Mucit polis, 'fıstık çıtlatma makinesi' yaptı

Gaziantep'te görev yapan 39 yaşındaki polis memuru Aydın Günay çocukluğundan beri süren makine tutkusunu, geliştirdiği ''fıstık çıtlatma makinesi'' ile gerçeğe dönüştürdü.


Adıyamanlı Aydın Günay, memleketinde liseyi bitirdikten sonra 1993'de Polis Okulu'ndan mezun oldu. 17 yıldır memurluk hayatını sürdüren Günay, bir yandan polislik yaparken diğer yandan çocukluğundan beri süren merakını bırakmadı.

Günay'ın, üzerinde 5 yıldır çalıştığı ve denemelerde başarı yakaladığı fıstık çıtlatma makinesi, Gaziantep Zirve Üniversitesi'nin de dikkatini çekti. Zirve Üniversitesi, makinenin patentini almak için Türk Patent Enstitüsü'ne başvurdu.

Aydın Günay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 8 çocuklu fakir bir ailede büyüdüğünü, kardeşlerinin üniversite okuduğunu, kendisinin de Polis Okulu'nu bitirdiğini ve son bir yıldır Gaziantep Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şube'de çalıştığını söyledi.

Çocukluğundan beri tatillerinde, boş zamanlarında demircilerde ve makine tamircilerinde çalıştığını belirten Günay, şunları aktardı:

''Çocukluğundan beri içimde sürekli bir makine hevesi vardı. Kendi oyuncağımı kendim yapardım. Evdeki eksiklikleri kendin giderirdim. Evimizdeki televizyonları renkli yapacağım diye 2-3 televizyonu yaktım, telefonları da bozdum. Önce bozma ile işe başladım. Zamanla bu farklı bir meraka dönüştü.''

-''SANAYİ TİPİNİ YAPIP, PİYASAYA SUNACAĞIZ''-

Antep fıstığı tüccarlığı yapan kardeşinin 5 yıl önce kendisine, fıstık kırma makinesi geliştirmesini söylemesi üzerine makineyi tasarladığını ve esnaftan aldığı parçalarla yaptığını belirten Günay, şunları kaydetti:

''Makinenin maketini bitirmiştim, çok başarıyla kırıyordu. Bu sırada başka bir firma fıstık kırma makinesini piyasa sürdü. Ben bu sefer makineyi fıstık çıtlatmaya çevirdim. Bunun üzerinde de 3 yıl çalıştım. Arkadaşlarımın vasıtasıyla, Zirve Üniversitesi'ne gittim. Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Musa Hakan Asyalı ile tanışınca önüm de ufkum da açıldı. Üniversitenin bütün imkanlarını seferber ettiler, teknik destek verdiler, çocuklarıma burs verdiler. Zirve Üniversitesi ile işbirliği yaparak makineyi biraz daha geliştirdik, maketini yaptık. Denemelerde yüzde 80'den fazla başarıya ulaştık.''

Zirve Üniversitesi'nin, fıstık çıtlatma makinesinin patentini almak için Türk Patent Enstitüsü'ne başvurduğunu bildiren Günay, patenti aldıktan sonra Zirve Üniversitesi Sanayi-Üniversite İşbirliği Merkezi'nde makinenin sanayi tipini yaparak, piyasaya sunacaklarını belirtti.

-''EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜNE DE MÜHÜR VE KALKAN GELİŞTİRİYOR''-

''Benim buradan maddi beklentim yok'' diyen Günay, ülkesine faydalı olmak istediğini söyledi.

Antep fıstığının Güneydoğu bölgesinin önemli bir geçim kaynağı olduğuna, Mersin ve İzmir'de bile üretildiğine işaret eden Günay, ''Fıstık çıtlatma genelde evlerde kadınlar tarafından elde yapılıyor. Dünyada önemli fıstık ihracatçısı konumundaki İran ve Amerika'da bile fıstık çıtlatma makinesi yok. İnşallah bundan sonra biz yurt dışına makine satarız. Bizim ne eksiğimiz var ki'' şeklinde konuştu.

3-4 projesi daha olduğunu ifade eden Günay, Zirve Üniversitesi işbirliği ile halı temizleme makinesi yaptığını, Gaziantep Emniyet Müdürlüğü için mühür sistemi ve portatif kalkan geliştirme projesinin sürdüğünü bildirdi.

Ailesi ve kurumunun kendisini desteklediğini ifade eden Günay, ''İşte görevime dört dörtlük sarılıyorum, işlerime engel olmayacak şekilde çalışmalarımı sürdürüyorum. Emniyet Müdürümüzün de haberi var, destekliyor. Fıstık kırma makinesini yaptığımda hiç param yoktu, aylığımdan artan parayla yapıyordum. İlk makinede başarılı olmuştum ama piyasaya sürmekte geç kaldım. Verilecek maddi desteklerle bu tip birçok proje hayata geçirilecektir'' dedi.

Zaman

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

KAMU PERSONELİ Haberleri