MÜDÜR BAŞYARDIMCILIĞI GEREKLİ Mİ?

MÜDÜR BAŞYARDIMCILIĞI GEREKLİ Mİ?

Uzun zamandır sözü edilen “Kamu Personel Reformu”nun 61. Hükümet döneminde gerçekleştirilmesi bekleniyor.

Merkez ve taşra teşkilatlarındaki yığılma ve hantallaşma artık günümüz teknolojik ve yönetsel gelişmelerini taşıyamaz hale gelmiştir.

Tüm kamu kuruluşlarını kapsayan köklü bir reformla daha dinamik bir kamu yönetimi oluşturulması ve fakat bunu yaparken de mağdurlar oluşturmadan ince bir dengeleme yapılması bir zanaatkâr titizliği gerektiriyor.

Kamu Personel Reformu genelde tüm kamu birimlerini ilgilendiriyor. Milli Eğitim Bakanlığı teşkilatlarına, oradan da okul yönetimine indirgeyerek konuyu daraltmak istiyorum.

Bilindiği gibi Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğünün 03.03.2009 tarih ve 1124 sayılı yazısıyla Halk Eğitim Merkezlerinde müdür başyardımcısı normu kaldırılmıştır.

Burada uzun uzun görev tanımları yazarak yazı kalabalığı yapmadan şunu ifade etmek lazım ki Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü doğru olanı yapmıştır. Mevcut müdür başyardımcılarının kazanılmış hakları kurumdan ayrılana kadar saklı olmak kaydıyla yeni norm açılmaması hem mevcut yöneticileri mağdur etmemiş hem de gereksiz olan bir kadroyu ortadan kaldırmıştır.

Aslında yapılması gereken şey bu uygulamanın tüm kurumlara yayılmasıdır. Okul müdürlüğü yapmış herkes sanırım kabul eder ki yeteri kadar müdür yardımcısı olduğunda başyardımcıya gerek yoktur.

Özlük haklar ve ek ders saati açısından müdürle denk olan başyardımcılar birçok kurumda kendilerini müdürle denk görerek yönetsel çatışmalara sebebiyet verebilmekte, bu da kurumlarda çift başlı bir görünüm ortaya çıkarmaktadır.

Burada amaç müdür başyardımcılarını suçlamak da değil. Tamamen görevin doğasından kaynaklı bir problemden bahsediyorum. Müdürle müdür yardımcısının arasında bir görev olduğundan dolayı bir “yetki karmaşası” doğal olarak ortaya çıkmaktadır.

Çift başlı görüntü yönetimde gereksiz çekişme ve çatışmalar doğuruyor, bu çekişme nedeniyle de örgütün iklimi bütün olarak zarar görebiliyor.

Yönetici atama yönetmeliğinin çıkmasına yakın bir zamanda müdür başyardımcılığı normlarının -mevcut yöneticilerin hakları saklı kalmak kaydıyla- kaldırılmasını öneriyorum.

Daha sonraki bir yazımda da diğer birçok kurumda müdür yardımcılığı normlarının gereksiz şekilde şişirilmiş olduğundan bahsetmek istiyorum.

Bekir KARABULUT/ Develi İlçe Milli Eğitim Müdürü 

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (7)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

MEB PERSONEL Haberleri