Sözcü Gazetesi hükümetin 2022 ve 2023 zamlarını Merkez Bankası enflasyon tahminleri üzerinden değerlendirdi. Hükümetin memura teklif ettiği 2023 zam oranı 2023 yılı enflasyon beklentisinin tam % 148 daha fazlası. MB'nin enflasyon beklentisi yüzde 5 iken hükümetin teklifi yüzde 12,4 oldu.
GERÇEKLEŞEN ENFLASYON İSTENİYOR
Fakat memurlar gelecek enflasyon tahmini değil gerçekleşen enflasyon üzerinden zam talep ediyor. Şu an için bu rakam yüzde 17'leri aştı. Kamu Sen Genel Başakanı Önder Kahveci ise TÜİK'in enflasyonunun yıllık %21'e yaklaştığını ifade ederek yıllık yüzde 21'in altında bir rakamın müzakere bile edimeyeceğini açıklamıştı. İşte detaylar...
Hükümet, geçim derdine düşen memur ve emekliyi rahatlatacak zammı vermek yerine 2023 seçimlerinde devlet kesesinden oy toplamayı hedefleyen zam planı açıkladı.
Sözcü'den Erdoğan Süzer'in haberine göre;Geçim sıkıntısından kurtaracak bir zam hayaliyle pazarlık masasına oturan 6.5 milyon memur ve memur emeklisine hükümetten geçimden çok seçimi hedefleyen bir zam planı geldi. Hükümet 2022 yılında yüzde 21, 2023 yılında yüzde 17 zam talep eden memur sendikalarına 2022 için yüzde 5+6, seçimin yapılacağı 2023 yılı içinse yüzde 6+6 zam teklifi sundu. Ayrıca her zaman olduğu gibi enflasyon farkının ödeneceği de belirtildi.
Tablodan da görüleceği şekilde Merkez Bankası'nın;
---*2022 yılı enflasyon öngörüsü %7,8 iken memurlara toplamda 11,3 zam teklifi,
---*2023 yılı enflasyon öngörüsü %5 iken memurlara toplamda 12,4 zam teklifi geldi
Hükümetin zam teklifini açıklayan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, memuru enflasyona ezdirmeme ve enflasyonla mücadele dengesi içerisinde bir hesap yaptıklarını anlattı. Bilgin ayrıca yıllardır tozlu raflarda bekletilen 3600 ek gösterge sorununu çözeceklerini, sözleşmeli personele yönelik de iyileştirme yapacaklarını söyledi.
HEDEF 2023 SEÇİMLERİ
Sendikalar tarafından ‘kabul edilemez' bulunan zam teklifi hükümetin hem bugüne kadarki uygulamaları hem de kendi enflasyon hedef ve tahminleriyle büyük çelişki yarattı. Bakan Bilgin, tarihinde ilk kez ikinci yıl (2023) zam teklifinin daha yüksek belirlenmesini, ‘refah payı' verme iddiasıyla açıkladı. Ancak bugüne kadar hiç verilmeyen refah payının 2023 seçimlerinde devlet kesesinden iktidara daha çok oy kazandıracak bir planla hazırlandığı açıklanmadı. Bilgin, nihai teklifte de 2022'de düşük 2023'te yüksek zammın yer alacağı mesajını verdi.
TEKLİF MÜZAKERE EDİLECEK
Memur-Sen, hükümetin zam teklifinin ardından, sendika başkanlarıyla değerlendirme toplantısı yaptı. Pazarlık masasında önümüzdeki pazartesi gününe kadar zam oranlarıyla birlikte hizmet kolları için görüşmeler yapılacak. Hükümetle memur arasındaki görüşmeler 22 Ağustos'a kadar devam edecek. Uzlaşma çıkmazsa yeni zammı yine kamu görevlileri hakem heyeti belirleyecek.
ZAM MAKARNAYA BİLE YETMİYOR
Hükümetin zam teklifini eleştiren Memur-Sen Başkanı Ali Yalçın, hükümetin sunduğu rakamların ‘kabul edilemez' olduğunu söyledi. Düşük zam teklifiyle temel gıda ürünlerine gelen yüksek zamları karşılaştıran Yalçın, son iki yılda memura verilen yüzde 11.4'lük zammın yüzde 26'lık enflasyon karşısında çok düşük kaldığını anlattı.
MEMUR SEN SEYYANEN ZAMDA ISRARLI
Yalçın, “Geride kalan 19 aylık sürede kıyma yüzde 92, pirinç yüzde 50, dar gelirli insanların en temel gıdalarından olan makarna yüzde 37 arttı. Bu rakamlar yeni bir teklifi zorunlu kılıyor” uyarısında bulundu. Seyyanen zamda ısrar eden Yalçın, 3600 ek gösterge ve sözleşmeli personelle ilgili vaatlere de somut dayanaklar istedi.