MEB'e Liste Tepkisi! Anadolu liseleri nereye kayboldu ?

MEB tarafından açıklanan sınavla öğrenci alacak okullar listesine eğitim camiasından eleştiriler var. Okul seçimlerinde ve dağılımlarında ciddi adaletsizlikler olduğu yönünde görüş bildiren uzmanlar, listelerde iyi okulların olmadığını savunuyor.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) internet adresinden yayınlanan 8'inci sınıf öğrencilerinin 2 Haziran'da isteğe bağlı olarak girecekleri merkezi sınavla öğrenci alacak okul ve okulların kontenjan listesindeki adaletsizlik velileri ve eğitim uzmanlarını kızdırdı.

Konuyla ilgili sosyal medya hesabından bazı paylaşımlar yapan Abbas Güçlü, şunları ifade etti:

ANADOLU LİSELERİ NEREYE KAYBOLDU?

"MEB ne yapmaya çalışıyor? Başvurular ertelenip, ya daha adil bir liste hazırlanmalı ya da TEOG son kez yapılmalıdır! Öğrenciler, yıllardır bu okullar için mi hazırlandı? Liste dışı kalan iyi okullara girişte haksızlıkların en büyüğü yaşanacak! MEB buna göz yumamaz! Yummamalıdır!

34 ilde öğrencilere Anadolu Lisesi seçeneği sunulmadı! Zonguldak M.Çelikel, Edirne, Eyüp Anadolu gibi tarihi liseler, liste dışı kaldı! Kontenjan dağılımı adil değil! 485 puanlı okul listede yok, 300 puanlı var! 600 okul denildi 2367 okul açıklandı. Sanat, spor liselerinin de adı yok!

Listele alınmayan Anadolu liseleri, düz lise yani eskinin mahalle liseleri haline mi geldi? Peki onlara ve kolejlere alınma kriteri ne olacak, her bölgede kaç tane bulunacak? MEB hala büyük resmî göremiyor! Bazı okulları sevindireceğiz derken binlercesini küstürdü! Ama hiç şaşırtmadı!"

OLAN YİNE GARİBANLARA OLACAK

Türkiye'de toplam 1,369 lise için ilk defa gerçekleştirilecek olan Liselere Geçiş Sınavı (LGS) başvuruları, bugünden itibaren başladı. Son başvuru tarihi ise 18 Nisan 2018 Çarşamba günü olarak açıklandı. Ancak daha ilk günden ortaya çıkan tablo, eğitimcileri ve aileleri endişeye sevk etti. Eğitim yazarı Abbas Güçlü, konuyla ilgili şunları yazdı:

"MEB, yine yapacağını yaptı, ortalığı toza dumana kattı. Eğer, MEB'in yani koskoca devletin "nitelikli" okulları, hepsi bu kadarsa, vay halimize! Okul seçiminde adil olunmadığı gibi dağılım da çok dengesiz. Olan yine garibanlara olacak!..

Nüfusun dolayısıyla öğrenci sayısının en fazla olduğu ilçelerde, sınavla girilecek okul ya hiç yok ya da bir kaç tane!
Bunun anlamı, siz sıradan okullara razı olun ya da ille de iyi okullara gidecekseniz, çok uzaklara gitmek zorundasınız!

Sağlıkta reform yaptık, büyük yol kat ettik.

Peki listede kaç tane sağlık meslek lisesi var?

Ya da, turizm bizim için olmazsa olmazların başında geliyor. En büyük gelir kalemlerimizden birisi. 100 milyon turist hayalimiz var, eğer o gerçekleşirse, Türkiye işte o zaman gerçek anlamda uçar.

İyi de, turizm bu kadar önemliyse, bu elemansız olmaz. 
Peki listede kaç tane turizm lisesi var?

Sanayide büyük hamleler arayışı içindeyiz, yıllardır bir "Babayiğit" arıyorduk, nihayet bulduk ve otomobil üretmeye karar verdik!
Otomotiv deyip geçmeyin ara insan gücü çok önemli.

Hükümetin de en önem verdiği projelerden birisi.

Peki, Milli Eğitim Bakanımız o Bakanlar Kurulu toplantılarına katılmıyor mu? Katılıyorsa, bu listede kaç tane otomotiv lisesi yer alıyor?

Önceki gün, enerjiden, tarıma, ilaçtan havacılığa, yüzlerce milyar liralık teşvik sağlandı.

Peki böylesine büyük bir hamle yaparken, bu sektöre yönelik, kaç liseyi proje okullar olarak bu listeye aldık, hükümetin aldığı bu tarihi kararlara, lojistik destek sağladık?..

Onu da geçtik, 475 puanla öğrenci alan anadolu liseleri liste dışı kalırken 300'lü puanlarla öğrenci alan okulların, listede kendilerine yer bulması ne anlama geliyor?

MEB, eğitim ve öğretim yönetmede ve yönlendirmede, zaman zaman ciddi zaafiyetler yaşıyor ve sanki yine böylesi bir durum söz konusu.

Umarım yanılan biz oluruz ama velilerden gelen tepkiler çığ gibi.

Ve öylesine bir zamanlama söz konusu ki, sanki yangından mal kaçırılıyor. Akşam başvuru kılavuzu yayınlanıyor, sabah başvurular başlıyor!

Yani listeleri revize edecek bir zaman bile tanınmıyor!

Bu hem hiç doğru değil hem de etik kurallara aykırı.

MEB, şeffaf olmak zorunda. Çünkü yıpranan sadece kendisi olmuyor! Öğrencilerin, velilerin, öğretmenlerin, devlete ve iktidara olan güvenlerini de sarsıyor ki, buna hakkı yok!..

Listelerle ilgili değerlendirmelerinizi bekliyoruz..."

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

SINAVLAR Haberleri