Merkez, TL’yi yine ‘sıkacak’

Merkez, bankaların bozulmasına bakmadı TL'yi yine 'sıkacak'

Bu ay itibariyle bankalara uygulanan zorunlu karşılık oranlarını yabancı para yükümlülüklerde 1 puanlık artışla yüzde 11'e, Türk parası yükümlülüklerde 0.5 puanlık artışla yüzde 5.5'e yükselten Merkez Bankası, bu düzenlemelerin devamını da planlıyor.


Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz ve yardımcıları, dün bankacılara bir sunum yaparak, Türk parası karşılık oranını yıl sonuna kadar yüzde 6'ya çıkabileceğini açıkladı.
Türkiye Bankalar Birliği (TBB) yönetim kurulu ile dün bir araya gelerek, basına kapalı bir toplantı yapan Merkez Bankası yetkilileri, internet sitesinde yer alan metne göre bankacılara şu bilgileri verdi:
Zorunlu karşılıklara faiz ödenmesine son verilmesi kararı, makro ekonomik istikrarın korunmasına yönelik bir politika aracı olarak gördüğümüz zorunlu karşılık oranlarının etki gücünü artırmak için atılmış bir adım.
Aldığımız kararlar, orta vadede maruz kalabileceğimiz risklere karşı ekonomimizin direnç gücünü artıracak önlemler. Bundan sonra da Merkez Bankası finansal sistemi makro ölçekte izleyerek finansal istikrarın korunması için üzerine düşen görevleri yerine getirmeye devam edecek.
1 yıl vadede düşüş olabilir
Türk parası zorunlu karşılık oranı yıl sonuna kadar yüzde 6'ya çıkarılabilir. Türkiye'de mevduatın vade yapısının kısa olduğu ve daha da kısalmakta olduğu görülüyor. Bu doğrultuda finansal istikrarı güçlendirici bir tedbir olarak yıl sonuna kadar bir yıl ve daha uzun vadeli mevduata uygulanan zorunlu karşılık oranlarının bir miktar düşürülmesi gündeme gelebilecek.
2011 yılında zorunlu karşılık oranlarının izleyeceği seyre ilişkin sinyaller aralık ayında ilan edeceğimiz para ve kur politikası metninde kamuoyu ile paylaşacağız.
Yakın dönemde iktisadi faaliyette fiyat istikrarı açısından aşırı ısınma belirtisi veya finansal istikrar açısından aşırı borçlanma eğilimi gözlemlemiyoruz. Aldığımız ilave önlemler, önümüzdeki dönemde dünyayı etkisi altına alacağını düşündüğümüz yeni konjonktüre karşı bir hazırlık.
İstikrara yönelik risk
Toplam talepte belirgin bir ivmelenme beklememekle beraber, son dönemde iç ve dış talebin toparlanma hızlarının ayrışmaya devam etmesi nedeniyle, talebin kompozisyonunun cari denge ve finansal istikrara yönelik riskler açısından dikkatle değerlendirilmesi gerekiyor.

Özince: Mevduattan daha çok tahvilde vadeler uzayacak

TÜRKİYE Bankalar Birliği Başkanı ve İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, Merkez Bankası ile gerçekleştirilen toplantı sonrasında, şu değerlendirmeyi yaptı: “Farklı vadelere farklı munzam karşılıkları olsa da benim kanaatim vade yapısı uzamayacaktır, çok önemli bir şey getireceğini sanmıyorum. Mevduattan daha çok tahvilde vade yapısını uzatacağımızı düşünüyorum, daha sağlıklı olacaktır. Bankalarımızın mutlaka yurtdışında yatırım yapmalarının yararlı olacaktır, bu konudaki teşviklerle ilgili gelişmeleri bekliyoruz.”

Özen:Tahvil ihraçlarına bakıyoruz

GARANTİ Bankası Genel Müdürü ve Türkiye Bankalar Birliği Başkan Yardımcısı Ergun Özen, Merkez Bankası Başkanı ve yardımcıları ile yapılan toplantıda, şu değerlendirmeyi yaptı: “Munzam karşılık oranları Türk Lirası'nda gelecek gibi görünüyor. Tahvil ihraçlarıyla pasif yapımızın uzaması olası, biz de değerlendireceğiz.”


Hürriyet

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri