MEB'den Liderlik konferansı

MEB 09-10 Nisan 2009 tarihlerinde Ankara Başkent Öğretmenevinde “Yenilikçi, Gelişen ve Paylaşılan Liderlik” konferansı düzenliyor.

OECD EDU Okul Liderliğinin Geliştirilmesi (OLİG) Projesi ve Konferans Hakkında Özet Bilgi

Eğitim; çağın gerektirdiği şartlar doğrultusunda hem içerik ve uygulama hem de yönetim bakımından büyük değişimler geçirmektedir. Toplumların kaydedeceği ilerleme bu değişimlere ayak uydurmayı zorunlu kılmaktadır. Genelde öğrenci-öğretmen-ebeveyn üçlemesi çerçevesinde ele alınan eğitim-öğretim sürecinde eksik bırakılan önemli bir bileşen göze çarpmaktadır. Bu da okul liderliğidir. Ülkeler eğitim sistemlerini çağın ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde yeniden gözden geçirirken okul liderliği konusuna özel bir önem atfetmeye başlamışlardır.

Takım çalışması ruhunun oluşturulması eğitimden alınan verimin artırılması ve belirlenen hedeflere ulaşılması bakımından önem arz etmektedir. Kaliteli ve çağın ruhuna uygun bir eğitim sürecinin planlanabilmesi ve beklentilerin karşılanabilmesi bakımından uygun eğitim ortamlarının yaratılması kaçınılamaz bir gerekliliktir. Okul liderleri söz konusu eğitim ortamlarının yaratılmasında hayati bir role sahiptir. Onların kendi kişisel gelişimlerini önemsemekten çağın ihtiyaçlarını okuyabilen bir vizyona sahip olmaya, öğrencilerinin motivasyonunu artırmaktan öğretmenlerin mesleki yeterliklerini geliştirmeye kadar geniş bir yelpazeye yayılan sorumlulukları vardır.

Okul liderliğini rutin bir görev olmaktan çıkarıp etkin ve verimli bir hale getirecek rasyonel yaklaşımlar nelerdir? Ekonomik gelişim ve refah ile bilgi toplumu arasındaki bağlantıyı çok önceden keşfeden Ekonomik İş Birliği ve Gelişme Teşkilatı (OECD) Eğitim Müdürlüğü tarafından Okul Liderliğinin Geliştirilmesi/OLİG (Improving School Leadership) Projesi bağlamında 25 ülkeyi kapsayan ve 10 yıl süren faaliyet başarıyla ve dikkate değer sonuçlarla tamamlanmış bulunmaktadır.

Yukarıda sıralanan şartların ve hedeflerin bilincinde ve bu hedeflere ulaşma zorunluluğunun farkında olan Bakanlığımız tarafından, okul liderliği konusunun eğitim süreci açısından ifade ettiği önemi Türk eğitim camiasının ve Türk kamuoyunun dikkatlerine getirmek ve çalışmalarına etkin bir şekilde katıldığı OECD'nin adı geçen projesinden elde edilen sonuçlardan faydalanmak amacıyla OECD Eğitim Müdürlüğünün bir üst düzey yöneticisi ile OECD OLİG Projesi ekibinden bir temsilciyi ve İngiltere'den OLİG alanındaki otoritelerden iki akademisyeni, OLİG ülke koordinatörleri ile Türkiye'de bu alanda çalışan akademisyen ve profesyonellerin de katılımını hedefleyen uluslararası bir konferans düzenlenmektedir.

Söz konusu konferans 09-10 Nisan 2009 tarihlerinde Ankara'da Başkent Öğretmenevinde gerçekleştirilecektir.

Açılış konuşmasını Sayın Bakanımız Doç. Dr. Hüseyin ÇELİK'in yapması planlanan konferansa davet usulü katılım gerçekleştirilecek olup; aralarında Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı, Millî Eğitim Bakanlığı Müsteşarı, YÖK Eğitim Komisyonu Başkanı, Bakanlığımız üst düzey yöneticileri, Bakanlık Müfettişleri, İl Millî Eğitim Müdürlükleri Teftiş Kurulu Başkanları, Ankara'daki üniversitelerin Eğitim Fakültelerinden akademisyenler ve eğitim sendikaları temsilcilerinin de bulunduğu yaklaşık 200 kişilik bir grubun iştiraki beklenmektedir.

Bakanlığımızın yakın iş birliği halinde olduğu OECD'nin Eğitim Müdürlüğü Müdür Yardımcısı Dr. Berhard HUGONNIER, OECD OLIG proje ekibinden Bayan Deborah NUSCHE, Londra Üniversitesinden Prof. Dr. Peter MATTHEWS ve İngiltere Ulusal Okul Liderli Koleji'nden Prof. Dr. john WEST-BURNHAM da söz konusu konferansa iştirak edecek, birer sunuş yapacak ve çalıştaylara katılacaklardır.

Konferans Başkanlığı MEB Dış İlişkiler Genel Müdürü Prof. Dr. İbrahim ÖZDEMİR tarafından yapılacaktır.
Konferans sunuları ve sonuç raporu Türkçe ve İngilizce olarak tüm eğitim camiasının istifadesine sunulacaktır.
Konferansa davet edilenlerin aşağıdaki Başvuru Formunu doldurarak en geç 23 Mart 2009 Pazartesi gününe kadar digmuk@meb.gov.tr adresine göndermeleri gerekmektedir.

İletişim:
MEB Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü personeli Kamil YILDIRIM ve Fatih TAŞTAN
Tel: 0 312 413 17 02 Faks: 0 312 418 82 89 E-Posta: digmuk@meb.gov.tr


İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri