Memurların hiç bilinmeyen hakları neler? İşte 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'nda belirtilen o haklar.
221
Devlet memuriyetine girenler, bu statüde bulundukları sürece, kanunlarla tanınmış bazı haklara sahip olurlar.
321
Memurların sahip olduğu haklar genel olarak 657 sayılı Devlet Memurları Kanununda belirtilmiş olmakla birlikte, çeşitli özel kanunlarla da memurlara bazı haklar getirilmiş bulunmaktadır.
421
Devlet memurlarına tanınmış olan haklardan memurhaber.com olarak derlediklerimizden bazıları şöyle:
521
Uygulamayı isteyebilme Devlet memurları, 657 sayılı Kanun ve bu kanuna dayanılarak yayınlanan tüzük ve yönetmeliklere göre tayin ve tespit olunup yürürlükte bulunan hükümlerin kendileri hakkında aynen uygulanmasını istemek hakkına sahiptirler.
621
Mesleki güvence Kanunlarda yazılı haller dışında Devlet memurunun memurluğuna son verilmez, aylık ve başka hakları elinden alınamaz.
721
Emekli olabilme Devlet memurlarının, özel kanununda yazılı belirli şartlar içinde emeklilik hakları vardır.
821
Memurluktan çekilebilme Devlet memurları, 657 sayılı Kanunda belirtilen esaslara göre memurluktan çekilebilirler (istifa edebilirler).
921
Müracaat ve şikâyette bulunabilme, dava açabilme Devlet memurları kurumlarıyla ilgili resmi ve şahsi işlerinden dolayı müracaat; amirleri veya kurumları tarafından kendilerine uygulanan idari eylem ve işlemlerden dolayı şikayet ve dava açma hakkına sahiptirler.
1021
Sendikal faaliyette bulunabilme Devlet memurları, Anayasada ve özel kanununda belirtilen hükümler uyarınca sendikalar ve üst kuruluşlar kurabilir ve bunlara üye olabilirler.
1121
İzin kullanabilme Devlet memurları, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununda gösterilen süre ve şartlarla izin hakkına sahiptirler.
1221
Özel düzenlemeyle kovuşturma ve yargılanma Devlet memurlarının görevleri ile ilgili veya görevleri sırasında işledikleri suçlardan dolayı soruşturma ve kovuşturma yapılması ve haklarında dava açılması özel hükümlere tabidir.
1321
İsnat ve iftiralara karşı korunma Devlet memurları hakkındaki ihbar ve şikâyetler, garaz veya mücerret hakaret için, uydurma bir suç isnadı suretiyle yapıldığı ve soruşturma veya yargılamanın tabi olduğu kanuni işlem sonucunda bu isnat sabit olmadığı takdirde, merkezde bu memurun en büyük amiri, illerde ise valiler, isnatta bulunanlar hakkında kamu davası açılmasını Cumhuriyet Savcılığından isterler.
1421
Savunma yapabilme Devlet memuru hakkında savunması alınmadan disiplin cezası verilemez. Savunma yapmak için verilecek süre 7 günden az olamaz.
1521
Hakkında memurluktan çıkarma cezası istenen memur, disiplin kurulunda sözlü veya yazılı olarak kendisi veya vekili vasıtasıyla savunma yapma hakkına sahiptir.
1621
Kadrosuz çalıştırılmama Devlet memurları kadrosuz çalıştırılamayacağı gibi, sınıfının dışında ve sınıfının içindeki derecenin altındaki bir görevde çalıştırılamaz.
1721
Aylık alabilme Devlet memurlarına, hizmetlerinin karşılığında, kadroya dayanılarak ay itibariyle aylık ücret ödenir.
1821
Aile yardımından yararlanma Devlet memurlarına, eş ve çocukları için belli şartlarda aile yardımı ödeneği verilir.
1921
Doğum yardımı verilmesi Devlet memurlarından çocuğu dünyaya gelenlere doğum yardımı ödeneği verilir.
2021
Ölüm yardımı verilmesi Memur olmayan eşi ya da aile yardımı ödeneğine müstahak çocuğu ölen Devlet memurlarına, ölüm yardımı ödeneği verilir.
2121
Harcırah alabilme Geçici ya da sürekli görevle başka yere gönderilen memurlara, Harcırah Kanunu uyarınca geçici ya da sürekli görev yolluğu ödenir.