- Mesleki ve teknik eğitim okullarında bulunan müdür yardımcıları kadrolarından bir tanesinin meslek öğretmenlerinden verilmesi gerekmektedir. Mesleki ve teknik öğretim okullarında koordinatör müdür yardımcılarına ihtiyaç duyulmaktadır.
- Müdür yardımcılığı atamalarında müdürlük ve müdür başyardımcılığında olduğu gibi Ek- 2 formunun düzenlenmesi yerinde olur.
- Okul müdür ve müdür yardımcılığı atamalarında yıl şartı getirilmelidir. Müdürlükte 15 yıl, müdür yardımcılığında 10 yıllık öğretmen olanlar başvurabilmelidir.
- İl, ilçe Milli Eğitim Müdürlüklerinde mesleki ve teknik eğitim ve öğretimin sorunlarını bilen ve yardımcı olabilecek meslek öğretmenlerinden bir şube müdürü veya müdür yardımcısının olması elzem bir ihtiyaçtır. İl Mesleki Eğitim Kurulunda görev alarak işletmelerde beceri eğitimi yaptırılacak işyerlerinin tespiti ve organizasyonu konusunda mesleki ve teknik eğitim okullarında büyük sorunlar bulunmaktadır.
- Müdür yardımcılığında verilen Ek-4 formuna göre 5 puan verilmesi uygun değildir. Zira müdürlük atamasında olduğu gibi 20 puan verilmesi yerinde olacaktır.
- Meslek liselerinde alan (bölüm) çeşitliliği göz önünde bulundurularak, her alanın iş ve işlemlerini yürüten Alan şeflerinin yönetim kademelerinden sayılması ve böylece meslek öğretmenlerinin meslek liselerine koordinatör müdür yardımcılığının ve müdür olabilmenin önü açılmış olacaktır. Tek başına sınav sistemi bazı branşlara yaramakta oysa meslek liselerinin meslekçi öğretmenlerce yönetilmesi gerekmektedir.
- İşletmelerde Meslek Eğitimi gören öğrencilerimizin sigorta işlemleri Bakanlığımız tarafından yapılmakta ve giderleri ödenmektedir. İşyerleri öğrencilerimize ücret ödeme konusunda zorluklar çıkarmaktadır. Bakanlığımızda kurulacak bir fonla öğrencilerimize ücret ödenebilmesi yerinde olacaktır.
- Mesleki ve teknik eğitimin yaygınlaştırılabilinmesi için ilin ihtiyaçlarına göre yeni alanlar ve dalların açılması, tam gün tam yıl eğitimin yapılması, açık mesleki eğitimin yapılması gerekmektedir.
- Mesleki ve teknik öğretim okullarının alt yapısının güçlendirilmesi için yeterince donanımın sağlanması gerekmektedir.
- Meslek liselerinde 9. sınıflarda ortak sınıflar olduğu için hiçbir meslek dersine yer verilmemektedir. Öğrencilerin meslek lisesinde okuduklarının farkına varmaları ve meslek dersleri öğretmenleri ile daha okul açılınca tanışmaları için mutlaka 9. sınıflara azda olsa meslek dersleri konulmalıdır.
- 9 ve 10. sınıflarda meslek derslerinin olmaması, 10. sınıfta alan dersleri olarak çok az meslek dersi olması nedeni ile meslek dersleri yoğun olarak 11. sınıflarda okutulmaktadır. 12. sınıflarda ise işletmelerde beceri eğitimi yapıldığı için ders sayısı az olmakta ve sınıflar arası bir ders dağılımı dengesizliği meydana gelmektedir. Ders dağılımının katsayı uygulamasının kaldırıldığı bu günlerde yeniden yapılandırılması gerekmektedir.
- Önceki yıllarda yapılan uygulama benzeri meslek liseleri genel akademik eğitim veren liselerden bir yıl daha fazla eğitim almalıdır. Dört yıllık eğitimini tamamlayıp yüksek öğretime gitme düşüncesi olan öğrencilerin hakları saklı kalmak kaydı ile mezun edilmeli, ara elaman olarak mesleğine devam edecek olanlar beceri eğitimlerini bir yıl süresince tamamlayıp çalışma hayatı için gerekli belgeler ve öncelikler kendilerine tanınarak mezun edilmelidir.
- İşletmelerde beceri eğitimi süresince yapılan sigortalar mutlaka emekliliğe sayılmalı ve mağduriyetin önüne geçilmelidir. Bu sayede ülkemizde sigortasız eleman çalıştırılmasının da önüne geçilmesine katkıda bulunulacaktır.
- Beceri eğitimi yaptıracak olan işletmeler yönetmeliklerde belirlenmiştir, fakat bağlayıcı ve zorlayıcı yaptırımlar bulunmaması nedeni ile beceri eğitimi yaptıracağımız işletme bulmakta zorlanmaktayız. Zorunlu olarak beceri eğitimi yaptırması gereken işletmelere yaptırımlar getirilmelidir.
Ticaret Meslek Lisesi Atölye ve Laboratuar Öğretmenleri
(Meslek Dersleri Öğretmenleri)