Milat Gazetesi'nden Özlem Doğan'ın sorularını cevaplandıran Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Toplu Sözleşme formülünü açıkladı:Yüzdelik zam + Taban Aylığı + Refah Payı +Enflasyon farkı.
İşte o söyleşi:
TALEPLER HAZIR!
Memurun gözü Toplu Sözleşmelerde. Önümüzdeki ay resmen başlayacak olan Toplu Sözleşme 5 milyon çalışanı yakından ilgilendiriyor. Hükümet ile masaya oturacak yetkili konfederasyon ise 850 bin üyesiyle Memur-Sen. 11 yetkili sendikasıyla toplu sözleşmeyi yürütecek olan Memur-Sen Konfederasyonu Başkanı Ali Yalçın "Milat Gazetesi"nin sorularını cevaplandırdı. Toplu Sözleşmeye sayılı gün kala Yalçın, Memur-Sen'in taleplerini geliştirdikleri formül ile açıkladı: "Yüzdelik zam + Taban Aylığı + Refah Payı + Enflasyon farkı."
*20 milyon aileyi yakından ilgilendiren Toplu Sözleşme masasına hazır mısınız? Masadan beklentiniz nedir?
Toplu Sözleşme hazırlıklarımızı defalarca çalıştay yaparak olgunlaştırdık. Akademisyenlerin, danışmanlarımızın, konfederasyon ve sendika genel merkezlerimizin yöneticilerimizin katılımıyla yaptığımız çalıştaylarda dünya ve Türkiye ekonomisindeki gelişmeleri de dikkate alarak Toplu Sözleşme taleplerimizi olgunlaştırdık. 25-26 Temmuz'da yapacağımız Genişletilmiş Başkanlar Kurulumuzda, yoğun bir çalışmanın sonucu ortaya çıkan taleplerimizi il başkanlarımızla istişare edeceğiz, onlarında onayını aldıktan sonra kamu oyu ile paylaşacağız. 27 Temmuz'da, konfederasyon yöneticilerimizin, sendikalarımızın başkan ve yönetim kurulu üyelerinin, il başkanlarımızın, Anka şubelerimizin ve kamu görevlilerinin katılımıyla Devlet Personel Başkanlığı'nın önünde kitlesel bir basın açıklaması ile taleplerimizi kamuoyuna deklare edeceğiz. Kitlesel basın açıklamasından sonra taleplerimizi Kamu İşveren Heyeti adına koordinasyon görevi gören Devlet Personel Başkanlığı'na sunacağız.
İŞTE TOPLU SÖZLEŞME TALEP FORMÜLÜ
*Peki masaya getireceğiniz talepleriniz hazır mı? Bizimle paylaşır mısınız?
Masaya getireceğimiz talepler hazır. Ancak, il başkanlarımızın onayı olmadan paylaşmamız doğru olmaz. İl başkanlarımızın teklif ve önerileri doğrultusunda taleplerimizde değişiklikler olabilir, kamuoyunu yanıltmış olmayalım. Genel anlamda, Toplu Sözleşme rakamlarımızı belirlerken kullanacağımız formülü MİLAT okuyucularıyla paylaşalım. 2016-2017 Toplu Sözleşme taleplerimizi tespit ederken, yüzdelik zam artı taban aylığı artı refah payı artı enflasyon farkı ölçeğini kullanacağız. Memur-Sen, hazırlamış olduğu rasyonel talepler ve yürüttüğü stratejiler sonucunda kamu görevlilerini enflasyona ezdirmemiş, kamu görevlilerinin enflasyonu ezmesini sağlamıştır. Memur-Sen'in elde ettiği tüm Toplu Görüşme ve Toplu Sözleşme kazanımları sonunda kamu görevlilerinin maaşları enflasyonun hep üzerinde artış göstermiştir. Sosyal ödemelerdeki artış ise, enflasyonun çok çok üzerinde gerçekleşmiştir.
KESK'İN OYUNU BOZULDU!
*KESK'in dillendirdiği, CHP'nin desteklediği Toplu sözleşme görüşmelerinin Eylül-Ekim ayına ertelenmesi önerisini nasıl değerlendiriyorsunuz? Böyle bir ihtiyaç mı var? İhtiyaç yoksa neden böyle bir teklif gündeme getiriliyor?
