2017-2018 eğitim ve öğretim yılı mesleki ve teknik eğitim alanında uygulamaya konulan birçok yenilikle başladı.
Ülkemizde birçok işletme sahibi, sektörde mesleki ve teknik eğitim almış nitelikli personel ihtiyaç duyulduğunu ancak aranan özelliklere sahip işgücünün bulanamadığını ifade ederken, bir kısım vatandaşımız ise çalışabileceği bir iş bulamadığından şikayet etmektedir.
Ülkemizin nitelikli işgücü ihtiyacının karşılanması için sektörün taleplerini dikkate alan Milli Eğitim Bakanlığı, sektörle etkili işbirliğini öngören yeni mesleki ve teknik eğitim modelini hayata geçirmiştir.
Milli Eğitim Bakanı İsmet YILMAZ mesleki ve teknik eğitime yönelik yapılan çalışmalar hakkında şunları söyledi;
1. Çıraklık eğitimini zorunlu eğitim kapsamına alındı
- Bu uygulama esnaf ve sanatkârlarımızın mesleki devamlılıkları için kolaylıkla çırak bulabilmelerine ve mesleki birikimlerini aktarabilmelerine imkân sağlayacak. Ayrıca çırak öğrencilerin güvenilir ortamlarda, yetenek ve ilgileri doğrultusunda meslek edinmeleri sağlanacak.
2. Çırak öğrenciler hem öğrenecek hem de para kazanacak
· Çırak öğrencilere, asgari ücretin yüzde otuzundan az olmamak kaydıyla ücret ödeyeceğiz, onları meslek öğrenmeleri için daha çok teşvik edeceğiz.
· Çırak öğrencilerimize ödenecek ücretin üçte ikisini (380 TL`nin 253 TL`si) devletimiz karşılayacak, böylece esnaf ve sanatkârlarımızın yükünü hafifleteceğiz.
3. Çıraklarımız isterlerse kendi işyerlerini açabilecek
· Çırak öğrencilerimiz mezun olduktan sonra ustalık ve iş yeri açma belgesi alacak. İsterlerse kendi iş yerlerini açarak hayallerini gerçekleştirebilecek.
· Çırak öğrencilerimiz isterse fark derslerini tamamlayarak meslek lisesi diploması alabilecek, üniversite sınavlarına girebilecek.
4. Stajyer öğrencilerimizi çalıştıran işletmelerimize devletimiz destek veriyor
· Öğrencilerimizin iş yerinde beceri eğitimi ve staj uygulamalarından alacakları ücret, net asgari ücretin yüzde otuzundan az olmayacak.
· Devletimiz; işletmelerimizin öğrenciye ödenen ücretlerden kaynaklanan mali yüklerini azaltmak amacıyla, iş yerinde beceri eğitimi ve staj yapan öğrencilerimize ödenen ücretin üçte ikisini (380 TL`nin 253 TL`si) karşılayacaktır.
· Staj yapan öğrencilere ücret ödenmesi zorunlu hale getirilmiştir.
5. Meslek lisesi öğrencilerimizi sigortalıyoruz
· Meslek lisesi öğrencilerimizi, atölyede eğitim aldığı 10, 11 ve 12. sınıflarda iş kazaları ve meslek hastalıklarına karşı sigortaladık.
6. Meslek Lisesi öğrencilerimize teknisyen unvanı veriyoruz
· Meslek lisesinden mezun olan bütün öğrencilerimize teknisyenlik unvanı verdik.
· Farklı ülkelerden gelerek ülkemize yerleşenler ile yurt dışında mesleki eğitim almış olan öğrencilerimizin eksik derslerini ülkemizde tamamlayarak diploma almalarını sağladık.
7. Özel sektör kendi iş gücünü kendisi yetiştirebilecek
· Özel sektör, organize sanayi bölgesi içinde veya dışında özel meslek lisesi açabilecek.
· Bu okullarda okuyan öğrencilerin tamamına eğitim öğretim desteği veriyoruz.
· Organize Sanayi Bölgeleri (OSB) içinde açılan özel meslek liselerine 27 alanda öğrenci başına 4.300 TL ile 6.900 TL arasında değişen devlet teşviki veriyoruz.
