Mısır'ın sahibi 7 Kız Kardeş

Mısır'da da görev yapan Ekonomik Tetikçi John Perkins, şok gerçeği TAKVİM'e açıkladı: Mısır'da petrol şirketleri, önemli kuruluşlar ve topraklar yabancıların... Mübarek gidecek ama kaos son bulmayacak

Amerikan İmparatorluğu'nun kurulması için hazırlanan projenin önemli aktörlerinden John Perkins, yıllarca bu konuda çalıştı. Ancak bir gün gerçekleri gördü ve vicdanının sesini dinledi. Perkins, Mısır'da yaşananlara farklı bir açıdan değerlendirdi. İşte şok gerçekler:

Uzun yıllar Ortadoğu ve Kuzey Afrika'da görev aldım... Klasik tarzda çalıştık. Özellikle Mısır'da yönetim bazında hiçbir sıkıntımız yoktu. O nedenle Mısır, ABD'nin oldu.

Göstermelik para verdik ve ülkenin büyük bir bölümüne hakim olduk.

Ülkede iş yapan her 10 Mısırlı şirketin 9'unda, büyük ortak Amerikalı. Otellerin yüzde 90'ı da ABD'ye ait.

Benim görev yaptığım dönemlerde tüm petrol rezervleri ve petrol şirketleri '7 Kız Kardeş'e tahsis edildi. Bugün de benzer yapı sürüyor. Bu şirketler, birçok konuda ortaklık yaptı ve gücünü arttırdı. Büyük topraklar da ABD'nin.

Mısır ordusunda görev alan generallerin çocukları, ABD'deki okullarda okuyor.

Daha önce de belirttiğim gibi yıllar önce başlaması gereken isyan, 2011'de start aldı. Çok geç kalındı.

ABD, Mübarek'e öyle bir destek veriyordu ki, o da isyanın olacağını hiçbir zaman tahmin etmedi.

Ortada bir gerçek var. O da Mısır halkının tamamına yakınının ABD'den nefret ettiği.

Yeni oluşumda bunun etkisi çok fazla olacak. Çünkü halk gördü ki, birlik olduğu takdirde iktidarı bir kez daha yıkabilir.

Ancak Mübarek'ten sonra yeni dönem de çok sancılı olacak. Çünkü Mısır batık bir ülke. Irak benzeri bir durum yaşanabilir. Kaos uzun yıllar büyük acılar verebilir.


DÜNYA PETROLÜNÜN YÜZDE 70'İ KİMİN?
BP, Shell, Mobil, Chevron, Exxon, Gulf ve Texaco, '7 Kız kardeş' olarak adlandırılıyor. Bu şirketlerden bazıları, birbirleriyle ortaklık yaparak daha da büyüdü. Bu güçlü Amerikan ve İngiliz şirketleri, dünya
petrolünün yüzde 70'ini kontrol ediyor.

ORDU HALKIN YANINDA
Mısır'ın başkenti Kahire'de Mübarek yandaşları ile eylemciler arasındaki çatışmalar, aralıksız sürüyor. Tahrir Meydanı'nda tankların, Mübarek yanlılarını alanın dışına sürmesi, Başkanlık Sarayı'nda moralleri bozdu. Ortadoğu uzmanları, bu durumu ordunun halkın yanında olduğunun ilk işareti olarak değerlendirdi. Ordu, dün akşam saatlerinde de 94 Mübarek yanlısını tutukladı.

BÜYÜK GÜN GELDİ
Mısırlılar, Hüsnü Mübarek'e karşı en büyük eylemini bugün yapacak. Cuma namazından sonra Başkanlık Sarayı'na yürüyecek olan halk, Mübarek'e son ikazını yapacak. Bölgeden gelen bilgilere göre, bugün 5 ilde yapılacak gösterilere 6 milyonun üzerinde bir katılım bekleniyor.
takvim

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri