Memur-Sen Taleplerini Bakan Mehmet Şimşek’e İletti

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’i ziyaret etti. Görüşmede; servislerden 3600 ek göstergeye, toplu sözleşme kararlarının uygulanmasından koruyucu giyim yardımına kadar birçok konu ele alındı.

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’i ziyaret etti. Görüşmede; servislerden 3600 ek göstergeye, toplu sözleşme kararlarının uygulanmasından koruyucu giyim yardımına kadar birçok konu ele alındı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nda gerçekleştirilen görüşmede; Genel Başkan Yalçın ve Bakan Şimşek’in yanı sıra Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı ve Enerji-Bir-Sen Genel Başkanı Hacı Bayram Tonbul bulundu. Ziyarette görev aylığı ve emekli aylığı arasındaki maaş/ücret tutarının yüzde 50’lere ulaştığını belirten Ali Yalçın, 7. Dönem Toplu Sözleşme görüşmelerinde kayıt altına alınan ve Kamu Görevlileri Hakem Kurulu’nda karara bağlanan 1. Dereceye 3600 Ek Gösterge düzenlemesinin bir an önce hayata geçirilmesini, görev aylığı-emekli aylığı arasındaki bağlantının tekrar adil bir seviyede kurulması gerektiğini belirtti.

Yalçın: Servislerin kaldırılması sosyal maliyeti artırır

Servis hizmetinin ihtiyari olarak değil net ve açık bir hükümle oluşabilecek tereddütlere yer verilmeden toplu sözleşmede yer aldığını belirten Genel Başkan Yalçın, “Bu uygulamanın askıya alınması, devletimize mali imkân sağlamamakla birlikte aynı zamanda sosyal maliyeti de artıracaktır. Madde hükmünün doğru yorumlanması ve adil olarak hayata geçirilmesi sosyal ve hukuk devletinin gereğidir. İlk Toplu Sözleşme’den bugüne kadar 12 yıldır sorunsuz uygulanan Koruyucu Giyim kazanımı süreklilik kazanmış önemli bir uygulamadır. Yıllar içerisinde kapsamı, hizmet kolu sayısı ve uygulama örnekleri olumlu şekilde genişleyen Koruyucu Giyim kazanımımız; masanın dışında, toplu sözleşme hakkına, özerkliğine ve kararlarına aykırı olacak şekilde engellenmemelidir. Her bir hizmet kolumuzda yer alan Fazla Çalışma Ücreti toplu sözleşmede elde edilmiş; emeğin alın ve akıl terinin, emekçinin hakkıdır. Bu hususlarda tasarruf uygulanması kabul edilemez. 7.Dönem Hakem Kurulu Kararlarından olan Koruma ve Güvenlik Görevlilerine Ek Ödeme hususunda KİT’ler dışındaki kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapan Koruma/Güvenlik personelinden sözleşmeli olanlara ek ödemenin ödenmemesi yanlış bir uygulamadır. Görüşmelerde, kadro ve pozisyon ifadeleriyle açık ve net olarak sözleşmeli personelin bu kapsamda sayıldığı, ek ödemeden sorunsuz yararlanacağı kararlaştırılmıştır. Aksi bir uygulama, görüş ya da karar kabul edilemez. Ayniyat Saymanları ile ilgili Temmuz ayında Cumhurbaşkanı Kararı ile yapılan düzenleme sayman-ayniyat saymanı arasındaki tartışmayı bitirmiş, tazminatlar noktasındaki farklılık giderilmiştir. Toplu Sözleşme’de saymanlara ödenen ilave tazminat uygulaması ayniyat saymanlarına da verilmeli, tartışmalar bitirilmelidir” ifadelerini kullandı.

Toplu Sözleşme’nin tarafların 30 gün boyunca müzakere ettiği, üzerinde uzlaştığı, karara bağladığı ve hükümlerin uygulamasının ihtiyari değil zorunlu olduğu bir mutabakat olduğunu hatırlatan Yalçın, “Tasarruf, tedbir ya da önlem; emekçinin cebinden, emeğin alın terinden ve toplu sözleşme hükümlerinden olmamalı, gelir dağılımında adalet için ortak akılla, paydaşlıkla, sosyal diyalogla doğru kararlar alınmalıdır. Tasarruf Tedbirleri kapsamında; 5 Hizmet kolumuzda yer alan Koruyucu Giyim, Servis Hizmeti ve Fazla Çalışma Ücreti kazanımlarımıza yönelik bürokratlar tarafından kamu kurum ve kuruluşlarına gönderilen yazılar, toplu sözleşme özerkliğine, tarafların kararlarına, Anayasa’ya, 4688 sayılı Kanuna ve Uluslararası Sözleşmelere aykırıdır” dedi.

“4688 Sayılı Kanun düzenlenmelidir”

Hizmet kollarının tamamında toplu sözleşme ile elde edilen kazanımların ödenek yetersizliği ve uygulama eksikliği ile engellenmemesi gerektiğini vurgulayan Ali Yalçın, hükümlerin eksiksiz yerine getirilmesinin önemine değinerek şunları söyledi; “Teknik Personelin Sorunları, Mühendislik Meslek Kanunu, YHS’nin GİH’e geçirilmesi başta olmak üzere kamu görevlilerinin çözüm bekleyen konu başlıkları zamana bırakılmadan ve sosyal maliyet üretilmeden çözüme kavuşmalıdır. 7.Dönem Hakem Kurulu Kararında yer alan 4688 sayılı Kanun; kamu görevlilerinin ve kamu görevlisi emeklilerinin yükünü taşımakta zorlanıyor, çözüm üretmekte yetersiz kalıyor, yetkinin pazarlık mücadelesini etkisizleştiriyor. İlgili Kanun; günün gerekliliğine, sendikal mücadelenin taleplerine, çözüm için imkân üretilmesine ve evrensel ilke ve normlara uygun hale getirilmelidir. Gelir dağılımındaki çarpıklık, vergide adalet, paylaşımda hakkaniyet ile giderilebilir.”

Şimşek: İstişarelerimiz sürecek

Gerçekleştirilen ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Bakan Mehmet Şimşek ise gerek vatandaşların gerekse kamu görevlilerinin refah seviyesini artıracak politikalar çerçevesinde Bakanlık olarak birçok uygulama hayata geçirdiklerini belirterek; ortak akılla, dayanışmayla, sosyal diyalogla sorunları çözmek ve memnuniyet sağlamak için sosyal paydaşlarla istişareleri sürdüreceklerini söyledi. Hazine ve Maliye Bakanlığı olarak; Memur-Sen tarafından dile getirilen kamu görevlerinin taleplerini önemsediklerini ifade eden Bakan Şimşek, beklentilerin karşılanması adına ortaya konulan çalışmaların hız kesmeden süreceğini söyledi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

KAMU PERSONELİ Haberleri