Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi (KOSGEB) ile Milli Eğitim Bakanlığı arasında imzalanan protokol, yüzbinlerce meslek lisesi mezununun kindi işini kurmasının kapısını aralıyor. Konuyla ilgili bilgi veren KOSGEB Başkanı Recep Biçer, MEB ile "Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi" protokolü imzaladıklarını belirterek, "2015-2016 eğitim öğretim yılından itibaren mezun olacak 384 bin 236 öğrencimiz, diplomayla Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi Katılım Belgesi'ni almaya hak kazanacak ve kendi alanlarında iş kurmak istemeleri halinde hibe olarak 50 bin lira, ayrıca faizsiz 100 bin liraya kadar KOSGEB Yeni Girişimci Desteği'ne başvuru hakkını elde edecekler" dedi.
5 YILDA ÇOK ŞEY DEĞEŞTİ
Türkiye'de girişimciliğin KOSGEB bünyesinde verilen eğitimlerle son 5 yılda çok önemli mesafe katettiğini belirten Recep Biçer, bu kapsamda ekonomiye de ciddi oranda katkı sağladıklarını söyledi. Girişimciliğin geliştirilmesini ve bu bilincin yaygınlaştırılmasını hedeflediklerini anlatan Biçer, imzalanan protokolle mesleki ve teknik liselerde okutulmakta olan girişimcilik derslerinin, KOSGEB'in girişimcilik desteği eğitimleri kapsamına alınabilmesi için söz konusu protokolü imzalandıklarını bildirdi.
BU DESTEKTEN YARARLANIN
Biçer, Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğüne bağlı okullardan, girişimcilik eğitimini başarıyla tamamlayarak mezun olan bireylerin, "Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi Katılım Belgesi" almaya hak kazanacağına dikkati çekerek, "2015-2016 eğitim öğretim yılından itibaren mezun olacak 384 bin 236 öğrencimiz, diplomayla Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi Katılım Belgesi'ni almaya hak kazanacak. Mezunlarımız öncelikle kendi alanlarında iş kurmak istemeleri halinde hibe olarak 50 bin lira, ayrıca faizsiz 100 bin liraya kadar KOSGEB Yeni Girişimci Desteği'ne başvuru hakkını elde edecekler" diye konuştu.
Bu uygulamanın meslek ve teknik lise mezunlarına vizyon kazandıracağını dile getiren KOSGEB Başkanı Recep Biçer, protokolün, meslek ve teknik lise mezunlarının iş kurmalarına yönelik önemli bir kapı açacağının altını çizdi.
MESLEKİ EĞİTİM BOŞA GİTMESİN
Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Osman Nuri Gülay da 3 bin 291 meslek lisesinde 1 milyon 782 bin öğrencinin eğitim gördüğünü söyledi. Bu öğretim yılında mezun olacak öğrencilerin, karneleriyle birlikte Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi Belgesini alacak olmalarının sevindirici olduğunu dile getiren Gülay, "Bu krediyle çocuklarımız hem kendi alanlarında iş yerlerini açabilirler, hem de istiyorlarsa üniversite eğitimine devam edebilirler. Meslek lisesi mezunu öğrencilerimizin özellikle kendi alanlarında iş yeri açmalarını önemsiyoruz, çünkü verdiğimiz mesleki eğitimin boşa gitmesini istemiyoruz." ifadesini kullandı. Gülay, bugün öğrencilere karneleri verilirken, protokol hakkında bilgilendirme yapacaklarını da kaydetti. (YeniŞafak)