'Mevlana gibi Hak'tan aldığımı halka verdim'

Deprem uzmanı Prof. Dr. Ercan, kendisine ait laboratuvarını Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'ne bağışladı. Ercan, ''Bunlar Türkiye'nin malıydı, benim değil. Bunları Türkiye'de ürettim. Eğitimde ve araştırmada kullanılmasını arzu ediyorum'' dedi.

 Deprem uzmanı ve emekli İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, yıllardır İTÜ'de öğretim üyeliği yaptığını, jeofizik mühendislerinin çoğunun öğrenimlerini tamamladıktan sonra işsiz kaldığını söyledi.

Jeofizik mühendisliğini özelleştirmek için 1982 yılında bir laboratuvar kurduğunu, bu laboratuvarın kendi dalında dünyanın üç büyük laboratuvardan biri olduğuna işaret eden Ercan, laboratuvarında maden ve petrol aramacılığı, yer incelemeleri, yapı ve deprem araştırmalarında kullanılan 35 parça aygıtın bulunduğunu bildirdi.

"BUNLAR TÜRKİYE'NİN MALIYDI, BENİM DEĞİL"
Ercan, ÇOMÜ'nün yeni bir üniversite olduğunu, jeofizik, jeoloji ve inşaat mühendislerinin daha iyi yetişebilmesi için böyle genç bir üniversiteye araştırmalarda kullanılması için laboratuvarı ile arşivini bağışladığını ifade ederek, ''Hak'tan aldığımı halka verdim diyorum Mevlana gibi... Bunlar Türkiye'nin malıydı, benim değil. Bunları Türkiye'de ürettim. Eğitimde ve araştırmada kullanılmasını arzu ediyorum'' dedi.

Öğrencilerin laboratuvarı kullanarak tüm yer altı kaynaklarını araştırabileceğini anlatan Ercan, şöyle konuştu:

''Örneğin Türkiye'de altıncılık oldukça gelişti. Altın araştırılabilir. Krom, mangan, kurşun, çinko, bakır gibi her türlü maden yatakları incelenebilir. Yer altı suyu araştırması yapabilir. Jeotermal yeni gelişen bir alan. Jeotermal alanında büyük projeler üretilebilir. Laboratuvardaki aygıtlarla 6 bin 370 kilometreye kadar derinliğe girilebilir. Deprem konusunda ayrıntılı araştırmalar yapılabilecek. Becerisi çok yüksek aygıtlar var. Bu aygıtlar artık ÇOMÜ'de. ÇOMÜ bu konularda birinci sınıf hizmet verecek.''

ÇOMÜ Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Orhan Tatar da tercihini ÇOMÜ'den yana kullanması nedeniyle Prof. Dr. Ercan'a teşekkür etti ve ''Burası gerçekten genç ve dinamik bir üniversite. Öğrencilerimiz bu aygıtlarla başarılı çalışmalara imza atacak'' diye konuştu.

ÇOMÜ Mühendislik Mimarlık Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Aydın, artık bölümleriyle ilgili önemli aletlerin Çanakkale'de de bulunacağını söyleyerek, ''Öğrencilerimiz bu aletleri görmeden mezun olacaklardı. Şu anda çok övünerek, 'Bu aletten bizde de var' diyeceğiz. Türkiye'de, 'hep büyük şehirlerde vardır' anlayışı hocamızın bu davranışıyla yıkıldı. Biz de artık aranan, ilgilenilen bir üniversite, şehir olma yolunda ilerliyoruz'' değerlendirmesinde bulundu. 

ntvmsnbc

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri