MEB’in Norm Dışı Uygulaması Öğretmeni Canından Bezdirdi

MEB’in Norm Dışı Uygulaması Öğretmeni Canından Bezdirdi

 

MEMUR-SEN ANKARA İL BAŞKANI VE EĞİTİM-BİR-SEN 1 NOLU ŞUBE BAŞKANI MUSTAFA KIR’IN ‘MEB’İN NORM DIŞI UYGULAMASI ÖĞRETMENİ CANINDAN BEZDİRDİ’ BAŞLIKLI YAZILI AÇIKLAMASIDIR.21.01.2013

 

MEB’in Norm Dışı Uygulaması Öğretmeni Canından Bezdirdi

 2012-2013 Öğretim yılı başından itibaren 4+4+4 olarak bilinen 12 yıllık zorunlu ve kesintili eğitim sistemi uygulamasına geçilmesiyle ilkokulda eğitim-öğretim 4 yıl süreli olmuştur. Böylelikle dördüncü ve beşinci sınıfları mezun eden öğretmenlerin önünün de boşa çıkmasıyla 40 binin üzerinde sınıf öğretmeni norm kadro dışında kalmıştır.

  Boşta kalan öğretmenlerden bir kısmı özür grubu atamalarında alan değişikliği yoluyla eritilmeye çalışılırken, diğer bir kısmının da eğitim bölgelerindeki ihtiyaca göre atamaları yapılarak sorun en aza indirgenmeye çalışılmıştır.

Yeni eğitim sistemiyle birlikte İlköğretim okullarının bir kısmı hem ilkokul hem de ortaokulu bünyesinde barındırırken bir kısmı da müstakil ilkokul veya müstakil ortaokul olarak ayrışmış, diğer taraftan müstakil imam-hatip ortaokulları açılmış ayrıca çok sayıda düz lise Anadolu Lisesine veya Anadolu Meslek lisesine dönüştürülmüştür. Buna bağlı olarak okulların norm kadrolarında da azalmalar, çoğalmalar olmuştur.

 Ancak ortaokul ve liselerde görev yapan ve norm kadro dışında gösterilen branş öğretmenleri sınıf öğretmenlerinde olduğu gibi önü tamamen boşa çıkmamıştır.

  Bilindiği üzere okullara bir sonraki öğretim yılı için kaydolacak öğrenci ve sınıf sayısı okul yöneticileri tarafından eğitim-öğretim yılı sonuna doğru tahmini rakamlar üzerinden belirlenmekte, okulların norm kadrolarına öğretmen ataması da bu tahmine göre yapılmaktadır.

Normun Belirlenmesinde Seçmeli Dersler Dikkate alınmalıdır

  Dolaysıyla eğitim-öğretim yılı sonunda tahmini norm güncellemesine göre atanan öğretmen yeni eğitim-öğretim yılı başında okulların fiziki kapasitesine ve derslik durumuna oluşturulan sınıf mevcutlarına göre norm kadro dışında kalmaktadır.

 Yine 2012-2013 eğitim öğretim yılı başından itibaren zorunlu 15 çeşit seçmeli ders hayata geçirilmiş olmasına rağmen, normun belirlenmesinde seçmeli dersler öğretmenin maaş karşılığı okutacağı derslerle ilişkilendirilmediği için norma dahil edilmemektedir. Bu durumda okulda ders açığı ve öğretmen ihtiyacı olduğu halde mevcut norm yönetmeliğine göre öğretmen norm fazlası olarak gösterilmektedir.

Normun belirlenmesinde fiilen derse giren öğretmen girmemiş sayılmakta

ve fiilen okulda yok olan öğretmen var gösterilmektedir.

 Ayrıca doğum iznine ayrılan veya yurt dışında görevlendirilen öğretmenler kendi okullarının norm kadrolarında gösterildiğinden bu öğretmenlerden boşalan dersler normu düşürülen öğretmenlerce doldurulduğu halde Öğretmen normunun hesaplanmasında norm kuralı işletildiğinden fiilen derse giren öğretmen girmemiş sayılmakta ve fiilen okulda yok olan öğretmen var gösterilerek çok sayıda branş öğretmeni norm kadro dışına itilmektedir.

Öğrenci mevcudu  dikkate alınmadan her okula rehber öğretmen normu verilmelidir.

Birde her 250 öğrenciye bir rehber öğretmen verildiği varsayımından hareketle öğrenci sayısı 250’nin altına düşen okulların rehberlik norm kadrosu iptal edilmektedir. Aynı binada ilk ve ortaokul bir arada eğitim gördüğü halde her iki okulun toplam öğrenci sayısı ayrı, ayrı beş yüze yaklaştığı halde bir rehber öğretmeni normu dahi verilmemektedir.

