Millet Özal'ı unutmadı

Vefatının üzerinden geçen 16 yıl, mil-letin Özal'a duyduğu sevgiyi azalt-madı. Dün onun için okutulan mevlide200 bine yakın seveni katılırken,Sultanahmet Camii'ne ulaşan bütünyollar vefanın örnekleriyle doluydu.Genci-yaşlısı, işçisi-memuru herkesaynı duyg

Millet, onu en zor zamanında buldu. Demokrasisi darbeyle kesintiye uğramış, ekonomisi '70 cente muhtaç' olmuş, dünyayla irtibatı kesilmiş, içine kapanmış bir Türkiye devraldı. Kalemi, yüreği, hayalleri ve inancı vardı. Millete hizmet yolunda gece-gündüz demeden çalıştı. 10 yıl sonra 8. Cumhurbaşkanı olarak Çankaya Köşkü'ne çıktığında Türkiye artık kendine güvenen, kabuğunu kırmış, dünyada söz sahibi olmaya başlamış bir ülkeydi. Ancak henüz yolun başıydı ve yapılacak çok iş vardı. Ani bir ölüm Türkiye'nin yüreğini dağladı.

Millet en çok ihtiyaç duyduğu zamanda Turgut Özal'ı kaybetti. Vefatının üzerinden geçen 16 yıl ise, 'dindar ve sivil cumhurbaşkanı'na sevgiyi hiç eksiltmedi. Dün Sultanahmet Camii'ne ulaşan bütün yollar, meydanlar vefanın örnekleriyle doluydu. Genci-yaşlısı, kadını-erkeği, memuru-emeklisi, işçisi-patronu, siyasetçisi-bürokratı on binlerce seveni, okutulan mevlide kulak verdi. El açıp dua etti. Turgut Özal Düşünce ve Hamle Derneği tarafından düzenlenen anma programına katılanların sayısı Emniyet rakamlarına göre 200 bini buldu. Okunan binlerce hatimin duasını Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu yaparken, Özal'ın millete hizmetini herkese örnek gösterdi: "Dünya, insanlara güzel ameller bırakması için bir fırsattır."

Sultanahmet Meydanı dün tarihî günlerinden birini yaşadı. Birçok olaya tanıklık eden meydan, bu kez Turgut Özal sevenlerini ağırladı. 12 Eylül yönetiminden devraldığı Türkiye'ye çağ atlatan 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal, vefatının 16'ncı yıldönümünde Sultanahmet Camii'nde mevlitle anıldı. Turgut Özal Düşünce ve Hamle Derneği'nin organizasyonu ve Diyanet İşleri Başkanlığı'nın desteğiyle gerçekleştirilen programa, Türkiye'nin dört bir tarafından 200 bini aşkın vatandaş katıldı.

Hem şehir dışından hem de İstanbul'un muhtelif yerlerinden mevlit için gelen vatandaşlar sabahın ilk ışıklarıyla Sultanahmet Camii'ni doldurdu. Caminin içi ve avlu erkenden dolunca sonradan gelenler Ayasofya'ya kadar uzanan geniş alanda oturup huşu içinde okunan Kur'an-ı Kerim'i ve mevlidi dinledi. 13 binden fazla Kur'an-ı Kerim hatminin duasını Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Bardakoğlu yaptı. Programda, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Devlet Bakanları Mehmet Şimşek, Egemen Bağış, eski TBMM Başkanı Bülent Arınç, eski İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul Valisi Muammer Güler, Turgut Özal Düşünce ve Hamle Derneği yönetiminden Başkan Emin Başer ve Özal dönemi milletvekilleri hazır bulundu.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ndeki Kutlu Doğum Haftası etkinliklerinden dönen Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Bardakoğlu, Kutlu Doğum Haftası ile Özal'ın vefat yıldönümünün aynı haftaya geldiğini, vefalı insanların camileri doldurduğunu vurguladı. Bardakoğlu, "Bizim milletimizin vefası budur. Efendimiz bizi iyiliğin, doğruluğun, güzelliğin temsilcisi olarak gönderdi. Her birimize de bir makam verdi. Öyle güzel bir hayat yaşayalım öyle güzel izler bırakalım ki arkamızdan hem yer hem gök ehli ağlasın. Dünyayı gereğinden fazla önemseyenler dünyanın altında kaybolup kalırlar." diye konuştu.

