MEB’İN YENİ UYGULAMASI ÇÖZÜM DEĞİL

Yeni uygulamanın bir diğer sıkıntısı ise; arka koltukta bulunan komisyon üyesinin değerlendirme puanlarını verirken, kursun direksiyon hocasının bu puanlamayı alenen görmesidir.

Bilindiği gibi direksiyon sınavını iki öğretmenden oluşan komisyon yapar ve komisyon arka koltukta otururdu. Sürücü kursunun hocası da adayın yanına ön koltuğa oturup, yedek pedallarla olabilecek ani durumlara, kazalara karşı müdahale ederdi. Görevleri sadece ani durumlara müdahale olması gereken sürücü kurslarının hocaları işi suiistimal edip, aracı tamamen kendileri hareket ettirip kendileri durdurdular. Yani sürücü adayının becerisi objektif şekilde değerlendirilemedi.
 
Bunu üzerine MEB ehliyet alacak adaylara uyguladığı direksiyon sınavında yeni bir uygulamaya giderek, ön koltukta komisyon üyelerinden birinin bulunmasına, arkada ise diğer komisyon üyesi ile kursun direksiyon hocasının bulunmasına karar verdi. Yeni uygulama ile ilk sınav geçtiğimiz günlerde yapıldı. Uygulama çok sayıda sıkıntılara neden oldu.  Özellikle trafik yoğunluğu bulunan büyükşehirlerde ciddi kazalar meydana geldi. Kazaların sadece maddi hasarlı olması teselli olsa da bundan sonraki sınavlarda nasıl kazalar olabileceğini kestirmek oldukça zor. Yeni uygulamanın en önemli sakıncalarından biri ise; komisyonun sürücü adayını değerlendirmesinde yaşandı. Ön koltukta oturup aracı kontrolünde tutması gereken komisyon başkanı, sürücü adayının değerlendirme formunu, sınav esnasında değerlendirmesi neredeyse imkansız hale geldi. Oysa değerlendirmenin anında yapılması ve kötü puanların orada tespit edilmesi gerekmektedir.
 
Yeni uygulamanın bir diğer sıkıntısı ise;  arka koltukta bulunan komisyon üyesinin değerlendirme puanlarını verirken, kursun direksiyon hocasının bu puanlamayı alenen görmesidir. Görmemesi düşünülemez. Bu durum hem öğretmene psikolojik bir baskı oluştururken hem de sonuç anında adaya ulaşabilmektedir.
 
MEB’in sürücü adayının daha objektif değerlendirilmesi adına değişikliğe gitmiş olması doğru bir karar. Zira sürücü kurslarının usta öğreticileri sınav esnasındaki müdahaleleri ile bu objektifliği kaybettiriyorlardı. Evet değişiklik olmalıydı ama bu şekilde bir değişiklik sorunu ortadan kaldırmadığı gibi yeni riskleri de beraberinde getirmektedir.                      
 
 
Emrullah Aydın
İstanbul 1 Nolu Şube Başkanı

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri