MEB'de Müfettiş Krizi Büyüyor

MEB’in 2 bin 507 maarif müfettişini görevden alarak mülakatla 500 yeni müfettiş atamasına tepki gösteren Türk Eğitim-Sen İzmir, “Kalite düşecek. Yük okul müdürlerine binecek” dedi.

MEB’in 2 bin 507 maarif müfettişini görevden alarak mülakatla 500 yeni müfettiş atamasına tepki gösteren Türk Eğitim-Sen İzmir, “Kalite düşecek. Yük okul müdürlerine binecek” dedi.


MEB’in 2 bin 507 maarif müfettişini görevden alarak mülakatla 500 yeni müfettiş atamasına tepki gösteren Türk Eğitim-Sen İzmir, “Kalite düşecek. Yük okul müdürlerine binecek” dedi.


Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) 2 bin 507 maarif müfettişini görevden alarak, yerlerine mülakatla atama yaptı. Yapılan düzenleme ile birlikte 500 bakanlık müfettişi atandı. Ancak bu değişiklik eğitim sendikalarını tedirgin etti. 500 müfettişin az olduğunu söyleyen Türk Eğitim-Sen İzmir 1 No’lu Şube Başkanı Merih Eyyup Demir, MEB’e “Bu müfettişlerin kaçını, hangi ile göndereceksiniz” diye sordu. Yeni sistemin doğuracağı bir diğer sıkıntı ise soruşturmaya konu olacak olayların okul müdürlerine verilmesi. Bir gün süren bilgilendirme seminerinin ardından bu görevi üstlenmek zorunda kalan binlerce müdür, işin içinden nasıl çıkacağını kara kara düşünüyor. Daha önce İzmir’de 200 maarif müfettişinin görev yaptığını ve bu düzenleme ile şimdi İzmir’de ancak birkaç müfettişin görev alacağını söyleyen Merih Eyyup Demir; “500 kişi ile koca ülkede nasıl soruşturma yürütecekler? Hangi ile, ne kadar müfettiş verecekler? Dün İzmir’de 200 maarif müfettişi görev yaparken bugün İzmir’e düşecek sayı bunun ancak onda biri olacak. Daha şimdiden 3 dosyası olan okul müdürleri var” dedi.


OKUL MÜDÜRLERİNE YÜK


1 milyona yakın çalışanı ile Türkiye’nin en büyük kurumlarından biri olan Milli Eğitim Bakanlığı’nda, teftiş sistemini yürütmeye çalışacak kişi sayısının son derece az olduğuna dikkat çeken Başkan Demir, yeni sistemin getireceği sorunları özetledi. Her ilde daha önce görev yapan müfettiş sayısının neredeyse onda biri kadar müfettişin görev alacağının altını çizen Demir, “Bu nedenle okullarda yaşanacak sorunlarla ilgili açılacak soruşturmalarda görevler, okul müdürlerine kalacak. Okul müdürleri, bu konuların uzmanı değil. Birçoğu bir günlük seminer ile bu işi yapmaya çalışıyor. Ayrıca okul müdürlerine ekstra bir yük verildi. Okullarda yapılması gereken asıl görevlerini yapamayacak duruma gelecekleri yönünde kaygılarımız var. Teftiş sisteminin olduğu yıllarda yılda bir, bilemediniz en fazla iki soruşturma görevi alan okul müdürleri, bundan sonra sayısını tahmin edemeyeceğimiz oranda soruşturma dosyası alacak ve bunları sonuçlandırmakla görevli olacaklar” sözleri ile yaşanacak sorunlara dikkat çekti.


MEB kararı yeniden değerlendirmeli
Bu görevlerin müdürlerin uzmanlık alanlarına giren konular olmadığını dile getiren Merih Eyyup Demir, bu nedenle çok fazla hata olacağını savundu. Soruşturmaların sağlıklı şekilde sonuçlandırılamayacağını vurgulayan Demir şunları belirtti: “Okul müdürleri, soruşturma yapacakları konu için o yere gidip gelmeleri esnasında herhangi bir harcırah alamayacak. Yani soruşturmayı bitirene kadar ceplerinden harcama yapacak. Bu da müdürler için ekstra bir mali yük demek. MEB vakit geçirmeden bu konuyu yeniden değerlendirmeli ve müfettiş sayısının artırılması için çalışma yapmalı. Bu kadar müfettiş ile bu iş yürümez.”

Umut KARAKOYUN/ Dokuz Eylül Gazetesi

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

MEB PERSONEL Haberleri