Bu gibi sebeplerden dolayı eylül ayında yapılan norm güncellemesinden sonra okullarda meydana gelen derslik artışı veya başka sebeplerle çok sayıda branş öğretmeni kendi alanında aldığı ders saati sayısı norm kadro içinde kalmasını gerektirdiği halde sistem üzerinde norm dışında gösterildiğinden yine tayin istemeye zorlanmaktadır.

Sene ortasında yapılacak norm dışı öğretmen ataması faydadan çok sıkıntı yaratacaktır.

Oysaki İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri norm dışı gösterilen branş öğretmenlerini ihtiyaç duyulan okullara görevlendirmek suretiyle genel anlamda okulların öğretmen ihtiyacını karşılama yoluna gitmiştir.   Okulların ders programları bu düzenlemeye göre yapılmıştır. Öğretmen öğrencisine, öğrencide öğretmenine alışmıştır. Şu anda yapılacak bir atama hem sosyal hem psikolojik hem de pedagojik açıdan öğrenci, öğretmen ve okul yöneticilerine faydadan çok sıkıntı yaratacaktır.

Sene sonuna kadar norm dışı atamaları tehir edilmelidir. 

Okul yöneticilerinden ve öğretmenlerimizden bize ulaşan uyarılar doğrultusunda 2012-2013 Öğretim yılı başında 12 yıllık zorunlu eğitime geçilmesi ile birlikte meydana gelen olağanüstü durumlar dikkate alınarak yeni bir norm güncellemesi yapılıncaya kadar norm dışı öğretmen atamalarının sene sonuna tehir edilmesi önerisi sendikamız tarafından Milli Eğitim Bakanlığının yetkililerine iletilmiştir. Ancak Milli Eğitim Bakanlığı norm yönetmeliğinin ilgili hükümlerini gerekçe göstererek norm dışı öğretmen atamalarının yapılması kararından vaz geçmemiştir.

Oysaki bu gün yeni bir norm düzenlemesi yapılmış veya normun belirlenmesinde dikkate alınmayan seçmeli dersler, doğum izinleri ve yurt dışı görevlendirmelerden boşalan ders saati ve derslik sayıları dikkate alınarak hesap yapılmış olsa norm dışında gösterilen öğretmenlerin % 90’nın norm içinde kalan öğretmenler kadar derse girdiği görülecektir.

 Bu güncelleme yapıldığında norm dışı gösterilerek başka okula gönderilen öğretmenin yerine kısa bir zaman sonra yeni bir atama yapılacaktır. Ancak olan yine norm dışında gösterilerek yerinden edilen öğretmene olacaktır.

MEB işine geldiğinde kurallara işine gelmediğinde kural dışı uygulamalara sarılıyor.

MEB işine geldiği zaman kurallara işine gelmediği zaman kural dışı uygulamalara sarılıyor. Oysaki MEB; 12 Yıllık zorunlu eğitime geçişi bahane ederek, Yönetici Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğine göre yapılması gereken İl ve İlçe Milli Eğitim Müdürleri, okul Müdürleri ve Milli Eğitim Müdür Yardımcılarının rotasyon işlemlerini askıya alabilmiştir.

Norm kuralına aykırılık teşkil ettiği halde Öğretmenlerinin değişmesiyle ilkokul öğrencilerinin sıkıntıya düşecekleri endişesi ile 2011-2012 öğretim yılında ilkokul 1. 2. ve 3. Sınıfları okutan öğretmenlerin hizmet puanlarına ve norm dışında kalıp kalmadıklarına bakılmaksızın bir önceki yılda okuttukları sınıfları okutmaya devam etmeleri dördüncü ve beşinci sınıfları mezun eden öğretmenlerin ise yine hizmet puanlarına bakılmaksızın normun dışında tutulmaları yönünde inisiyatif kullanabilmiştir.

MEB ben yaptım oldu mantığını derhal terk etmelidir.

Sıra evini, ocağını, mevcut okuluna göre kiralayan, çocuklarının okul kayıtlarını buna göre yaptıran öğretmenin konumuna gelince birden norm kuralına sarılıyor. İşine geldiği zaman öğrencinin velinin, halkın psikolojini düşünürken ve isteklerini buna göre belirlerken, sıra eğitim öğretimin temel taşı geleceğimizin mimarı olarak tanımlanan öğretmenin haklı taleplerine gelince öğretmenlerin ne psikolojisini ne de isteklerini dikkate alıyor.

Ben yaptım oldu uygulamaları eğitim emekçilerini canından bezdirmiştir. Milli Bakanlığı bir an önce eğitim çalışanlarına sahip çıkmalı iç huzuru ve iş huzuru içinde çalışabilecekleri ortamı acilen sağlamalıdır.

mustafa-kr19@hotmail.com

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

MEB PERSONEL Haberleri