Tamamlayıcı sigorta muayene ve reçete bedeli yine vatandaşa kalıyor. Aylık prim ise yaklaşık 50 lirayı buluyor. Üstelik hasta ve yaşlı iseniz rakam giderek büyüyor Sosyal Güvenlik Kurumu yayımladığı 2012/25 sayılı genelge ile 5510 sayılı Kanun’un 98’inci maddesine uygun olarak, “Tamamlayıcı veya Destekleyici Sağlık Sigortası Uygulamaları”nı başlatıyor.
MUAYENE BEDELİ YİNE CEPTEN
5510 sayılı Kanun’un 98’inci maddesine göre; “Yıllık veya daha uzun süreli tamamlayıcı veya destekleyici özel sağlık sigortalarına ilişkin usul ve esaslar kurumun uygun görüşü alınarak Hazine Müsteşarlığı tarafından belirlenir” ve “Bu kanun gereğince sağlık hizmetlerinden yararlananların ödemekle yükümlü oldukları katılım payları, özel sigorta şirketleri tarafından teminat veya ödeme konusu yapılamaz” hükmünü içeriyor.
KUYRUKLAR ARTACAK SGK KÂRA GEÇECEK
Tamamlayıcı ve destekleyici sağlık hizmetleri kapsamında maalesef muayene ücretleri yok. Yani, özel veya kamu hastanesine gittiğimizde vereceğimiz (emeklilerin aylıklarından kesilen) muayene ücretlerini mutlaka cebimizden ödeyeceğiz. Muayene ücretleri özel sağlık sigortası kapsamında olmayacak. Devlet hastanesi: 5 lira muayene ücreti ilaveten en az 3 lira reçete bedeli. Özel Hastane: 12 lira muayene ücreti ilaveten en az 3 lira reçete bedeli. Yeni SUT (Sağlık Uygulama Tebliği) ile artık reçetede 4 kalem ve 1 kutu bedeli karşılanacak. Bu durumda SGK reçete başı muayene ücreti yanında yüzde 10 veya yüzde 20 ilaç katılım payı ve 4’üncü kalemde yine 1 TL katılım payını ödemeye devam edecek. Bu demektir ki hasta her ay veya hafta tekrar tekrar doktora gitmeye başlayacak, hastaneler ve aile hekimliklerinde kuyruklar artacak ve SGK daha fazla muayene parası toplayarak kâra geçecek. Danıştay'ın (yüksek yargı) daha önce hasta hakkına aykırı diyerek iptal ettiği bir maddede nasıl oldu da Sağlık Uygulama Tebliği değişikliği yapılarak tekrar eskiye dönüldü. Yani, Danıştay’ın daha önce iptal ettiği hükümler yeni SUT ile geri geldi.
AYLIK ÖDEME 50 LİRA GİBİ BEKLENİYOR
Tıpkı normal özel sağlık sigortası gibi SGK’lılara özel tamamlayıcı-destekleyici özel sağlık sigortasının aylık bedelinin, normal-sağlıklı kişiler için aylık 50 lira gibi olması bekleniyor. Ancak, kişinin yaşı, var olan hastalıkları gibi durumlara göre (TDSS) tamamlayıcıdestekleyici sağlık sigortası çok pahalı da olabilecek. Bazı durumlarda da TDSS şirketleri kişileri sağlık sigortası kapsamına almayacaklar.
POLİÇEYE YATAK VE İLAVE ÜCRET DAHİL
Yeni uygulama ile sadece özel hastanelere ödediğimiz ilave (fark) ücretler ile kamu hastanelerine ödediğimiz özel yatak ücretleri özel sağlık sigortasına sigorta ettirilebilecek. Bunun için özel sağlık sigortaları “Tamamlayıcı veya Destekleyici Sağlık Sigortası” poliçesi hazırlayıp isteyenlere satacaklar. İçerdiği teminat paketlerini de ilan edecekler. Yani, SGK tarafından karşılanmayan (ödenmeyen) veya SGK tarafından sağlık hizmeti olarak sigortalılara verilmeyen sağlık hizmetlerini almak isteyenler, özel hastanelerde ilave ücret ödeyerek satın alınan sağlık hizmetleri için tamamlayıcı ve destekleyici sigorta yaptıracaklar ve para ödeyecekler. Özel sağlık sigortasından satın alınabilecek poliçe ile karşılanacak hizmetler;
- SGK tarafından finansmanı sağlanmayan sağlık hizmetlerine ait bedeller, (güzelleşmek amaçlı sağlık hizmetleri, Sağlık Bakanlığı tarafından sağlık hizmeti olarak ruhsatlandırılmayan işler)
- Özel hastanelere ödediğimiz ilave ücret tutarları,
- Özel-kamu tüm hastanelerde ayrıcalıklı oda isteme gibi otelcilik ücreti (özel oda ücreti) gibi hastadan alınabilecek tutarlar, özel sağlık sigortasına parası ödenerek poliçe satın alınabilecek.
TAMAMLAYICI SAĞLIK SİGORTASINA MESLEK ÖRGÜTLERİ VE MUHALEFET SERT TEPKİ GÖSTERDİ
ÖZDEMİR ATAKAN TTB Başkanı
‘TEMİNAT PAKETİ KISILINCA ZORUNLU HALE GELECEK’
Gelecekte teminat paketinde SGK’nın ödediği kalemler düşürülüp halk tamamlayıcı sağlık sigortası (TSS) yaptırmak zorunda bırakılacak. Özel hastanelerdeki fark yüzde 30’dan önce 70’e sonra yüzde 90’a çıkarıldı. ‘Parası olan verecek, kalan GSS’yle devam edecek’ deniyor. Stent takılması gerektiğinde hangi malzeme kullanılacak? Sadece GSS’li olanlara en kötü malzeme kullanılacak. Olan yine yoksula olacak.
METİN MEMİŞ Sağlık-Sen Genel Başkanı
‘DEVLET SORUMLULUKTAN KURTULMAK İSTİYOR’
Tamamlayıcı sağlık sigortası sosyal devlet ilkesine aykırı. Hükümet, devlet üzerinde maddi bir yük olarak gördüğü sorumluluktan kurtulmaya çalışıyor. Katılım payı ile başlayan bu sürecin bu şekilde devam etmesi çok yanlış, maddi olarak zaten zor durumda olan vatandaşa ek bir yük getirecek. Anayasal güvence ile teminat altına alınan ve en temel hak olan sağlığa ilişkin bu şekilde bir düzenleme getirilmesini kabul edemeyiz
AYTUĞ ATICI CHP Milletvekili
‘HUKUKİ OLARAK NE GEREKİYORSA YAPACAĞIZ’
Daha önce oluşturulan temel sağlık paketinde SGK’nın ödemeyeceğini söylediği kalemler, halkın cebinden çıkacak. Uygulamayı, sağlık sisteminin piyasalaştırılması olarak görüyoruz. Ameliyat olurken teknoloji kullanmak isteyen, iyi odada kalmak isteyen hasta, bunu ya cebinden ya özel sağlık sigortasıyla ödeyecek. Temel sağlık paketini Anayasa Mahkemesi’ne götürmüştük. Bununla ilgili de hukuken her şeyi yapacağız.
Habertürk