Nevin Bilgin
TBMM Başkanının seçilmesiyle birlikte dikkatler bir kez daha koalisyon hükümeti çalışmalarına çevrildi. Meclis'te 7 Temuz Salı günü Danışma Kurulu toplanacak. Danışma Kurulu, Başkanlık Divanı'na partilerin gönderdiği isimler doğrultusunda Meclis Başkanlık Divanı üyelerini belirleyecek. Divanın oluşması, görevlendirme için start olduğu gibi hükümetin kurulamaması halinde seçim süreci için de 45 günlük sürenin başlangıcı olması açısından önem taşıyor. Divanı'nın oluşmasından sonra Cumhurbaşkanı, Başbakan Davutoğlu'nu hükümeti kurmakla görevlendirecek.
Masada iki seçenek var
Davutoğlu, hükümeti kurma görevi aldıktan sonra HDP'ye de gidecek. Ancak HDP'li hükümet şu anda olasılık dışında. AK Parti ile MHP, AK Parti ile CHP hükümetleri olasılıklar arasında bulunuyor. Ancak CHP 14 kırmızı çizgide, MHP ise 3 ana şartta ısrarcı olursa hükümetin kurulması zora girmiş olacak. Azınlık hükümetine hem Cumhurbaşkanı, hem de AK Parti soğuk baktığı için bu durumda 45 gün içinde hükümet kurulamaması durumunda erken seçime gidilmesi gündeme gelecek. Kurulacak bir seçim hükümeti ülkeyi seçime götürecek.
8 bakanlık küçük ortağa
Davutoğlu'nun koalisyon için HDP'ye ziyaret yapılması ancak koalisyon teklifiyle gidilmemesi planlanıyor. Görüşmelerin Temmuz boyunca sürebileceği konuşuluyor. Adil paylaşılmış bir koalisyondan yana olan AK Parti, paralelle mücadele çerçevesinde Adalet ve İçişleri'nin kendisinde kalmasında ısrarcı olacak. Yine ekonomi yönetiminin, sosyal yardımların dağıtıldığı Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı da öncelikleri arasında. Muhalefete 7-8 bakanlık vermeyi planlayan AK Parti'nin verilecek bakanlıklara göre yeni bakanlıklar oluşturulması gündeme gelebilecek.
MHP ve CHP 'Adalet'i istiyor
Koalisyon için MHP'nin daha önce açıkladığı şartları tekarlaması bekleniyor. MHP koalisyon görüşmelerinde bu şartlarla masaya oturulması halinde ise Adalet Bakanlığı'nda ısrarcı olmayı planlıyor. CHP'nin de yine masaya oturulması halinde adalet, eğitim bakanlıklarının yanında ekonomi yönetiminde de söz sahibi olmak istiyor.
Son seçenek seçim hükümeti
Koalisyon hükümeti için resmi süreç pazartesi veya salı günü resmen başlayacak. Koalisyon kurulamazsa kulislerde konuşalan konu seçim hükümeti. 45 günde hükümet kurulamazsa Cumuhurbaşkanı'nın parlamentoyu feshederek yeniden seçim kararı vermesi bekleniyor. Adalet, İçişleri ve Ulaştırma bakanları TBMM'den den veya dışarıdan başbakanca atanacak. Geçici Bakanlar Kurulu'na bu üç bakanlık dışında siyasi parti gruplarından oy oranlarına göre bakanlık verilecek. Böylece HDP de ilk kez hükümette yeralacak. Güvenoyu gerekmeyecek Geçici Bakanlar Kurulu için güvenoyu gerekmeyecek, seçim süresince ve yeni Meclis toplanıncaya kadar görevde olacak.