Taşeron işçilere, Genel Sağlık Sigortası (GSS) borcu olanlara, gündelikçilere, annelere yönelik düzenlemeler yapılacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, yasanın ayrıntılarını açıkladı.
219
Sosyal güvenlik alanında önemli düzenlemeler yolda.Taşeron işçilere, Genel Sağlık Sigortası borcu olanlara, kayıtdışı çalışan gündelikçilere, doğum yapan kadın çalışanlara yönelik düzenlemeler için düğmeye basıldı.
319
Detayları Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik açıkladı. Bakan Çelik, taşeron işçilere yönelik yasal düzenleme taslağına ilişkin, kamu çalışanları, sosyal güvenlik ve çalışma hayatı ile ilgili toplu sözleşmelerde ele alınan bazı konuları içeren bir paket olduğunu söyledi.
419
Çelik, "Nihai olarak Sayın Başbakanımız'a arz edilmek üzere son şeklini almış olacak ve TBMM'ye sevk edeceğiz" dedi.
519
Çelik, şunları söyledi: TAŞERON: Taşeron çalışanlarının yaşadıkları, iş hukukuna aykırı bazı tablolar, durumlar var, tazminatını alamıyorlar.
619
Yıllık izinleri yok ve benzeri, örgütlenme ile ilgili sıkıntı yaşıyorlar. Nerelerde alt işveren işçisi çalışacak, hangi alanlarda hizmet alımı yapılacak, bunları netleştiren bir düzenleme olacak.
719
Burada bir keyfilik söz konusuysa onu ortadan kaldıran bir düzenleme olacak.
819
GENEL SAĞLIK SİGORTASI: Gelir testine girmeyen yaklaşık 3 milyon 300 bin civarında vatandaşımız var. Bunların şu anda prim borcu 7 milyarı aşmış durumda.
919
Teste girmeyenlere en yüksek oranda prim tahakkuk ettiği için, faizlerinin silinmesi gündeme gelecek.
1019
GÜNDELİKÇİ-İSTİHDAM BÜROSU: Onlar 'acaba bu şekilde kayıt altına alına-bilir mi?' diye bir teklif var ama tasarıda yer alır mı almaz mı bilemiyorum.
1119
ANNELER İÇİN 6 MADDELİK TASLAK "Tasarıda kadın memurlara ilişkin ayrı bir düzenleme var mı?" sorusu üzerine Çelik, "Kadın, erkek ayrımı diye bir şey yok" dedi.
1219
Anne adaylarıyla ilgili 2 yıl ücretsiz izin ya da haftanın 5 günü yarım gün çalışmalarıyla ilgili soru üzerine Çelik, "O, ayrı bir çalışmamız idi. 6 maddeden oluşan bir taslak var onun da sevki eğer uygun bulunur ise birlikte sevk edilebilir. Ama henüz onunla ilgili birlikte ele alınmasıyla ilgili bir karar söz konusu değil" cevabını verdi.
1319
35 BİN KİŞİYE İŞ 35 binden fazla şehit yakını, gazi ve sivil şehit ailesinin kamuda işe başlamasını sağlayacak 'istihdam hakkı yönetmeliği' yürürlüğe girdi.
1419
Böylelikle şehit yakınlarına 2 istihdam hakkı tanıyan, ilk kez sivil terör mağdurlarına da kamuda iş hakkı veren yasa çerçevesinde, kamudaki atama süreci de resmen başlamış oldu.
1519
Kamuda atama süreci şöyle olacak: Harp malulleri ile 2330 sayılı Terörle Mücadele Kanunu kapsamında aylık alanlardan ölenlerin yakınlarına 2, malul olanlara ise kamuda 1 istihdam hakkı verilecek. Sivil terör mağdurları da kamuda 1 istihdam hakkından faydalanacak.
1619
Şehidin 2 istihdam hakkından birini eş ve çocukları, diğerini ise anne, baba ve varsa kardeşleri kullanabilecek. Şayet söz konusu taraflardan biri yoksa ya da hayatta değilse, bu hak otomatikman diğer tarafın üzerine geçebilecek. 1 istihdam hakkında ise öncelik eş ve çocukların olacak.
1719
Bir başkasının bakımına muhtaç derecede engelli olanlar ile başvuru tarihi itibarıyla 45 yaşını dolduranlar hak sahibi olamayacaklar.
1819
Şehit yakınları ve gazilerin istihdam hakkı başvuruları illerde oluşturulacak 'hak sahibi tespit komisyonları' tarafından karara bağlanacak. Atamalar, 31/12/2015 tarihine kadar kura usulü ile gerçekleştirilecek.
1919
BAŞVURU İL MÜDÜRLÜKLERİNE Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam şunları söyledi: "İşlemlere hemen başlıyoruz. 2015'e kadar 35 bin hak sahibini kamuda istihdam edeceğiz. Kendisinin hak sahibi olduğunu bilen kişiler, il müdürlüklerimizebaşvurarak işlemleri başlatabilir. Müracaatlar alındıktan sonra, müracaat edenlerin hangilerinin hak sahibiolduğu konusunda detaylı bir çalışma yapılacak."