Memur ve işçi zammında ilk ipuçları Merkez Bankası'ndan geldi! Memur, emekli ve işçiler için kritik süreçte yine enflasyon tahminleri....
Kamuda memurlar ve işçiler için bu yıl kritik zam görüşmeleri yapılacak. Geçmiş yılların maaş kayıpları ise seyyanen zam olarak hükümetten talep ediliyor. Toplu Sözleşme görüşmeleri öncesi dikkat çeken rakamlar ise Merkez Bankası'ndan geldi. Kamu çalışanlarının zamlarının ipuçları olarak da değerlendirilen enflasyon tahmini yine memur ve işçileri üzecek gibi duruyor.
MB 2022 için yüzde 7,8; 2023 için ise yüzde 5 enflasyon tahminini az önce açıkladı. Şayet kamuda memur ve işçiler için toplu sözleşme görüşmelerinde geçmiş yıllarda olduğu gibi hedeflenen enflasyon üzerinden zam pazarlığı olursa memur ve işçiere 2 yıllık süreç için 7,8+5 olmak üzere toplamda yüzde 13'e yaklaşan bir zam teklifi gelebilir.
GEÇTİĞİMİZ 2 YIL ÖRNEĞİ
2020 ve 2021 yılları için de benzer süreç yapılmış fakat enflasyon çok daha fazla çıkmıştı. Memurlar 2020 yılında 4+4, 2021 yılı için 3+3 şeklinde toplu sözleşme zammı aldılar. Fakat enflasyon rakamları toplu sözleşme zammını geride bırakmış kamu sendikları çok sert tepki göstermişti. Örneğin bu yıl memurlar için toplu sözleşme gereği toplamda yüzde 6 zam verilmiş fakat Temmuz ayı itibariyle enflasyon yıllık yüzde 17'yi geçti. Önder Kahveci durumu 'öngörüsüzlük' olarak ifade etmişti. Memurlar 2021 yılında TÜİK rakamlarına göre bu ay itibariyle yüzde 11'lik eksik zam sözleşmesi ile devam ediyorlar.
YİNE AYNI SENARYO OLMASIN
Memurlar ve işçiler için yine aynı süreç mi işleyeceği önümüzdeki iki ayda netlik kazanacak. Fakat bugün Merkez Bankasının enflasyon tahmini hesapları bayağı bir karıştıracağa benziyor. Kornavirüs etkisiyle dünyada küresel bir enflayon yükselmesi söz konusu.
Örneğin ABD'de yüzde 1,5'lerde enflayon son dönemde yüzde 5'lere kadar çıktı ve bunun kalıcı olup olamayacağı konuşulurken benzer rakamlar Almanya ve İngiltere'den geldi. Emtia fiyatları ve gıdadaki yükselişle beraber navlun fiyatlarının artması tüm dünyada enflasyonist baskıyı artırdı.
MEMUR VE İŞÇİLERİN KAYIPLARI BÜYÜK
Enflasyon rakamları son iki yıldır çok tartışma konusu oldu. Gıda enflasyonun yüzde 35'leri geçtiği ise bir çok defa rakamlarla ifade edildi. Hedeflenen enflasyona göre yapılan zamlarla son iki yılda kamuda maaşlar adeta eridi. Enflasyon farkı ise ek bir refah artışı getirmeyen hatta enflayona karşı maaşın alım gücünü korumaktan uzak olduğu ifade edilmişti. Gelir vergisine erken giren çalışanlar aldıkları zammın büyük bölümünü hiç göremediler. Gelir vergisi dilimleri yüksek tutulunca maaş zamları gelir vergisine gitti.
MEMURU 600 TL KURTARIR MI?
Seyyanen istenilen 600 liralık zam ise bu yıl için kamu çalışanlarını kurtarır mı? Ya da bu 600 TL'lik seyyanen zam gerçekleşir mi? sorularının cevaplarını ise 2 Ağustos'da başlayacak görüşmelerin sonunda öğreneceğiz.
