Memur-Sen tarafından, kamu görevlilerinin emekli maaşları ve ikramiyelerine aksettirilecek olan tazminat yansıtma oranları Toplu Sözleşme öncesi gerçekleştirilen çalışmalarda masaya yatırıldı. Memur-Sen, Toplu Sözleşme görüşmelerinde “ek gösterge oranlarının yükseltilmesini” talep edecek.
Memur-Sen’in 3 Ağustos’ta başlayacak Toplu Sözleşme Görüşmeleri'nde gündeme getireceği konuların başında “ek gösterge oranlarının yükseltilmesi” geliyor. Kamuda çalışan memur, şef, müdür yardımcısı, mühendis v.b. unvanlı personel ile makam ve görev tazminatı alan kamu görevlileri arasında emekli ikramiyeleri ve maaşlar bakımından ciddi farklılıklar bulunuyor.
EK GÖSTERGELERİN YÜKSELTİLMESİNİ MASAYA TAŞIYACAĞIZ
Konu hakkında açıklamalarda bulunan Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı ve Enerji-Bir-Sen Genel Başkanı Hacı Bayram Tonbul, “Ek göstergesi 3600’e kadar olan, görev ve makam tazminatından yararlanmayan personelin yansıtma oranını, yüzde 130’dan; yüzde 180’e, 2200 ve 3600 arası ek göstergesi olanların yansıtma oranını yüzde 70’den, yüzde 150’ye; göstergesiz diğer personelin ise yüzde 40’dan, yüzde 120’ye çıkarılmasını toplu sözleşme masasına taşıyacağız” dedi.
Tonbul, “Kamu görevlilerinin yararlanacağı ek gösterge oranlarının, daha önce bulunmuş oldukları kariyerleri ile ilgili sınıf veya sahip oldukları kadro unvanı için kazanılmış hak aylık derecelerine göre alabilecekleri ek gösterge oranından düşük olamayacağını da toplu sözleşmede ifade edeceğiz” diye konuştu.
MALİ VE SOSYAL HAKLARIN TAMAMI TOPLU SÖZLEŞME İLE BELİRLENMELİ
Memurların mali ve sosyal hakları toplu sözleşme ile düzenlenir ifadesinin bürokraside tam oturmadığını kaydeden Tonbul, “12 Eylül 2010 tarihinde gerçekleştirilen referandumla ‘Memurların ve diğer kamu görevlilerinin nitelikleri, atamaları, görev ve yetkileri, hakları ve yükümlülükleri, aylık ve ödenekleri ve diğer özlük işleri kanunla düzenlenir. Ancak mali ve sosyal haklara ilişkin toplu sözleşme hükümleri saklıdır’ ifadesinin Anayasanın amir hükmü olmasına rağmen memur ve hizmetlilerin harcırahları, fazla mesai ücretleri ve yemek yardımını belirleyen bütçe uygulama yönetmelikleri Bütçe Kanunu’yla çıkmakta, bu da Anayasanın amir hükmüne aykırılık teşkil etmekte. Oysaki bu konularında toplu sözleşme masasında belirlenmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.