Bu illerimizden bir tanesi de İstanbul’dur.Yönetmeliğin bir an önce yayımlanarak atamaların buna göre yapılmasına ilişkin “MEB, Yönetici atamada acele etsin” başlıklı yazıda ele almıştık.
İstanbul atamalara geçtiği anda karşılaştığı daha doğrusu tereddüde düştüğü bir konuyu bakanlığa sormuştur. Bakanlık da cevabını yazmıştır.
Soru, meslek liselerine yapılacak atamalarla ilgiliydi. Bilindiği gibi meslek liselerine müdür olabilmek için yönetmeliğe göre “mesleki ve teknik eğitim okul ve kurum müdürlüklerine atanacaklarda atanmak istenilen eğitim kurumuna atölye, laboratuvar ya da meslek dersleri öğretmeni olarak atanabilecek bir alan öğretmeni olmak;” şartı bulunmaktadır.
Bu şarta rağmen bakanlık Rotasyon uygulamaları ile ilgili yaptığı açıklamada “…yönetmeliğin 8’inci maddesi kapsamında atanmak istedikleri eğitim kurumunda alanı itibariyle norm kadro bulunup bulunmadığı ya da bölümünün/alanının olup olmadığına bakılmaksızın bu tür eğitim kurumlarının programlarında alanının olması halinde atanabileceklerdir.”
açıklamasını getirmiştir.
Bu şu demekti:
Yönetmeliğe göre rotasyona kadar yapılan sınava dayalı atama ve isteğe bağlı yerdeğiştirme atamalarında bir meslek lisesine müdür olabilmek için orada alanınızda bölüm yada alan olması gerekiyordu.
Bariz bir örnek verecek olursam; Sınava dayalı atamalarda başvuranBahçelievler Türk Telekom Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi’nin kurucu müdürü kendi branşında bölüm açmadığı için bu okulu tercih edememişti. Bu okulda istese idi kendi branşında bir bölüm açabilecekken bunu yapmamıştı. Bu nedenle bu okula atanamadı.
Rotasyonda ise bu uygulama bir emirle kaldırıldı. Bunun yerine o okulda bu alanın/Bölümün açılmış olup olmadığına değil açılabilip açılamayacağına bakılacağı hükmü getirildi. Böylece Bakırköy Ticaret Meslek Lisesinin Muhasebe grubu öğretmeni olan müdürü Kız Meslek Lisesine atanabildi. Aksi halde sadece Ticaret Meslek Liselerine gidebilecekti.
İstanbul’un şimdi yapacağı atamalarda tereddüde düştüğü husus ise daha önce yaptığı atamalardaki uygulamanın mı yoksa meslek liselerindeki uygulamanın mı geçerli olduğu noktasında idi. Bakanlık Rotasyondaki uygulamanın geçerli olduğunu açıklamıştır.
Yazımızın başlığında çelişki yazmıştık. Çelişki sadece burada değil asıl çelişkiyi şimdi açıklayalım.
Bakanlık bir değişiklik taslağı yayımladı ve bu değişiklik taslağı ile ilgili olarak görüşler istedi. Görüşler de bakanlığa iletildi.
Bakanlığın yayımladığı taslakta rotasyonda uygulanan esnekliğin olmaması çelişkili bir durumdur. Bakanlık Rotasyonda uyguladığı esnekliği İstanbul valiliğine yazdığı yazıda rRotasyondaki esnekliği uygulayın diyen bakanlık kendi yayımladığı taslakta bu esnekliği getirmemiştir.
Çünkü taslakta meslek liselerinde yine kısıtlamalara gidilmiştir.
Bakanlığa tekrar çağrıda bulunuyoruz geldi çattı MAYIS yani İsteğe bağlı yer değiştirmeler ile yeniden atamaların dönemi başlıyor. Bu dönemde sorunlar yaşanmaması için yönetmelik değişikliğini ivedilikle yürürlüğe koymalısınız…
Maksut BALMUK
Eğitim Yöneticisi
MEMURLAR.NET