Meslek liseleri neden kuruldu?

Çubukçu: Meslek liseleri, sanayicilere ara eleman yetiştirmek için kurulmadı

Bitlis'te Necibe Gencer Kız Meslek Lisesi'nin açılışını yapan Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, işadamlarının meslek liselerine yönelik beklentilerine tepki gösterdi. "Görevim ara eleman yetiştirmek değil." diyen Çubukçu, sanayicilerin cüzi paralarla kısa sürede personel yetiştirebileceğini söyledi.




Sanayiciler, ihtiyaç duydukları ara eleman yetiştirilmesi için meslek liselerine ağırlık verilmesini isterken, Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu'dan ilginç bir açıklama geldi. Meslek liselerinin sanayiciye ara eleman yetiştirmek için kurulmadığını söyleyen Çubukçu, "Sanayicinin ara eleman demesinden rahatsızım. Ben sanayici için çalışmıyorum. Görevim sanayiye ara eleman yetiştirmek değil." dedi.

Bitlisli işadamları tarafından kurulan Bitlis Eğitim ve Tanıtım Vakfı (BETAV), bu kentte 9'uncu okulunun açılışını yaptı. Nezir Gencer'in annesi adına yaptırdığı Necibe Gencer Kız Meslek Lisesi'nin açılışı dün yapıldı. Açılışa, bu derneğe üye yüzlerce işadamı ve Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu katıldı. 1,5 milyon dolara mal olan okul 83 günde tamamlandı. Açılışın ardından gazetecilere açıklamalarda bulunan Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, amaçlarının Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da kız çocuklarının okula gitme oranını artırmak olduğunu söyledi. Bakan, bunun için gerekli her projeyi destekleyeceklerini açıkladı. Zorunlu eğitimin ardından kız çocuklarının okula gönderilmeme sebeplerinin sanıldığı gibi ekonomik sıkıntılardan kaynaklanmadığını vurgulayan Bakan Çubukçu, ana sebebin gelenek ve görenekler olduğunu ifade etti. Çubukçu şöyle konuştu: "Kızların okula gidebilmesi için gerekiyorsa karma okul yanında kız okulları da açabiliriz. Bunun için bana çağ dışı deseler de, haremlik selamlık deseler de buna aldırmam. Bunun için yasal engel söz konusu değil. Geçici özel önlem alınarak bu sorun çözülebilir. Bunun da iyi bir uygulama olduğunu düşünüyorum." Ortaöğretimin kız çocukları için kırılma noktası olduğunu kaydeden Bakan, "Şayet kızlarımız bu eşiği geçerse üniversiteye kadar gidebiliyorlar. Aksi durumda eğitimden mahrum kalıyorlar." diye konuştu. Edinilen bilgiye göre Bitlis'te kızların ortaöğretime devam etme oranı yüzde 24. Kentte geçen yıl 2 bin 426 öğrenci eğitimini yarıda bırakırken, bu rakam Türkiye genelinde 312 bin olarak belirlendi.

Bakan Nimet Çubukçu, Milli Eğitim Bakanlığı olarak hedeflerinin dersliksiz il kalmaması olduğunu, 81 ilin 61'inin tüm ihtiyaçlarının karşılandığını açıkladı. Bir öğrenci için en önemli etkenin temel bilgileri almak olduğunu ifade eden Bakan Çubukçu, sanayicilerin sektörel beklentilerini karşılamaları adına meslek liselerini savunmalarına tepki gösterdi. Bu anlayışı yıkmak için ortaöğretimi yeniden yapılandırmayı planladıklarını söyleyen Çubukçu, şu değerlendirmeleri yaptı: "Her öğrencinin belli bir düzeyde sosyal bilimler, matematik eğitimleri alması gerekiyor. Meslek eğitimleri yeniden yapılandırılmalı. Bunun çok örnekleri var. Almanya'ya erken yönlendirilme nedeniyle uyarı alıyor. Sanayiciler de daha yüksek para harcamak yerinde cüzi paralarla kısa sürede ara eleman yetiştirebilirler."

Bitlisli işadamları ve üst düzey yöneticilerine göre ilde kurtuluşu eğitim faaliyetlerinin artırılmasında. 150 kişiye istihdam sağlayan 3 fabrikaya sahip olan kentte, Bitlis Eren Üniversitesi tamamlandığında 15 bin öğrenci eğitim imkanına kavuşacak. Şu an yüksekokulları faaliyette olan üniversitenin Fen Edebiyat Fakültesi gelecek yıl açılacak. Bitlis'te özel eğitim seferberliği Reşat Kazancı İlköğretim Okulu ve Selahattin Eyyubi okullarının açılmasıyla başladı. Bu okullar örnek alınarak bölgenin işadamları da BETAV adında yeni oluşuma gitti. Kazancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fetin Kazancı, babaları adına açtıkları Reşat Kazancı İlköğretim Okulu'nun ardından yeni bir okul için çalışma başlattıklarını açıkladı. Bitlis, Tatvan ve Güroymak üçgeninde kurulacak ve yaklaşık 6 milyon liraya mal olacak olan okulun 2015 yılında tamamlanması hedefleniyor.

ZAMAN

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

EĞİTİM Haberleri