Manisa'nın Soma ilçesinde meydana gelen 301 madencinin ölümüne sebep olan faciayla ilgili gözaltına alınanların mahkemeye verdiği ifadeler ortaya çıktı. Sanıkların ifadelerine göre, facia göz göre göre gelmiş. Olayın 15:15 civarında çıktığı belirtiliyordu. Tutuklanan Soma İşletmeleri A.Ş.'nin İşletme Müdürü Akın Çelik, ise kendisinin 15:00 sularında haberdar olduğunu söyledi. Çelik şunları anlattı:
"Çocuğumun rahatsızlığı sebebiyle olay günü madende değildim. Saat 15.00 sıralarında madendeki arkadaşlardan biri telefon etti. U3 bölgesi olarak tanımlanan yerden duman çıktığını söyledi. Ocak başına bir saat sonra gittim. Çalıştığım süre boyunca söz konusu maden ocağında bir anormallik görmedim. Görseydim de özellikle olay günü hiç kimseyi ocağa sokmazdım. Bizzat onları kurtarmak için kendim girdim. Üzerime düşen her türlü tertibatı aldığım gibi birçok insanın da sağ kurtarılmalarına yardımcı oldum. S panosunun yukarısında 340 doğrusu diye tabir ettiğimiz yerüstüne bağlantı ocak içinden hariç ve temiz havanın olduğu yer üstüne 300 metre sonra çıkabilecek bir kaçış yolumuz mevcuttur. Bu yaşam odasından daha öncelikli ve faydalı bir yerdir. Olayın sebebini ben de bilmiyorum. Bilirkişi raporlarıyla gerçek ortaya çıkacaktır."
Soruşturma kapsamında tutuklanan Emniyet Vardiya Uzmanı Yalçın Erdoğan gaz ölçümlerinde olması gerekenden farklı bir gaz oranı ölçmediğini ifade etti. Teknik nezaretçi Ertan Ersoy da gaz ölçümlerinde bir sorumluluğu bulunmadığını söyledi.
Ancak söz konusu üç şüphelinin tutuklanmasının istendiği savcılık tutanağında ise şu ifadeler kullanıldı: "Gaz ölçüm sensörlerine ait dijital kayıt çıktıları incelendiğinde ocak içi karbonmonoksit değerinin olaydan önce ve olay sırasında olması gerekenden yüksek olduğu, yine karbonmonoksit değerinin ocak içerisinde ani yükseldiği, ancak bu durumun maden içerisindeki aksaklıkların yazılması gereken defterlere ve tutanaklara geçirilmediği, gaz artışının vardiya sorumluları tarafından gerekli özen ve dikkat göstererek takip edilmediği, bu işlemi yapması gereken vardiya sorumlulularının işletme müdürü tarafından denetlenmediği, şüphelilerin bilirkişi raporunda kusurlu olduğu tespit edildiği anlaşılmıştır."
Akhisar Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen soruşturma kapsamında maden işletmesinin geriye dönük bir yıllık işlemleri dahil tüm bilgi ve belgelerine el konuldu. El konulan şirket bilgisayar kayıtları, kaza günü ile kazadan iki gün önce gaz sensörlerinin uyarı vermesine rağmen önlem alınmadığını ortaya çıkardı. Bu iki uyarıda da karbonmonoksit seviyesinin yüzde 50'nin üzerine çıktığı tespit edildi.