Meclis’in ilk gündemi yeni Anayasa

AK Parti heyetinin CHP'ye yaptığı yeni Anayasa çalışmaları ziyareti, çalışmaların 1 yıl içinde tamamlanması beklentisini ortaya çıkardı.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik, görüşme sonrası yaptığı açıklamada, olası takvimle ilgili olarak partisinin beklentisini ilk kez dile getirerek, “Bir yıl içinde sonuca ulaşılması gerektiğini CHP heyetiyle paylaştık” dedi.

Batum geç kaldı

CHP-AK Parti buluşması, CHP’nin olası Uzlaşma Komisyonu üyesi Süheyl Batum’un toplantıya geç kalmasıyla ilgili sohbetle başladı. AK Partili Burhan Kuzu, “Buraya gelmeden önce ‘Göreceksiniz oraya gittiğimizde Batum Hoca’yı göremeyeceğiz. Mutlaka geç kalacak’ dedim. Geldik, yok. 15 yıl İstanbul Üniversitesi’nde aynı odayı paylaştık, her zaman geç kalırdı” dedi. Kısa bir süre sonra Batum, genel merkezin 14’üncü katındaki odaya girince, Kuzu’nun sözleri kendisine aktarıldı. Batum’un uçak rötarını gerekçe göstermesinin ardından gündeme geçildi.

Görüşmede Ak Parti tarafı partilerin Uzlaşma Komisyonu’na müzakereleri tıkamayacak isimleri üye olarak gönderilmesinin önemli olduğu vurgusunu yaptı ancak isim belirtmedi. Ak Parti’nin vurgusu, “CHP’nin Rıza Türmen’le birlikte komisyona göndermesi beklenen Batum’u hedef alıyor” şeklinde yorumlandı. Ak Parti görüşmede, yeni Anayasa yerine Anayasa değişikliği tanımlamasını sıkça kullandı. Ak Parti tarafı, değişikliğin oy birliğiyle çıkması konusunda da beklentileri olduğunu bildirdi.

Tutuklu vekiller

CHP ise özellikle tutuklu milletvekilleri hatırlatması yaparak, “Anayasa değişikliğinin Meclis’in tüm üyelerinin katılımıyla gerçekleşmesi, Meclis dışındaki siyasi partilerin de sürece katkı vermesi önemli. Aksi takdirde bir meşruiyet sorunu ortaya çıkabilir” dedi. CHP, “Tutuklu vekillerin durumunu bir önşart yapmıyoruz ancak bunun önemini de sık sık hatırlatacağız” uyarısında bulundu.

Mutabakat sağlandı

Ak Parti heyetine başkanlık eden Ömer Çelik, görüşme sonrasında yaptığı açıklamada, “CHP ile Meclis’in açıldığı andan itibaren ilk ve temel gündeminin yeni Anayasa olması gerektiği konusunda, Uzlaşma Komisyonu’nun ön şartsız toplanması gerektiği konusunda tam mutabakata vardık” dedi. Çelik şöyle konuştu: “Meclis açıldığı andan itibaren ilk gündemi ve sonrasında da temel gündemi yeni Anayasa yapılması olmalı. Uzlaşma Komisyonu bir an evvel kurulmalı. Siyasi partiler Meclis Başkanı’nın yürüteceği bu sürece katkı vermeli. Uzlaşma Komisyonu ön şartsız olarak toplanmalı. Yeni Anayasa meselesi siyasi partiler arasındaki diğer gündem maddelerinden ya da siyasetin diğer gündem maddelerinden bağımsız olarak ele alınmalı. Partiler arasındaki gerilimler, üslup çatışmaları olması siyasetin doğası gereği. Fakat sürecin tartışmalardan bağımsız olarak işlemesi gerekir. Bir yıl içinde sonuca ulaşılması gerektiğini CHP heyetiyle paylaştık.”

CHP üye verecek

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi de görüşme sonrasında, “CHP kurulacak olan Uzlaşma Komisyonu’na üye verecektir. Görüşmeler esas olarak bu çerçevede sürmüştür. Şunu söylemeliyim ki Anayasalar birer toplumsal sözleşme metinleridir. Yapılacak olan çalışmalar milletin görüşünü yansıtan, milletin en fazla mutabakatla üzerinde mutabık kaldığı konular olmalıdır” dedi.

Hürriyet

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

KAMU PERSONELİ Haberleri