· 2017-2018 Eğitim ve Öğretim Yılında OSB dışında açılan özel meslek liselerine de devlet teşviki ödenmesi uygulamasını başlattık. Öğrenci başına 21 alanda 4.270 TL ile 6.900 TL arasında değişen destek veriyoruz.
· Bu uygulamalar ile özel sektör hem devletten teşvik alacak hem de kendi işgücünü yetiştirebilecek.
8. Öğrencilerimize ön lisans programlarına geçişte ilave puan veriliyor
· Üniversitelerin ön lisans programlarına sınavsız geçiş uygulamasına son verildi. Bunun yerine öğrenim gördüğü alanda ön lisans programlarına devam etmek isteyenlere ilave puan verilmesi uygulamasına geçildi. Bu değişiklikle meslek liselerinde ve meslek yüksekokullarında verilen eğitime değer atfedilmesinin ve böylece daha nitelikli işgücü yetiştirilmesinin önünü açtık.
9. Tematik Mesleki ve Teknik Eğitim Uygulamasını Başlattık
· Alanında markalaşmış meslek liseleri oluşturmak, sektörün arzuladığı niteliklere haiz ve kolay istihdam edilebilen işgücünü yetiştirmek amacıyla belirli bir meslek alanında ihtisaslaşmış tematik meslek liseleri açıyoruz.
· Tematik eğitim yapılacak meslek liseleri, ilgili alanda büyük ölçekli işletmeler ile en az 10 yıl süreli işbirliği protokolü yaparak açılıyor ve sektörle birlikte yönetiliyor.
10. Meslek Liselerimiz Paydaşlarla Birlikte Yönetiliyor
Mesleki ve teknik eğitimde okul-sektör işbirliğini güçlendirmek için bütün il ve ilçelerde paydaş temsilcilerinin de üye olarak yer aldığı mesleki ve teknik eğitim okul yönetim
Kurulları oluşturduk.
11. Meslek Dersi Öğretmenlerimiz Gerçek İş Ortamında Beceri Eğitimi Allıyorlar
· Sektör ile yapılan protokol ile meslek dersi öğretmenlerimizin gerçek iş ortamlarında eğitim almalarını sağlıyoruz.
12. Öğretim programları yenilendi, alan ve dallar sektörle birlikte açılıyor
· Mesleki ve teknik ortaöğretimde, 53 meslek alanı ve bu alanlara ait 199 meslek dalının öğretim programlarının tamamı ulusal ve uluslararası meslek standartları, sektörün talepleri, bilimsel ve teknolojik gelişmeler gözetilerek alan uzmanları, akademisyenler; sektör, meslek kuruluşu ve diğer paydaşların temsilcilerinin katkı ve katılımları ile modüler yapıda, kazanımlara dayalı olarak güncellendi.
· Meslek liselerinde açılacak alan ve dalları yerel ve ulusal ihtiyaçlara göre sektörle birlikte belirliyoruz, mevcut alan ve dalları ise revize ediyoruz.
13. Mesleki ve teknik eğitim okulları na karne verilecek
· 2017-2018 eğitim-öğretim yılından itibaren bütün mesleki ve teknik ortaöğretim okul ve kurumlarının karnesini çıkaracağız.
· Bu uygulama ile okul ve kurumların performanslarını 7 tema ve bu temalara ait 70 gösterge ile her yıl izleyip değerlendireceğiz. İzleme ve değerlendirme sonuçlarına göre başarılı olan okul ve kurumlara ödül vereceğiz.
14. Sektörle işbirliği çalışmaları artarak devam ediyor
· Mesleki ve teknik eğitimde sektör işbirliğini güçlendirmek amacıyla 92 farklı kurum ve kuruluşla imzalanan 70 protokolün iş ve işlemlerini yürütüyoruz.
· KOSGEB ile yapılan işbirliği protokolü sayesinde meslek lisesi mezunlarına işyeri açmaları için 50 bin TL hibe ve 100 bin TL de faizsiz kredi desteği verilmesini sağladık.
· Mesleki ve teknik eğitimde sektör işbirliğinin artırılması amacıyla tüm ilgili paydaşların katılımı ile il istişare toplantıları yapılıyor.
Kaynak: http://ankara.meb.gov.tr/detay.asp?detay=4192&blm=B20