MİLLİ EĞİTİM BAKANI SAYIN DİNÇER'E MEKTUP

MİLLİ EĞİTİM BAKANI SAYIN DİNÇER'E MEKTUP

Sayın Bakanım,

652 Sayılı, Milli Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameyle eğitim müfettişlerinin unvanı değiştirilerek, il eğitim denetmeni yapılmıştır. Oysa yasalarımızda denetmenler, müfettişlerden daha alt statüdedirler. 
 
1. 657 Sayılı Yasanın I Sayılı ek gösterge cetvelinde müfettişler genel idare hizmetleri sınıfının (g) bendinde yer alırken,  denetmenler  (h) bendinde  yer alırlar. Müfettişlerin ek göstergeleri 3600 iken, denetmenlerin ek göstergeleri 2200 dür. Müfettişlerle denetmenlerin atanma şekli de farklıdır. Eğitim Müfettişleri; en az sekiz yıl mesleki görev yaptıktan sonra sınavla seçilerek atanırlar. Denetmenler ise üniversiteleri bitirince direkt sınava girerek atanırlar. Müfettişlere daha alt kademede yer alan “denetmen” unvanının verilmesi hukuki açıdan kabul edilemez bir durumdur. Bu durum  ileride çeşitli hak kayıplarına neden olacaktır.
 
Sonuç olarak; yasada bulundukları yer, atanma şekli, ek göstergeleri dikkate alındığında Eğitim müfettişlerine,  verilen “Denetmen” unvanının iptalini talep ediyor ve “Müfettiş” unvanımızı geri istiyoruz. Mutlaka bir isim değişikliği yapılacaksa “denetmen” yerine, müfettişlerle yasal olarak aynı statüde olan “Denetçi” unvanının verilmesini talep ediyoruz.
 
2. Diğer Bakanlıklardaki müfettişlerde “Başmüfettiş”, “müfettiş” şeklinde kariyer basamakları vardır. Hatta kariyer meslek sınıfında olmayan mesleklerde bile başpolis memuru, baş imam-hatip, baş usta öğretici, başmüezzin, baş vaiz gibi kariyer basamakları oluşturulmuştur.  Bakanlığımızda da öğretmenler, iç denetçiler ve Bakanlık müfettişleri ( Milli Eğitim denetçileri) için kariyer sistemi uygulanırken sadece eğitim müfettişlerinde bu sistemin olmaması büyük haksızlıktır.657 Sayılı Yasada kariyer meslek grubunda yer alan eğitim müfettişlerine kariyer basamakları mutlaka oluşturulmalıdır.
 
3. Milli Eğitim Bakanlığında ücret dengesizliğinin ortadan kalkması için,  il-ilçe milli eğitim müdürlüklerini denetleme yetkisini verdiğiniz eğitim müfettişlerine statülerine uygun maaş verilmelidir. Yetkinizde bulunan ek ödeme oranı belirlenirken müfettişlerin halen uzman öğretmenlerden 400 TL düşük maaş almakta olduğu dikkate alınmalı, müfettişlerin aylık gelirinin, denetleyeceği  okul-kurum yöneticisinin   aylık gelirinden (maaş+ekders)  daha düşük olmamasına özen gösterilmelidir.
 
4.  657 Sayılı Yasada Eğitim müfettişleri ile aynı bentte yer alan bütün müfettişlere makam tazminatı ödenirken sadece eğitim müfettişlerine makam tazminatı ödenmemektedir. Bu durum Anayasamızın eşitlik ilkesine aykırıdır. Eğitim müfettişlerine de makam tazminatı ödenmesi, bu ayrımcılığı ortadan kaldıracaktır.
 
5. Zorunlu atamaya tabi personel eşlerine Norm Kadro Yönetmeliğinde tanınan haklar, zorunlu atamaya tabi oldukları halde eğitim müfettişlerinin eşlerine tanınmamaktadır. Bu ayrımcılığa son verilmelidir. Ayrıca 2011 yılında görev yeri değiştirilen eğitim müfettişlerinin eşlerine, özür grubundan yer değişikliği hakkı hiç verilmemiştir. Diğer öğretmenlere verilen yılda bir kez atama hakkının müfettiş eşlerine de tanınmasını, atamalarının yapılmasını, ailelerin bir yıl parçalanarak mağdur edilmemesini talep ediyoruz.
 
6. Genel idare hizmetleri sınıfındaki bütün müfettişlere görev tahsisli lojman  hakkı verilmiştir. Eğitim müfettişleri genel idare hizmetleri sınıfına alındığından artık görev tahsisli lojman hakkından yararlanmalarını bekliyoruz.
 
Sayın Bakanım,
Biz, sizden hiçbir ayrıcalık istemiyoruz. Sadece adaletin gereği olarak, bulunduğumuz statüdeki diğer kamu görevlilerine verilen  haklardan eşit şekilde yararlanmak ve eşit muamele görmek istiyoruz.  Sorunlarımızla ilgileneceğinizi, eğitim müfettişlerine yapılan üvey evlat muamelesine son vereceğinizi ümit ediyor, saygılar sunuyoruz. 


DOĞAN CEYLAN


Müfettişler Derneği Başkanı



 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

MEB PERSONEL Haberleri