MİT yasası değişti

Meclis, MİT Kanunu'nda değişiklik öngören maddeleri kabul etti. MİT görevlileri için soruşturma iznini artık Başbakan verecek. Mevcut soruşturmanın devamı için de Başbakan'ın izni gerekecek

TBMM Genel Kurulu, MİT mensupları ile başbakanın özel görev verdiği kamu personeli hakkında soruşturma açılması için başbakanın iznini zorunlu kılan yasa teklifini görüştü. Saatler süren maraton sonrasında AK Parti'nin önergeleri ile düzenlemede bazı değişiklikler yaptı. Görüşmeler geç saatlere kadar sürdü. AK Parti, "Başbakan'ın özel görevlendirdiği" kişiler ile ilgili ifadenin "Başbakan'a çete kurma yetkisi veriliyor" eleştirilerini ortadan kaldırmak için bir önerge verdi. "MİT mensuplarının veya Başbakan tarafından özel bir görevi ifa etmek üzere görevlendirilenleri" ifadesi "MİT mensuplarının veya belirli bir görevi ifade etmek üzere kamu görevlileri arasından Başbakan tarafından görevlendirilenlerin" şeklinde değiştirildi. Düzenlemenin kabul edilen birinci maddesine göre, MİT mensupları ile başbakanın görevlendirdiği kamu personeli hakkında görevleri nedeniyle işledikleri iddia edilen suçlardan dolayı soruşturma açılması için başbakanın izni gerekecek. Düzenlemenin ikinci maddesi ile MİT Yasasına geçici bir madde eklendi. Bu madde kapsamında, yasa çıktığında başlayan soruşturma ile davaların devamı için de Başbakan'ın izni aranacak. Bu kapsamda Başbakan izin vermezse MİT Müsteşarı Hakan Fidan ile Oslo görüşmelerine katılan MİT mensupları ile ilgili soruşturma da ortadan kalkacak.

ÖCALAN'LA GÖRÜŞÜLEBİLİR
Adalet Bakanı Ergin, terör örgütü elebaşının 1999 yılında Türkiye'ye getirildiğini, o günden bu yana görev yapan tüm siyasi iktidarlar döneminde ihtiyaç duyulduğunda "asker, istihbarat güvenlik bürokrasisi" tarafından görüşmeler yapıldığını söyledi. Ergin, "Bugüne kadar bu görüşmeler yapılmıştır ve bundan sonra da ihtiyaç olması halinde bu görüşmeler yapılır" dedi. Ergin, istihbarat birimlerinin terör örgütü elebaşı ile neler görüştüğü sorusuna, "Bu görüşmelerin sonucunda şayet Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin ve hükümetin kabul edebileceği bir zemin oluşsaydı bunu getirip bu parlamentoda gereğini yapmak üzere harekete geçirdik" yanıtını verdi. Görüşmeler sırasında muhatabın akla hayala gelmedik şeyler söyleyip, taleplerde bulunabileceğine dikkat çeken Ergin, şöyle devam etti: "Bunlar kabul edilmediği sürece talebi dile getireni bağlar. Bu görüşmeleri yapan istihbarat birimlerinin Hükümetimize bu noktada yapmış olduğu herhangi bir telkin yoktur. Hükümetimizin bu noktada verdiği herhangi bir söz ve taahhüt söz konusu değildir. Çok açık ilan ediyorum."

15 DAKİKA KAPALI OTURUM
Saatler süren görüşmeler sırasında milletvekilleri arasında zaman zaman tartışmalar da yaşandı. MHP'li Oktay Vural'ın verdiği önergeyle Genel Kurul 15 dakika kapalı oturum yaptı. Milletvekilleri dışında herkes salondan çıkartıldı.

Sabah

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

KAMU PERSONELİ Haberleri