KESK, geçmişte de Toplu Sözleşmelerin Eylül-Ekim aylarına ertelenmesini teklif etti, ancak kabul görmedi. Çünkü, KESK'in teklifinde hiçbir zaman Toplu Sözleşmelerin bir ay veya iki ay ertelenmesi durumunda kamu görevlilerinin ne kazanacağı, Türkiye'nin ne kazanacağı konusuna yer verilmedi. Niçin ertelenmesi gerektiğinin gerekçesi anlatılmadı. Dolayısıyla KESK'in bu çıkışları gündemde kalma, medyada yer bulma, kamuoyu algısı oluşturmanın ötesine geçemedi. Biz bunu bu yılda aynı taktikle gündemde kalma, siyasetin ilgisini çekme, tabana şirin gözükme gayretleri olarak görüyoruz. Yasa var, masa var, kasa var. Niçin toplu sözleşmeler ertelensin? Bir ay içinde devletin kasasına yeni kaynaklarlar mı girecek? Masanın tarafları mı değişecek? Yasa mı değişecek? Hayır. Yetkili konfederasyon ile yetkili sendikalar belli, yetkili olanların Toplu Sözleşme yapmaya, imzalamaya ve itiraz etmeye tam yetkileri var. Hükümet var. Kamu İşveren Heyeti var. Bürokrasi var. Toplu Sözleşme yapmak için bütün şartlar hazır. Toplu Sözleşme masasından kaçmaya, Toplu sözleşme görüşmelerini ertelemeye hiç gerek yok. Biz yetkili Konfederasyon olarak, takvimi harfiyen uygulayacağız, uygulatacağız. Biz bu tür hareketleri Toplu Sözleşme masasını değersizleştirme ve sulandırma hamleleri olarak görüyoruz, itibar etmiyoruz.
GREV VE SİYASET HAKKI VERİLMELİDİR
*Kamu görevlilerinin siyaset ve grev hakkına sahip olamaması demokrasi adına sıkıntılı değil mi? Bu yönde Memur-Sen'in bir çalışması, önerisi ya da talebi var mı?
Grev, Toplu Sözleşme düzeninin olmazsa olmazlarından, ve tamamlayıcı ana unsurudur. Kamil manada Toplu Sözleşme yapmak için kamu görevlilerine mutlaka grev hakkı verilmelidir. Siyaset hakkının sağlanması ise, hem Türkiye'nin demokratikleşmesine, hem de yürütmenin eylem ve işlemlerinin kalitesinin artmasında olumlu katkı yapacaktır. İşçilerin siyaset yapa hakkı var, kamu görevlilerinin yok. Bu paradoks kamu görevlilerine siyaset hakkı verilerek giderilmeli, kamu görevlilerinin tüm birikimleri siyaset kanalıyla kamu yönetimine yansıtılmalıdır. Kamu görevlilerine siyaset ve grev hakkının verilmesi Avrupa Birliği'ne giriş şartlarından 19. Faslın açılmasının önünü de açacaktır. Memur-Sen olarak, hazırladığımız tüm demokratikleşme raporlarında ve yeni anayasa tekliflerinde kamu görevlilerine yönelik siyaset ve grev hakkının verilmesini talep ettik. Bu talebimizi kararlılıkla her zemin ve platformda dile getirmeye devam edeceğiz. Aksi taktirde ülkenin en eğitimli kesimini siyasetten uzak tutarak fayda değil zarar veririz.
SÜREKLİ KAZANIM ÜRETİYORUZ
*Bazı medya kuruluşları son 13 yıl içinde Memur-Sen'in ulaştığı üye sayısı üzerinden algı operasyonlarına imza atıyorlar. Üye sayınızın 13 yılda 20 kat artmasının arkasındaki sırrı anlatır mısınız?
Çalışan ve alınteri döken kurum, kuruluş ve teşkilatlara algı operasyonu sökmez. 365 gün 24 saat esaslı yoğun mesai yapan ve bu mesaisinin sonunda kamu görevlileri için sayısız kazanım üreten Memur-Sen'e hiç sökmez. Memur-Sen'in 13 yılda üye sayısını 20 kat artırması tesadüfi değildir, birilerinin Lütfu değildir. Konfederasyonumuzun ve sendikalarımızın üye artışında en önemli etken, kamu görevlilerinin mali, sosyal ve özlük haklarında sağlanan iyileşmelerdir. Kamu görevlilerinin enflasyona ezdirilmemesi, hatta onların enflasyonu ezmesidir. Kamu görevlilerine Toplu Sözleşme dışında her alanda hizmet üretilmesidir. Ferdi kaza sigortası, yüksek lisans imkanı, avukatlık hizmetleri, sınavlara hazırlık kursları bunlardan bazılarıdır. Konfederasyonumuzun ve sendikalarımızın yoğun talep görmesinde mazlumlara sahip çıkmamızın, milletimizin ve insanlığın evrensel değerlerini hayata geçirmede aktif sorumluluk almamızın etkisi ve rolü büyük. İnşallah yeni kazanımlar üreterek, toplumsal faydası yüksek yeni değerlerin inşa ederek üye sayımızı artırmaya sürdüreceğiz. Hedefimiz 1 milyon üyeyi aşmak.
Milat