MEM YÖNETMELİK TASLAĞININ DEĞERLENDİRİLMESİ

MEM YÖNETMELİK TASLAĞININ DEĞERLENDİRİLMESİ

Milli Eğitim Müdürlükleri Yönetmeliği taslağı geçen haftalarda 15 il milli eğitim müdürlüğüne gönderildi. 1995 yılında yayınlanan yönetmelik 652 s.KHK ye uygun hale getiriliyor. 652 KHK yayınlandıktan sonra bazı yönetmelik hükümlerinin uygulanması imkânsız hale almıştı. Bunları burada tek tek yazmak istemiyorum. Ama yeni teşkilat yasasına baktığımızda bunları görmek çok da zor değil. Milli Eğitim Müdürlükleri Yönetmeliğinde önceki genel müdürlüklere göre görev başlıkları düzenlenmişti. Taslakta bunlar güncellenmiş. Görevler bölümünde milli eğitim müdürlükleri genel görevleri ile müdürlükleri oluşturan birimlerin görevleri ayrı maddeler halinde sıralanmış. Altıncı madde de en fazla dikkat çeken konu başlığı ise il ve ilçelerde EĞİTİM ÇALIŞTAYLAR ının yapılacak olmasıdır. Yılda bir defa tüm il ve ilçelerde EĞİTİM ÇALIŞTAYI düzenlemek zorunluluk haline getirilmiştir. Yönetmeliğin 6. Maddesinde yer alan görevler bölümü taslakta daha kısa düzenlenmiştir. Yürürlükteki yönetmelikte 6 adet genel konu başlığı bulunmaktadır. Her birinin onlarca da alt bendi bulunmakta idi.

****

Yürürlükteki yönetmeliğin 7. Maddesi 23 konu başlığından oluşmaktadır. Müdürlüklerin görevleri; özlük bölümünden tutunda basın ve halkla ilişkiler konu başlığına kadar sıralanmıştır. Taslakta ise genel müdürlüklere parelel olarak bu sayı 19 a inmiştir. Yönetmelik taslağında her görev başlığının altında ortalama beş ana başlık yer almaktadır. Bölümlerin görevlerinin neler olduğu ayrıntılı bir şekilde açıklanmıştır.

“İl eğitim denetmenlerinin görevleri yönetmelikte…”

Yönetmelikte önemli bir değişiklikte il eğitim denetmenlerinin görevlerinin yer almasıdır. Yürürlükte ki yönetmeliğin 35. Maddesinde ilköğretim müfettişleri başkanlığı ile ilgili kısa bir hüküm bulunurken yeni yönetmelik taslağının 25. Maddesinde eğitim denetmenlerinin görevleri sayılmıştır. Denetim başlığı altında ki görevlerin 2. Maddesinde il milli eğitim müdürlüklerinin denetimi eğitim denetmenlerine bırakılmamıştır. Taslakta il müdürlüklerinin rehberlik/soruşturma işlerini denetmenler yapacak. İl Eğitim Denetmenlerinin Denetim başlığında ki görevleri arasında il müdürlükleri yok. İl müdürlüklerinde rehberlik ve soruşturma var, denetim işi yok. Ayrıca ilk defa denetmenlerin görevleri yönetmelikte ayrıntılı bir şekilde yer almış.

“İl müdür yardımcısı il şube müdürü ayrımı kalkmış gibi…”

Ayrıca, yönetmelik taslağı, bazı söylentileri de sona erdirmiştir. Şube müdürü ve il milli eğitim müdür yardımcıları kadrolarının görevleri 37. Ve 38. Maddede belirtilmiş. Yani il müdür yardımcılığı kadroları kaldırılmıyor. Ya da il eğitim uzmanlığı gibi bir kadroya dönüştürülmüyor. Taslağa bakınca havuz dedikodularının da gerçek olmadığı ortaya çıkıyor. Bu kadrolarda farklı bir yapılanmaya gidilecek olsa, Bakanlık kendi gönderdiği taslakta bunu belirtilirdi diye düşünüyorum.

Şube müdürleri ile il milli eğitim müdür yardımcıları arasında ki görev farkı tamamen kaldırılmış, gözüküyor. Önceki yönetmelikte şube müdürleri müdür yardımcılarına karşı sorumludurlar, ibaresi vardı. Yeni taslakta şube müdürleri, il milli eğitim müdür yardımcısına karşı sorumludurlar hükmü bulunmamaktadır. Milli eğitim müdür yardımcıları ile şube müdürlerinin pratikteki çalışma biçimi yönetmelik taslağına yansımış. Ben bunu çok doğru bulmadım. Görevleri aynı makamların unvanları da aynı olmalıdır. Ya da müdür yardımcılarının görevleri farklı olmalıdır. Birim görevi verilmemelidir.

****

Daha öncede var olan ama zaman zaman uygulanmayan iki konu başlığı yönetmelikte korunacak gibi görünüyor. Bunlardan bir tanesi il müdürlerinin yerine il müdür yardımcılarının vekâlet etmesi, diğeri de ilçe müdürlerinin yerine şube müdürlerinin vekâlet edecek olmasıdır. Yönetmelikte yazması yetmiyor, bunların uygulamaya yansıması ve bunun takip edilmesi gerekir. Hala daha kadrolu şube müdürlerinin görev yaptığı ilçelerde, okul müdürleri ilçe müdürlüğüne vekalet etmeye devam ediyor!

****

Yürürlükteki yönetmelikte, sorumluluk adı altında 49. Madde vardı. Doğrusu niye konmuş diye düşünmüşümdür. Herhalde askeri mantıkla yazılmıştı. Bu madde kaldırıldı. İlçe müdürü kaymakama, il müdürü valiye karşı sorumludur diye hüküm vardı. Bunu yönetmeliğe yazmanın ne anlamı vardı anlamış değildim. Taslakta böyle bir hüküm yok.

****

“Milli Eğitim Komisyon ve Danışma Kurulları kaldırılmalıdır”

Kurullar ve komisyonlar ile ilgili taslakta düzenlemeler yapılmış ama doğrusu yeterli değil diye düşünüyorum. Teftiş kurulunun çıkartılması yerinde olmuş, onun yerine il disiplin kurulu konmuş. Ama il danışma kurulu ve milli eğitim komisyonları yerlerini koruyor. Özellikle nüfusu az ilçelerde bu kurullar sadece formaliteleri yerine getiriliyor. Çalıştay gibi bir etkinlik yapılacağını düşünürsek, bu komisyonlara hiç gerek yok. 2506 sayılı tebliğler dergisinde yayınlanan danışma kurulları da yürürlükten kaldırılmalıdır. Çalıştay bu etkinliklerin yerini alacaktır. Taslağın bu açıdan tekrar gözden geçirilmesi gerekir.

Milli Eğitim Müdürlüklerinde tutulacak defter sayısı 31 den 20 ye indirilmiş.

****

Bu taslak metin Mart ayı ikinci haftasında onbeş il müdürlüğüne ve merkez teşkilat birimlerine gönderilmiş. Taslak ile ilgili görüşlerde, Bakanlığa bildirilmiş durumda… Bu onbeş il nasıl seçilmiş bilmiyorum ama keşke tüm illere gönderilseydi. STK lar da unutulmuş gibi… Bu konuda söz söyleyecek olan herkesi dinlemek lazım diye düşünüyorum…

 

Davut ÇALIŞKAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

MEB PERSONEL Haberleri