Milli akıllı telefon geliyor!

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık Habertürk TV'de 'Bu çağda çipsiz hiçbirşey düşünemiyorsunuz. Şu anda Türkiye'de üretim yapan firmalar var. Milli akıllı telefonun yapımı için TÜBİTAK'ta çağrıya çıktık' dedi.

İşte Bakan Işık'ın açıklamalarından satırbaşları:

"Satıyoruz ama daha az para alıyoruz. Bizim Mart ayı ihracatımız arttı ama dolar bazında gelirimiz azaldı. Bütün Avrupa ekonomilerinde ihracat düştü. Çünkü Euro değer kaybetti. 2015 yılı için orta vadede büyüme rakamız % 4.

Bakan Işık ; "Avrupanın toparlanması bize de yarıyor. Yılın ikinci yarısında ihracatımız olumlu etkilenecek diye düşüyoruz" dedi. Türkiye'nin yüksek teknolojili ürünlerinde ihracattaki pay % 4 oranında.

Yatırım için en önemli şart nitelikli insan unsurudur. Biz teşvik paketiyle Türkiyenin neresinde yatırım yaparsan yap yüksek teknolojili üründe biz 5. bölge teşviki vereceğiz anlamına geliyor. Yeter ki organize sanayii bölgesinde yapılsın. Biz bu adımla Türkiye'nin neresinde yatırım yaparsan yap teşvik paketinden yararlanacaksın."

11 maddelik pakette AR-GE ve tasarıma daha fazla destek sorusunu Bakan Işık şöyle yanıtladı;

"Tasarım ürüne çok ciddi katma değer katar. Hem dış rekabeti hem de ihracatı artırmak için bu çok önemli tasarım ofislerinin desteklenmesi burada çok önemli. Katma değeri yüksek ürünlerin yüksek teknoloji ile birleşince çok ciddi ihracat gerçekleşecek. Bunu sağlayacak çok önemli tedbirler var. Tasarım ofisi kurmaya imkanı olmayan kobiler de vergi avantajından yaralanacaklar. Vergi indirimine tabii tutulacaklar. AR-GE merkezlerindeki çalışma şartlarını genişletiyoruz."

İmalatçı kobilere ve kadın girişimcilere destek konusunda:

"Burada 20 milyar liralık kredi kullanma fonunda kredi kullanma olanağı geliyor. İmalatçı kobilerimiz daha fazla kredi kullanarak çok büyük teminatlar gerektirmeden işini genişletecek. Kadın girişimcilerde kredi garanti fonundan kullanma oranını yüzde 85'e çıkarıyoruz. Kadın girişimcilere karşılıksız 36 bin lira veriyoruz. Bu pratikte ve reel hayatta son derece önemlidir."

Elektrik kesintisinde siber saldırı ihtimali konuşuldu. Türkiye'nin böyle bir saldırıya karşı önlemi var mı?

"Üretim ve dağıtım alanlarımız dijitalleştikçe bu saldırılar mümkün hale geliyor. Tüm alternatifleri Enerji Bakanlığı araştırıyor. Siber saldırı ihtimalini göz ardı etmemek durumundayız. Şebekelerin siber güvenliğine daha dikkatli yaklaşmamız gerektiği ortada. Bu konuda Enerji Bakanlığı ile her türlü işbirliğine hazırız"

Milli akıllı telefon ne zaman gelecek?

"Bu çağda çipsiz hiçbir şey düşünemiyorsunuz. Şu anda Türkiye'de üretim yapan firmalar var. Milli akıllı telefonun yapımı için TÜBİTAK'ta çağrıya çıktık. Yazılımların özellikle yerli olması üzerinde duruyoruz. Çeşitli parçaları yurtdışından alarak üreten firmalarımız var. Bu devirde herşeyi yüzde 100 Türkiye'de üreteceğiz demek gerçekçi değil. Önemli olan bu teknolojiye sahip olmaktır. Bu teknolojiyi milli güvenliğimiz açısından önemli buluyoruz. Çip üretimine çok önem veriyoruz. Milyon dolarlık silah üretiyorsunuz. O silahın kontrolündeki çipin arka kapısı var mı diye kuşkuya düşüyorsunuz. Mikro çip üretimi için çalışmamız var. Bu yapıldığında akıllı telefon ve tablette yerlilik oranını da artırmış olacağız."

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

KAMU PERSONELİ Haberleri