Eğitim Memur ve Hizmetlileriyle Mümkündür, Hazırlık Ödenekleri Haktır
Kurulduğu günden bu yana yalnızca “öğretmen sendikası” olmaktan imtina ederek eğitimin her aşamasına katkı veren tüm çalışanlarını temsil etmeye çalışan Anadolu Eğitim Sendikası, MEB içinde ve YÖK bünyesinde istihdam edilmiş memurların, hizmetlilerin sesidir. Her öğretim yılında ve akademik yıl açılışında, eğitime hazırlananlar yalnızca öğretmenler, akademisyenler değildir. Eğitim ortamlarında her türlü işlemi, güvenlik içinde ve sağlıkla yürütmemiz ancak ekip çalışmasıyla mümkündür.
Kadroya alınacağı sözü verilen (hakları toplu sözleşme mutabakatında da imza altına alınan) 4-C li personelimiz başta olmak üzere, eğitim kurumlarımızda kadrolu veya sözleşmeli çalıştırılan, özel statü tanımlanmış tüm memur, VHKİ, ulaştırmacı, kaloriferci, aşçı, güvenlikçi ve yardımcı hizmetliler….yol arkadaşımızdır. Merkez- taşra teşkilatlarında MEB bünyesinde, YÖK ile üniversitelerde, Kredi ve Yurtlar Kurumunda, TODAİE gibi kurumlarda eğitim için istihdam edilen personelin öğretmenlerden veya akademik personelden daha az önemli olduğunu düşünenlerden değiliz. Aynı makinenin dişlileri gibi, birlikte iş yapabilir, bir eksikle tükeniriz. Her öğretim yılına, zorunlu ihtiyaçları karşılanmış ve yenilenmiş olarak başlamak gerekir. Bu noktada büroda veya diğer alanlarda eğitim için çalışanları sınıfta olanlardan ayrı tutmamak gerekir. Fiziksel ve bilişsel donanımı yenilemek için tüm eğitim çalışanlarına destek şarttır. Bu kapsamda, OHAL koşulları içinde gündeme gelmesi dahi mümkün olmamış bir eksikliği muhataplarımıza iletmek boynumuzun borcudur.
Bilindiği gibi 657 Sayılı Devlet Memurları Kanununda geçtiği üzere, öğretmenlere eğitim-öğretim dönemi için Bakanlar Kurulunca belirlenecek miktarda,öğretim yılına hazırlık ödeneği ödenir. Bu ödenek damga vergisi hariç diğer vergi ve kesintilere tabi tutulmaz.
Eğitime Hazırlık Ödeneğinin, eğitim iş kolunda çalışan olarak görev yapan, 657 Sayılı Devlet Memurları öğretmenler değildir, memur ve hizmetli personelimiz eğitim kurumlarımızda görev tanımı da belirsiz olacak şekilde ağır sorumluluklar almaktadır. Eğitimin kurumsal, resmi, güvenli ve sağlıklı yürümesi bu kadrolar sayesindedir. Biri diğerinden ayrı düşünülmeksizin eğitim yükünün altına girerek sistemin yürütücüsü olan her personel yıpranmaktadır. Bundan dolayı bir eğitim sisteminin asli unsuru, çalışanı olan memur ve hizmetlilerimizin eğitime hazırlık ödeneği alması haktır, gerekliliktir.bu haktan yararlandırılmalı ve hak ettikleri karşılığı bulmalıdır. Bu haklı talebimiz karşılığını buluncaya kadar sendikamızın asil meselesi olmaya devam edecektir. Kamuoyuna ve kanuni muhataplarına ilanen duyurulur.
Cansel GÜVEN
Anadolu Eğitim Sendikası Genel Başkanı