Milli Eğitim Bakanı'ndan ödev açıklaması! Özel ödev mi..

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'tan ödev açıklaması

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'tan ödev açıklaması

Yeni Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Ziya Selçuk'un yapacağı icraatlar, milyonlarca öğrenciyi ve yüz binlerce öğretmeni yakından ilgilendiriyor. Eğitim camiası yeni bakan Selçuk'un kronikleşen sorunların çözümü ile ilgili atacağı adımları merakla bekliyor. Peki, öğrenci ve öğretmenleri birebir ilgilendiren ödevler konusunda Ziya Selçuk ne düşünüyor? Çocuğa özel ödev hazırlanabilir mi?

"Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi" dün itibariyle artık Türkiye'nin yeni dönemi olarak tarihe geçti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde yeni dönemin açılışını yaptı. Aynı günün akşamında ise yeni dönemin ilk kabinesini açıkladı. Yeni yönetim sisteminin ilk Milli Eğitim Bakanı olan Prof. Dr. Ziya Selçuk'un eğitime dair düşünceleri merak ediliyor. Özellikle eğitim camiası yeni bakan Selçuk'un eğitim sistemi ile ilgili olarak getireceği yenilikler olup olmadığını, eğitimdeki kronik sorunların nasıl çözüleceğini merak ediyor.

Eğitimci bir Milli Eğitim Bakanı olan Ziya Selçuk, 1 yıl kadar önce ödev konusunda yaptığı konuşmasında şunları söylüyor:

“Ödevin bazı çocuklar için gerçekten işlevsel olduğunu bazıları içinse tamamen kaygıları yükselten, okuldan soğutan, öğretmen-öğrenci ilişkisini, anne-baba-çocuk ilişkisini zayıflatan bir karakteri var. Peki o zaman öğretmenlere ya da anne-babalara ödev hakkında nasıl bir mesaj verilebilir? İlk mesaj bence hangi çocuktan bahsettiğimizi dikkate almak. Yani odak noktamız hangi çocuğun ödev yapması söz konusu olmalı. Bazı çocuklar düzenli olarak ödev yapmaktan çok mutlu oluyorlar. Ama mizaçlarına göre değişen bir şekilde bazı çocuklar da ödevden hiç hoşlanmıyorlar. Hele hele ödevler arka arkaya 10 tane, 20 tane, 30 tane çoktan seçmeli soruysa bunlar sıkıcı ve bayat bir görüntü arz ediyor… Öğretmenler ödevin hangi çocuğa faydalı ya da zararlı olduğu konusunda bir fikir yürütmeli…

Sonuç olarak özetlemek gerekirse ödevin temelde ne yararı var diye toplamsal bir şey söylemek gerektiğinde araştırmalar şunu söylüyor: ‘Ödev, akademik bir yeterliliği geliştirmekten ziyade bir takım sosyal becerilerin, ders takibinin, sorumluluk sahibi olmanın, belirli bir işi teslim etme becerisinin ve belirli bir işe sahip çıkma becerisinin geliştirilmesi açısından faydaları oluyor.’ Ama biz ödevi sadece akademik başarı açısından ele alıyoruz Türkiye’de. Çocuk üzerinde sorumluluk geliştirici bir araç olarak da dikkat çekmekte fayda var…

Bizim vizyon olarak şöyle bir şey seçmemizde yarar var. Çocuğa özel ödev hazırlanabilir mi? Bu mümkün. Eğer bu söz konusu olursa o zaman bir takım desteklere ihtiyacımız var.”

Kaynak : Milli Gazete

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri