Memur düğümünde karar günü

Hükümet ile memurlar, önümüzdeki yılın memur maaşlarının toplu sözleşmeyle mi yoksa toplu görüşmeyle mi belirleneceğini kararlaştırmak için bugün bir kez daha görüşecek.

KESK ve Memur-Sen'in, anayasa değişikliği referandumunun ardından toplu sözleşme yapılmasına ilişkin taleplerini değerlendiren Devlet Bakanı Hayati Yazıcı'nın bugün hükümetin kararını açıklaması bekleniyor.
KESK ve Memur-Sen'in aksine, toplu görüşme sürecinin ertelenmesine karşı çıkan Türkiye Kamu-Sen Başkanı Bircan Akyıldız, ertelemenin yasal olmadığını savunarak, “Memurlarımızın siyasi rant malzemesi yapılmasını kabul etmemiz mümkün değil” dedi. Erteleme isteyen konfederasyonları “hükümetin ekmeğine yağ sürmekle” suçlayan Akyıldız, görüşmelerin ertelenmesi durumundaki tavırlarının bugün belli olacağını ifade ederken, anayasa değişikliği referandumunda “Hayır” oyu vereceklerini de yineledi.
Toplu sözleşmede uzlaşan KESK ile Memur-Sen arasındaki “yandaş sendika” tartışması ise devam ediyor. KESK Başkanı Sami Evren, Memur-Sen'in hükümetle birlikte hareket etmesinin son toplu görüşme süreciyle sınırlı olmadığını savundu ve bu konfederasyonun üye sayısının son dönemde hızla arttığına dikkat çekti. 2004'te 138 bin üyesiyle Kamu-Sen ve KESK'ten sonra üçüncü büyük konfederasyon olan Memur-Sen, bu yıl 7 Temmuz'da açıklanan sayılara göre, üye sayısını 392 bin 171'e çıkararak geçen yıl kazandığı en kalabalık memur konfederasyonu olma özelliğini pekiştirdi. Memur-Sen Başkanı Ahmet Gündoğdu ise geçen yılki toplu görüşmeleri Uzlaştırma Kurulu'na götürdüklerini anımsatarak, hükümetle anlaşma iddiaları için, “Dedikleri doğru olsaydı böyle bir şey olabilir miydi?” dedi. Memur-Sen referandumda evet kanadında olduğunu açıklamıştı.

Erdoğan: İdeolojik davranma
Başbakan Tayyip Erdoğan, partisince Çorum'da düzenlenen mitingde KESK ve Kamu-Sen'e sert çıkarak şunları söyledi:
“KESK, Kamu-Sen, o kadar ideolojikler ki, 'Bu işi halk oylamasından sonraya bırakalım.' Niye? O zaman diyorlar, 'toplu iş sözleşmesi çıkacak ya.' Evet çıkacağını da kabulleniyorlar. Siz ne yapıyorsunuz diyoruz. 'Biz hayır diyoruz' diyorlar. Bu ne perhiz ne lahana turşusu. Mademki toplu iş sözleşmesi bu kadar güzel, o zaman niye oyunu vermiyorsun? Arkadaşlarım kendileriyle görüşmeyi yapacaklar. Gereği konuşulacak. Böyle 25 kuruşa simit yok. İdeolojik davranma. Doğrunun yanında olacaksın. İki kere iki dört. Bu yolda olmayanlar kusura bakmasın. Haddini bildirmek benim milletimin görevi.”

Milliyet

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

KAMU PERSONELİ Haberleri