Önceki yıllarda Ankara'da yapılan ve gelenekselleşen mevlidi, Özal sevenleri ve dostlarının tavsiyesiyle bu yıl İstanbul'da düzenlediklerini belirten Turgut Özal Düşünce ve Hamle Derneği Başkanı M. Emin Başer, Sultanahmet ve Ayasofya arasında toplanarak ona dua edenleri görünce bu kararlarında ne kadar isabetli olduklarını düşündüğünü söyledi. Başer, "Bundan sonra da bu sevgi selini Türkiye'nin her iline yayacağız. Önümüzdeki sene büyük ihtimalle mevlit Özal'ın memleketi olan Malatya'da yapılacak." dedi.

Mevlide Türkiye'nin değişik illerinin yanında Kırgızistan, Moğolistan ve Türkmenistan'dan gelenler vardı. Kırgızistan'dan gelen bir grup öğrenci, "Buraya eski cumhurbaşkanımız olan Turgut Özal'ı anmak için geldik. Şu an ülkemizde ne kadar Türk dostu insan varsa Turgut Özal sayesindedir." diyerek vefa örneği sergiledi. 19 yıl önce Özal'lı yıllarda açılmaya başlayan Türk okullarından mezun olan ve halen orada okuyan öğrenciler de Sultanahmet'teki Mevlid-i Şerifi unutmadı. Öğrenciler, "Onun Türk dünyasıyla kurduğu köprü sayesinde buradayız." değerlendirmesinde bulundu.


'Vefa duygusu en büyük zenginlik'
Okunan 13 bin hatimin duasını Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu yaptı. Bardakoğlu, mevlitteki konuşmasında dünyanın' insanlara güzel ameller bırakması için fırsat verdiğini söyledi. Bardakoğlu, yüreklerdeki vefa duygusunun en büyük zenginlik olduğunu dile getirdi.

Sultanahmet'te eller Özal'a dua için kalktı
Mevlide katılan 7'den 70'e on binlerce kişi, yapılan dualara eşlik etti. Mevlit yayını, cami avlusuna ve meydana kurulan dev ekranlarla, içeri giremeyip dışarıda kalan vatandaşlara canlı olarak aktarıldı.

Mevlit, eski ve yeni siyasîleri buluşturdu
Sultanahmet Camii'ndeki mevlitte, devlet-millet kaynaşmasının örneği yaşandı. Bakanlar Mehmet Şimşek, Egemen Bağış, Vecdi Gönül'ün yanı sıra çok sayıda eski ve yeni siyasetçi, bürokrat bir araya geldi.


'Onun Orta Asya'da diktiği ağaçların meyvesiyim'

Cumhurbaşkanı Turgut Özal, 1990 yılında SSCB'nin yıkılmasından sonra Türkiye'nin kardeş Türk cumhuriyetlerine açılmasına büyük önem verdi. İşadamlarını ve eğitimcileri sürekli teşvik etti. O yıllarda Orta Asya'da Özal'ın teşviki ve katılımıyla onlarca Türk okulu açıldı. 19 yıl önce açılan Türk okullarında okuyan öğrenciler de Sultanahmet'teki mevlidi ve anma programını unutmadı.

Rüstem Resulov (Tacikistan): Türkiye'ye yüksek tahsil yapmak için geldim. Rahmetli Özal'ın ülkemizle Türkiye arasında büyük bir köprü kurduğunu söyleyebilirim. Asya'daki bizim gibi öğrencilerin daha iyi eğitim alması ve o öğrencilerin Türkiye'ye gelmesinde büyük katkısı oldu. Rahmetle anmak için buradayız.

Kasım Nobatov (Türkmenistan): Türkmenistan'daki Turgut Özal Koleji çok büyük eğitimler vermektedir. Özal'ın adının anıldığı bu okulda çok iyi öğrenciler yetişmektedir. Özal ve Türkmenbaşı her iki ülke arasında ciddi adımlar atmıştı. Her iki ülke arasındaki ilişkiler rahmetlinin dönemine dayanıyor. 'İki devlet tek millet' sözü onun bakış açısını özetler.

Merdan Yovbasarov (Türkmenistan): Bağımsızlığımızı ilan ettiğimizde bizi tanıyan ilk ülke Türkiye'ydi. O dönem bizi tanıyan ilk cumhurbaşkanı da Özal olmuştu. Millet olarak ona karşı duyduğumuz büyük bir sevgi var. Ben vefat ettiğinde 3 yaşındaydım. Ancak bugün diktiği ağaçların meyvesiyim diyebilirim.

Sıveta Mamadova (Azerbaycan): Özal'ı çok seviyoruz. Azerbaycan'dan ailemle birlikte mevlit için geldik. O Azerbaycan'ın geleceği için çok çalıştı ama nasip olmadı.

«ÖZAL İÇİN SULTANAHMET'TE MEVLİD OKUTULDU (Foto Galeri)»

Zaman

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

KAMU PERSONELİ Haberleri