Mesleki Eğitimde Yönetici Atama Kargaşası

MEB, meslek öğretmenlerini mağdur etmeye devam ediyor.

MEB tarafından son yıllarda sınavla yapılan müdür yardımcılığı atamalarında bazı meslek liselerine atanan müdür yardımcılarının tamamı kültür derslerinden olmuş, bu durum mesleki eğitim açısından bazı sıkıntılara yol açmıştır. Meslek liselerine atanamayan meslek dersi öğretmenleri de idari mahkemelere dava açmışlar ve bazıları bu davaları kazanmışlardır. Örneğin; Şanlıurfa, Kayseri, Ankara, vb.

Ancak MEB bu davalara karşı temyize gitmiş ve temyizden müdür yardımcıları aleyhine kararlar çıkmaya başlamıştır. Kısacası idari mahkeme kararına göre meslek lisesinde göreve başlayan meslek dersi öğretmeni müdür yardımcıları MEB’in temyizi ile meslek liselerinden alınarak başka okullara verilmektedir.

Oysaki Mesleki ve Teknik Eğitim Yönetmeliği’nde Koordinatör müdür yardımcısının görev ve sorumlulukları başlığı altında;Madde 258-( Değişik birinci fıkra: 20.9.2008/27003 RG) İşletmelerdeki mesleki eğitimde iş yerlerinin belirlenmesi, eğitimin planlanması, koordinasyonu, uygulanması ve izlenmesi ile kurumun araştırma-geliştirme çalışmalarını yürütmek amacıyla atölye, laboratuvar ve meslek dersleri öğretmenleri arasından atanan bir müdür yardımcısı, kurum müdürlüğünce koordinatör müdür yardımcısı olarak görevlendirilir.” Denmektedir.

Bu durumda meslek dersi öğretmeni müdür yardımcısı olmazsa bu görevi kim, nasıl yapacaktır?

Yönetici Atama Yönetmeliği’ne göre müdür yardımcısı olarak atanmak için alanı itibariyle öğretmen olarak atanabilecek bir alan öğretmeni olmak yeterli olsa da, meslek liselerinde en az bir meslek öğretmeni müdür yardımcısı bulunması Mesleki ve Teknik Eğitim Yönetmeliği’ne göre gereklidir.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın bu yönde bir düzenlemeye gitmesi beklenirken, temyize gitmesi ve meslek lisesi yöneticilerini zor durumda bırakması anlaşılamamıştır.

Mesleki ve teknik eğitime verilen önem gün geçtikçe artarken 7-8 yöneticinin bulunduğu bir meslek lisesinde meslek dersi öğretmeni bir tane bile yönetici yoksa mesleki eğitimde öğrencilerin gideceği işletmelerin sağlıklı bir şekilde belirlenmesi, izlenmesi ve koordinasyonunu nasıl yapılacaktır?

Bu konuda Milli Eğitim Bakanlığı’na önerimiz Yönetici Atama Yönetmeliği’ne meslek liseleri için en az bir meslek öğretmeni müdür yardımcısı kadrosu verilmesi ile ilgili bir düzenlemeye gitmesidir.

Saygılarımla…

 

Sencer KAYA

Eğitim Yöneticisi

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri