Milli Eğitim'den yerli malı 'Zekâ Testi' atağı

Milli Eğitim Bakanlığı, Türk akademisyenler tarafından geliştirilen "Türk Zekâ Testi" çalışmalarına başladı. Çalışmaların tamamlanmasıyla yeni test, kullanılan ithal zekâ testlerinin yerini alacak

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürü Hakan Sarı, Türk akademisyenler tarafından geliştirilecek "Türk Zekâ Testi" çalışmalarına başladıklarını söyledi. Avrupa Birliği'nin Merkezi Finans ve İhale Birimi (CFCU) ile yapılan görüşmelerde 200 bin euroluk kaynak sözü aldıklarını belirten Sarı, "Böylelikle zeka testinin geliştirilmesi için ilk adım atılmış oldu. Artık bizim kendimizin de geliştirdiği bir test olacak" dedi.

SÜRDÜRÜLEBİLİR TEST
Testi her yıl gözden geçirip yeni şartlara ve çocukların gelişim özelliklerine uygun hale getireceklerini ifade eden Sarı, testin aynı zamanda sürdürülebilir olacağını vurguladı. "Türk Zekâ Testi"nin, bundan sonraki testlerin uyum ölçeklerinde gelişmesi için bir model olacağını da anlatan Sarı, "Örneğin çocuk güzel sanatlarda üstün yetenekliyse, bunların ayırt edilmesi ile ilgili ölçekler de öğrenilmiş olacak" diye konuştu.

TÜRKİYE'NİN TESTİ
Türkiye'deki üniversitelerde bazı akademisyenlerin bu konuda yapılmış çalışmaları olsa da, üzerinde çalışılacak testle artık ilk standardizasyonun yapılmış olacağının altını çizen Sarı, Türkiye'de bugüne kadar üstün yetenekli veya zihin engelli çocukların tanımlanmasında başka ülkelerin geliştirdiği testlerin kullanıldığını söyledi. "İlk defa 'Türk Zekâ Testi' dediğim test, Türk akademisyenler tarafından geliştirilmiş, Türkiye'nin testi olacak. Bunu da MEB yapmış olacak" diyen Sarı, testin Türkiye'nin sosyal, ekonomik, kültürel bağlarının bulunduğu diğer ülkelerde de tanıtılacağını vurguladı. Diğer ülkelerin bu testi kendi dillerine çevirerek kullanabileceklerine değinen Sarı, sadece Türk Cumhuriyetleri ya da İslam ülkelerinin değil, farklı kültürlerdeki ülkelerin de, Türk Zekâ Testi'ni "en gelişmiş sistem" olacağı için kullanacağına inandığını kaydetti.

Sabah

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri