Uğur ERGAN
ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson'un bugünkü Ankara temasları öncesi yapılan MGK'da isim verilmeden ABD'nin PYD/YPG'ye verdiği desteğe dikkat çekildi. MGK bildirisinde, "Bölgedeki tüm terör örgütleri ile etkin şekilde mücadele eden Türkiye'nin terörist olarak ilan ettiği gruplara, müttefiklerimizin para, silah, askeri malzeme desteği vermesinin dostane ilişkilerimizi zedeleyeceği özellikle vurgulanmıştır" denildi.
SORUNLARA SEBEP OLUR
MGK, Suriye ve Irak'ta DEAŞ'la mücadelede PKK/PYD-YPG unsurlarının kullanılmasının, bölgede huzur ve güven ortamının tesisine katkı sağlamayacağını, aksine orta ve uzun vadede yeni sorunların ortaya çıkmasına sebep olacağını vurguladı. Suriye'de terörden arındırılmış bölgelere gerçek sahiplerinin yerleştirilmesinin huzur ve güven ortamı tesisi açısından şart olduğuna işaret edilen MGK bildirisinde, Astana süreci kastedilerek, "İlgili taraflar arasında sürdürülen barış sürecinin en üst seviyede desteklendiği" ifade edildi. Bildiride bölgeyi kaosa süreklemeye çalışan terör örgütleri ile onları kullanan odakların engellemesinin, Türkiye ve insanlık için hayati önem taşıdığı vurgulandı. Genelkurmay'ın daha önce duyurduğu gibi MGK da, Fırat Kalkanı harekatının başarıyla sonuçlandığını bildirdi.
AVRUPA İLE KRİZ
MGK bildirisine, referandum öncesi Türkiye ile bazı Avrupa ülkeleri arasında yaşanan kriz de şöyle yansıdı: "Son günlerde Türk siyasetçi ve devlet adamlarına karşı bazı Avrupa ülkelerinde muhatap hükümetlerce sergilenen uluslararası hukuk kurallarına ve diplomatik teamüllere aykırı tutum ve davranışlar ile bu kapsamdaki İslam karşıtı ırkçılık faaliyetleri değerlendirilmiştir. Devletimizin fiziki saldırılara maruz kalan vatandaşlarımızın hak ve hukukunun müdafaası hususunda alınabilecek tedbirler müzakere edilmiştir."
MONTRÖ MESAJI
Kıbrıs'ta müzakerelerin tekrar başlamasının Rum kesiminin "Enosis kutlaması"ndan vazgeçmesi halinde mümkün olabileceğinin, Ege'de oldu bittilere kesinlik izin verilmeyeceğinin belirtildiği MGK bildirisinde, ABD savaş gemilerinin Romanya ile ortak tatbikat için Karadeniz'e geçişine izin verilmesinden rahatsızlık duyan Rusya'ya da, Türkiye'nin Montrö Anlaşması'ndan doğan hak ve menfaatlerini savunmaya devam edeceği mesajı verildi.
OHAL'İ UZATMA TAVSİYESİ YOK
İç ve dış terörle mücadele, 16 Nisan'da yapılacak referandumun huzur ve güven ortamında gerçekleştirilmesi için alınan tedbirlerin de görüşüldüğü MGK'da, 21 Nisan'da sona erecek olan OHAL'in uzatılması için hükümete bir tavsiyede bulunulmaması dikkat çekti.
BAŞBAKAN YILDIRIM'DAN OHAL AÇIKLAMASI
Başbakan Binali Yıldırım, NTV ve Star Tv ortak yayınında Oğuz Haksever'in gündeme ilişkin sorularını cevapladı.
Başbakan Yıldırım, Milli Güvenlik Kurulu'nda OHAL'in ele alınıp alınmadığına ilişkin, "Gündemde yoktu, gündemde olmayan bir konuydu. Biliyorsunuz, OHAL 19 Nisan'a kadar geçerli. 19 Nisan'dan önce de bir karar alınır, aynı anda Meclis'e bildirilir ve Meclis gereğini yapar eğer uzatılacaksa. Her an gündeme almanın bir aciliyeti yok" açıklamasında bulundu.
Hürriyet