Meclis, 24 saat boyunca takip edilecek

Meclisteki insan ve araç trafiği, 5'i termal olmak üzere 246 kamerayla 24 saat boyunca takip edilecek.

TBMM'de, TBMM ile Türk Telekom arasında imzalanan protokol kapsamında kurulan Kamera Güvenlik Sistemi, düzenlenen bir törenle hizmete girdi.

Törende konuşan, TBMM Başkanı Köksal Toptan, TBMM'de güzel bir yeniliğe tanıklık ettiklerini, projeye eski Meclis Başkanı Bülent Arınç döneminde başlanıldığını, kendi dönemlerinde de uygulamaya geçtiğini anlattı.

Meclis kurulduğundan bu yana, endişeye neden olacak, güvenlik açısından bir olumsuzluğa şahit olunmadığını ifade eden Toptan, değişen dünya, Türkiye ve teknoloji şartlarında, TBMM'nin, ülkenin her yerinde gerçekleştirilen güvenlik altyapısına kavuşturulmasının doğru bir karar olduğunu söyledi.

Daha güvenli bir ortama kavuşturulması için, böyle bir projenin hayata geçirilmesinin elzem olduğunu ifade eden Toptan, böylece bir eksikliği giderdiklerini belirtti.

Toptan, bu projeyle birlikte Meclisin bilişim altyapısının değiştiğini vurgulayarak, Meclisin, bilişim teknolojisinin son imkanlarından herkesin yararlanmasının sağlandığını ifade etti.

TBMM Başkanı Toptan, ''İnşallah 246 kamera, önümüzdeki aylarda, yıllarda hiçbir olumsuzluğu görüntülemeyecektir. Yenilenen bilişim altyapısıyla da inşallah hep güzel haberler gelecektir'' dedi.

-2013 YILINDAKİ HEDEF-

Ulaştırma Bakanı Yıldırım da TBMM ile Türk Telekom arasındaki protokolün geçen yıl imzalandığını, böylece Mecliste bilişim altyapısının modernleşmesi sürecisinin başladığını söyledi.

Yıldırım, TBMM'nin, proje kapsamında yerleştirilen 246 kamera ve 9 bin metreyi bulan iletişim ağı ile örnek bir altyapıya kavuşacağını bildirdi.

Hükümetin 2003 yılından bu yana teknoloji alanında getirdiği yeniliklere değinen Yıldırım, bugün bütün okullarda geniş bant hızlı internet altyapısının kurulduğunu ifade etti.

Yıldırım, bazı Avrupa ülkelerinde bile hala yapılamayan bu hizmetin, bir anlamda Türkiye'nin bilgi çağında bilgiye sahip olma, üretme ve kullanma anlamında aldığı mesafeyi gösterdiğini vurguladı.

Bilgi iletişim çağında sınırların ortadan kalktığına dikkati çeken Yıldırım, ''İnsanlar, dünyanın neresinde olursa olsun birbirleriyle gece gündüz haberleşebiliyor. Bilgiyi paylaşıyor, üretiyor. Bu da küresel barışa katkı sağlıyor'' dedi.

Türkiye'nin bilgi toplumuna gidiş yolunda aldığı mesafelere bakıldığında geniş bant internet erişiminin önemli olduğunu kaydeden Yıldırım, Bugün Türkiye'de 6 milyon internet abonesi, 37,5 milyon milyon internet kullanıcısı olduğunu bildirdi.

Bilgi toplumu olma yolunda çalışmaların hızla devam ettiğini belirten Yıldırım, ''Hedefimiz, 2013 yılında Türk insanının yüzde 70'ini devletle, ticaretle, seyahatle ilgili işlerini artık sanal ortamdan yapar hale getirmek'' diye konuştu.

Türk Telekom Genel Müdürü Paul Doany de yapılan çalışmaların ardından TBMM'nin tüm iletişim sisteminin yenilenmiş olacağını, TBMM'nin daha güvenli hale geleceğini ifade etti.

2009 yılının teknoloji açısından Türkiye için heyecan verici bir yıl olacağını vurgulayan Doany, vatandaşları yeni teknolojilerle tanıştıracaklarını bildirdi.

-KAMERA GÜVENLİK SİSTEMİ-

Kamera Güvenlik Sistemi ile ilgili bilgi veren TBMM Bilgi İşlem Müdürü Zeki Çiftçi, sistemin, TBMM ile Türk Telekom arasında 2008'de imzalanan protokol kapsamında, hibe olarak Türk Telekom tarafından yapıldığını bildirdi.

Çiftçi, sistemin özellikleriyle ilgili şunları söyledi:

''Meclisimizde daha önce 12 olan kamera sayısı 246'ya çıkarıldı. Kameralardan 221'i sabit, 20'si hareketli, 5'i termal kameradır. Kamera sistemiyle entegre çalışan otomotik plaka tanıma yazılım modülüyle Mecliste araç girişleri kontrol edilebilecek. Şüpheli paket algılama yazılım modülüyle Meclis çevresinin güvenliği en üst düzeyde sağlanacak.''

Çiftçi, Türk Telekom ile yapılan protokol ile METSİS Projesi kapsamında, TBMM'nin kablo altyapısının yenileneceğini ve gelişmiş telefon sistemi kurulacağını söyledi.

Kamera güvenlik sistemi ve kablolama için harcanan toplam tutarın 4 milyon dolar civarında olduğunu belirten Çiftçi, kurulacak telefon sisteminin de dahil edilmesi halinde toplam maliyetin 7 milyon dolara yaklaşacağını kaydetti.

Bu arada kamerayla kaydedilen görüntüler 15 gün saklanabilecek.

-''TELEKOM, TÜRK FİRMASI''-

Konuşmaların ardından Toptan, Ulaştırma Bakanı Yıldırım ve Türk Telekom Genel Müdürü Doany'e birer gümüş lokumluk hediye etti.

Daha sonra Toptan, eski TBMM Başkanı Bülent Arınç, Yıldırım ve Doany ile kurdeleyi keserek, sistemi faaliyete soktu. Kamera izleme merkezine geçen Toptan, burada yetkililerden bilgi aldı.

Bir gazetecinin Türk Telekom'un yabancı ortaklığına işaret etmesi üzerine Toptan, Türk Telekom'un Türk firması olduğunu söyledi.

Toptan, buradaki kayıtların hiçbir yere ulaşmadığını ifade etti.
zaman

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

KAMU PERSONELİ Haberleri