SENDİKALAR İLK TOPLANTIDA ŞART AÇIKLASIN
Bu süreçte sendikaların ilk şart olarak geçmiş yılların kayıpları ve gerçekleşen enflayon şartını ilk olarak masada durmasını talep etmeleri önemli. Yani ilk hasar tespiti çalışmasına göre geçmiş kayıpların telafi edilmesi gerekiyor. Sonra da gerçekleşen enflasyon üzerinden refah payı talep edilmeli. Aksi takdirde bir önceki toplu sözleşme gibi 4+4 ve 3+3'lük zamlarla karşılaşılması muhtemel.
GERÇEKLEŞEN ENFLASYONA GEÇİLSİN
Kamu Sen Genel Başkanı Kahveci enflasyon zammı için şunları söylemişti
Enflasyon farkı ile birlikte memurun zammı %8,45 olarak lanse edilmektedir. Bir kez daha hatırlatıyoruz ki, memurun aldığı zam gerçekte %3 tür, %5,45’lik kısım ise altı aydır erimekte olan maaşların telafisi yapılan bir ödemedir.
Memurlarımız ve emeklilerimiz yıllardan beri ancak enflasyon kadar maaş zammı alabilmektedir. Bu da maaşların gerçekte hiç artmadığı, memur ve emeklilere yıllardır sıfır zam verildiği anlamına gelmektedir. Ekonomik büyüme de hesaba katıldığında ülke zenginleşirken geliri düşen ve sürekli fakirleşen tek grubun memur ve emekliler olduğu görülmektedir.
Bu ekonomik şartlar altında bu maaş artışlarının hakkaniyet, adalet ve ekonomik gerçeklerle bağdaşır hiçbir yanı bulunmamaktadır. Toplu sözleşme görüşmeleri yaklaşırken memur ve emeklilerin masaya alacaklı olarak oturmamaları için bu erimenin mutlaka telafi edilmesi gerekmektedir. Türkiye Kamu-Sen olarak memur maaşlarına bir an önce ek zam yapılması ısrarımızı bir kez daha buradan ilan ediyoruz."
MERKEZ BANKASI: 2022 ENLASYONU %7,8; 2023 ENFLASYONU % 5
Merkez Bankası, 2022 yıl sonu için yüzde 7,5 olan enflasyon tahmini yüzde 7,8 olarak revize etti, 2023 enflasyon tahmini ise yüzde 5 olarak korudu.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu, "Enflasyon Raporu 2021-III"ün tanıtımı amacıyla bir sunum gerçekleştirdi.
Kavcıoğlu'nun konuşmasından satır başları;
"Küresel ekonomi aşılama faaliyetlerinin yanı sıra para ve maliye politikalarının etkisiyle devam ediyor.
Emtia fiyatlarındaki artış ile enflasyon artıyor.
Öncü göstergeler iktisadi faaliyetin yılın ikinci çeyreğinde gücünü koruduğunu gosteriyor.
Salgın tedbirlerinin kaldırılması iktisadi faaliyeti destekliyor.
İkinci çeyrekte büyüme oldukça yüksek bir oranda seyredecek.
İstihdamdaki artış hizmetler sektöründe daha belirgin olmak üzere devam edecek.
Cari işlemler dengesi ikinci çeyrekten itibaren iyileşmeye başladı. Yılın geri kalanında cari işlemler hesabının fazla vermesini bekliyoruz.
Sıkı para politikası duruşu, oynaklıklara karşı tampon işlevi görüyor."
KISA VADELİ DIŞ BORÇ İSTATİSTİKLERİNDE REVİZYON
"Kısa vadeli dış borç istatistiklerinde revizyon yapacağız. Brüt dış borç uluslararası yatırım pozisyonu ödemeler dengesi revizyon kapsamında en önemli geliştirme vadeli ihracat alacak ve borçların firmalardan doğrudan raporlama yoluyla derlenmesi olacak.
Reel sektörün dış finansman ihtiyacına yönelik değerlendirmeye katkı sağlayacak. Sonuçları 19 Ağustos'ta kısa vadeli dış borç istatistikleriyle birlikte paylaşacağız."
Bir önceki Enflasyon Raporu'nda, enflasyonun 2021 sonunda orta noktası yüzde 12,2 olmak üzere, yüzde 10 ile yüzde 14,4 aralığında gerçekleşeceği öngörülmüştü.