Memura %2,5'luk refah payı gerçekleşmedi!

Memurlar için %2,5'lik refah payı gerçekleşmedi! Yüzde 2,5'lik artışın refah payına dönüşebilmesi için ise yaptığımız çağrı sendikalar, muhalefet ve iktitar cephesinden karşılık bulmadı. Hiç bir kamu sendikası Meclis'e gidip bu artış oranın refah payı ola

Memurlar için toplu sözleşme zam oranın yüzde 5'ten yüzde 7,5'e yükselten kanun cumartesi günü Resmi Gazete'de yayımlandı. Yüzde 2,5'lik artışın refah payına dönüşebilmesi için ise yaptığımız çağrı sendikalar, muhalefet ve iktitar cephesinden karşılık bulmadı. Hiç bir kamu sendikası Meclis'e gidip bu artış oranın refah payı olabilmesi için talepte bulunmadı.

MEMURA ZAM VERİRKEN İNCE İNCE HESAPLAR

Şayet Meclis'teki zam oranını yüzde 7,5'e çıkartan düzenlemede memur ve memur emeklileri için enflasyon farkı hesabı yüzde 5'ten itibaren yapılsaydı Ocak ayındaki yüzde 2,5'lik zam refah payı olacaktı. Fakat zam oranını yüzde 7,5'e çıkartan kanun teklifinde yılın ilk 6 ayı için enflasyon farkının başlangıç miktarı da yüzde 7,5'e yükseltildi.

KİMSE SAHİP ÇIKMADI

Şayet "Aynı Bölümün 8 inci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde yer alan %5 oranı %7,5 olarak uygulanır." ifadesi daha önce yaptığımız çağrı ile metinden çıkartılsa idi memur ve memur emeklileri yılın ilk 6 ayı için yüzde 5'i aşan enflasyon rakamı üzerinden enflasyon farkı alacaklardı. Böylelikle yüzde 2,5'lik artış memura bir refah payı olabilecekti.

ENFLASYON FARKININ ERKEN ÖDENMESİNE DÖNÜŞECEK

Kabul edilen ve Resmi Gazete'de yayımlan kanun ile memurlar için bir nevi enflasyon farkı ödemesinin yüzde 2,5'lik kısmı Ocak ayında ödenmiş olacak. Çünkü gerek Maliye Bakanı Nebati'nin gerekse de ekonomistlerin enflasyon beklentisi yüzde 30'un altında değil. Birçok kurum ise yüzde 50'yi aşan enflasyon beklediğini açıkladı. Yılın ilk altı ayı için çok kuvvetli bir ihtimal olarak enflasyon yüzde 5'i aşacak ve zaten memurlar verilen bu zammı yılın ikinci altı ayı başlangıcı olan Temmuz ayında enflasyon farkı olarak alacaklardı. Hatta bazı ekonomister Ocak ayı enflasyon rakamları ile memura enflasyon farkı oluşabileceğini değerlendiriyorlar. Yani Ocak ayı enflasyon rakamını yüzde 7,5'ten daha büyük bir oranda bekliyorlar.

MEMUR ZAM ORANLARI

2022 yılı için memur ve memur emeklileri zam oranları ise yeni kabul edilen değişiklik ile Ocak ayı için yüzde 7,5, Temmuz ayı için %7 oldu. Bu rakamlar gerek Bakan Nebati'nin beklediği yüzde 30 rakamı gerekse ekonomistlerin beklediği %50 rakamının çok ama çok gerisinde.

BAKAN'DAN YÜZDE 30 ENFLASYON BEKLENTİSİ

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, haftasonu akademisyen ve ekonomistlerle yaptığı toplantıda bu yıl için '2022 senesinin sonuna kadar %30 enflasyon olabilir' ifadelerini kullandı.

Ekonomistler ve kuruluşlar ise gerekli politika değişikliği yapılmadığı taktirde yüzde 50'yi aşan bir enflasyon beklyorlar. Ocak ayı enflason rakamları ile şu anda yüzde 36 olan enflasyonun yüzde 40'ı bulması bekleniyor.

Mememurla için kabul edilen % 2,5'lik zam metni Resmi Gazete'de şöyle yer aldı;

"MADDE 16 – 27/6/1989 tarihli ve 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.

“GEÇİCİ MADDE 38 – 4688 sayılı Kanuna göre düzenlenen Kamu Görevlilerinin Geneline ve Hizmet Kollarına Yönelik Mali ve Sosyal Haklara İlişkin 2022 ve 2023 Yıllarını Kapsayan 6. Dönem Toplu Sözleşmenin İkinci Kısım Birinci Bölümünün 5 inci maddesinin birinci fıkrası uyarınca %5 artış oranı üzerinden belirlenmiş olan katsayılar, sözleşme ücreti artış oranları ve ücret tavanları ile 7 nci maddesi uyarınca 2022 yılının birinci altı aylık dönemi için belirlenmiş olan ortalama ücret toplamı üst sınırı %7,5 oranına göre yeniden belirlenerek uygulanır. Aynı Bölümün 8 inci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde yer alan %5 oranı %7,5 olarak uygulanır.”

MECLİS YİNE TATİLE ÇIKTI

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde ( TBMM) milletvekilleri yine tatile çıktı. TBMM’de grubu bulunan partiler anlaşarak, 2021-2022 eğitim öğretim yılının ilk yarısının tamamlanması ile birlikte tatile çıkma kararı aldılar. Meclis çalışmalarına 1 hafta ara verilirken, Genel Kurul’un çalışmayacağı bu süreçte partilerin grup toplantıları da yapılmayacak. Meclis 1 Şubat 2022 Salı günü çalışmaya başlayacak.

TOPLANTI YETER SAYISI BULUNMUYOR

Söz konusu durum bütçe maratonun ardından 20 günde milletvekillerinin ikinci tatilleri oldu. Öte yandan son günlerde TBMM Genel Kurulu’nda toplantı yeter sayısının bulunmadığı da görülüyor. Özellikle emekli ve memurlara ek zam görüşmelerinde toplantı yeter sayısının bulunmamasından dolayı zamlar yasalaşmamıştı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

GÜNDEM Haberleri