış mızıkçı bir olta değilse… olsa olsa bir akıl tutulması ya da kaybedecek olmanın getirdiği hezeyanla çocuksu bir debelenme durumudur vesselam.
Nitekim bu yorumların dayandırılmaya çalışıldığı Yönetmeliğin Geçici 1. Maddesine gelince, bu maddede yer alan “Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihte eğitim kurumlarında asaleten yönetici olarak görev yapanlar bu görevlerine devam ederler. Ancak, farklı kurumlara ya da yönetim kademelerine atanmak isteyenler bu Yönetmelik hükümlerine tabidir” şeklindeki düzenleme “Devlette devamlılığın esas olduğu” ilkesinin doğal bir yansıması olup, daha önce atanmış olanların kazanılmış haklarını korumak için her yönetmelikte mutlaka bulunan rutin ve klişe bir ifadeden ibarettir.
Kaldı ki bir an için onların yorumuna göre düşünülmesi bile bindikleri dalı keser cinsten komediyi içinde barındırmaktadır. Çünkü bu anlayış rotasyon için beş yıllık sürenin başlangıcını bu yönetmeliğin yayınlanma tarihi olan 13.08.2009 tarihinden başlattığına göre bu tarihten öncesini yöneticiler için kayıp zaman, yani yok hükmünde kabul etmektedir. O halde bu anlayışa göre bu yönetmeliğin yayım tarihinden öncesi geçerli değilse, müdürlük sınavına girmek için gerekli olan daha önce en az bir yıl yöneticilik yapma şartı da geçersiz kabul edilmesi gerekir. Aynı şekilde il içinde yer değiştirme için iki yıl, il dışı için de üç yıl çalışılan süreler de bu yönetmeliğin yayım tarihinden başlatılmak zorunda olduğu için bunlar da bu yıl tayin isteyemezler anlamı çıkmaktadır. Hatta bu anlamsız zorlama yorumları ciddiye alırsanız bu yönetmeliğin yayım tarihi milat kabul edilecek ondan öncesi tamamen yok hükmünde olacak ve bu süre içinde elde edilen tüm kazanımlar da geçersiz kabul edilecektir ki “Devlette devamlılık” ilkesini de ortadan kaldıran akıllara ziyan saçma bir yorum olduğu her haliyle ortadadır.
Ancak tam da burada özellikle bu oyunları oynayanların ruh hallerine dikkat edilirse bir yumurta için samanlığı yakmaktan çekinmeyen, küçük bir çıkarı için her şeyi berbat etmeyi göze alan bir ruh halinin olduğu açıkça görülmektedir. Zira unutmayalım ki 2006 yılında başlayan yönetici atama krizinin fitilini ateşleyen de benzer bir ruh hali idi…
Sonuç itibariyle eğer illa da bakanlık bu yorumları ciddiye alıp bir açıklama ya da genelge yayınlayacaksa kötü niyetli yorumların oltasına takılmadan, yönetmelikte herhangi bir yoruma ihtiyaç olmadığını, belirtilen tarihlerde rotasyonların harfiyen uygulanacağını net bir şekilde belirtmelidir. Bunun yanında dava açmak için şimdiden ellerini ovuşturanların kötü emellerini boşa çıkarmak için, beş yılını doldurup da kendi isteği ile tayin istemeyenlerle, istediği halde tercihlerinden birine atanamayanları ayırmadan aynı anda “Bilgisayar Kurası” ile atama yapılacağını net bir şekilde bildirmelidir. Zira 2006 yılındaki davalarda yargının da hukuksuz bulduğu kendi isteği ile tayin istemeyenlerin idare tarafından sınırsız takdir ile atanmış olması konusu, şu an dava açmak için bekleyenlerin avuçlarını ovuşturarak çok istedikleri ve bekledikleri bir uygulamadır ve Bakanlık bu oyuna gelmemelidir.

 
analiz76@mynet.com

 

memur.biz

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (9)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

MEB PERSONEL Haberleri