MEB'den Romanlara Eğitim Çalıştayı

MEB eğitimde dezavantajlı olarak nitelendirilen göçerler, mevsimlik tarım işçisi ve Roman çocuklarının eğitimi için düğmeye bastı.

Sosyo-ekonomik problemler sebebiyle eğitime erişimde zorluk yaşayan ailelerin çocuklarına özel önem verilecek. Milli Eğitim Bakanlığı öncülüğünde gerçekleştirilecek çalıştaylarda, göçerler, mevsimlik tarım işçisi ve Roman çocukları ile kanunla ihtilafa düşen çocukların akademik gelişimlerinin desteklenmesi için yol haritası belirlenecek.

Kanunla ihtilafa düşen çocukların akademik gelişimine de önem veren bakanlık, sokak gösterilerine katılma nedenleri ve önleyici tedbirleri araştıracak. İlk olarak Roman çocuklarına yönelik çalıştay düzenlenecek. 18-19 Şubat 2011 tarihleri arasında İstanbul'da yapılacak 'Risk Altındaki Çocukların Kaliteli Eğitime Erişimi Çalıştayı'nda, Roman çocukların eğitim sorunları akademisyenler, bakanlık yetkilileri, il/ilçe milli eğitim müdürleri, okul yöneticileri, yerel yönetimler, veliler, çocuklar ve sivil toplum kuruluşları tarafından masaya yatırılacak. Öğrencilerin okullarda karşılaştıkları problemlere çözüm üretilecek.

Milli Eğitim Bakanlığı İlköğretim Genel Müdürlüğü, 'İlköğretime Erişim ve Devamda 10 Yıl Türkiye Deneyimi' konulu bir çalışma hazırladı. Planlanan projeler hakkında bilgi verilen çalışmada, çocukların sokak gösterilerine katılma nedenleri ve önleyici tedbirler konusu dikkat çekiyor. Bakanlık, yapılacak araştırma ile bu gösterilere katılan çocukların korunmasına ilişkin önlemler hakkında uzmanlar, aileler ve bizzat çocuklardan tavsiyeler alacak. Bu sayede çocukların eğitim ortamlarına ilişkin ihtiyaçları belirlenerek, hizmet sunanlara ve karar vericilere çocuğun korunması için öneriler sunulacak. Çalışma kapsamında 'Okul Dışındaki Çocuklar Ülke Raporu' hazırlanacak. Raporda, temel eğitim çağında olup okula hiç kaydı olmayan, okula kayıtlı olup devamsızlık yapan, yeterince akademik başarı gösteremeyen ve okul terk riski olan çocuklara ilişkin verilerin analizleri yapılacak. Çocukların okula devam oranlarının artırılması ve sosyal dışlanmışlığı önlemek için çeşitli çalışmalar yapılacak.

'İlköğretime Erişim ve Devamda 10 Yıl Türkiye Deneyimi' konulu çalışmada, mevsimlik gezici tarım işçisi olarak çalışmak amacıyla bulundukları illerden diğer illere giden çocuklara da dikkat çekildi. Bu çocukların okula devam oranlarının artırılması ve sosyal dışlanmışlığı önlemek için çeşitli çalışmalar yapılacağı belirtilerek, "Mevsimlik gezici tarım işçilerinin temel eğitim çağındaki çocuklarının eğitime erişimlerinin önündeki engellerin tespit edilmesi ve belirlenen sorunlara ilişkin önerilerin oluşturulmasıyla strateji ve politika geliştirilmesi için araştırma ve sorun odaklı arama konferanslarının gerçekleştirilerek eğitim modellerinin geliştirilmesi planlanmaktadır." denildi. Ayrıca 'ilköğretim düzeyinde okula kayıt, devam ve bitirme oranlarının iyileştirilmesi', 'ortaöğretime geçişin iyileştirilmesi' ve 'ilköğretim kurumlarında doğru bütçeleme mekanizmalarının oluşturulması' konularında araştırmalar yapılacağı kaydedildi.

eğitim gazetesi.com

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri