MEB'de Görev Yapan Uzmanların Sorunları ve Talepleri

MEB'de Görev Yapan Uzmanların Sorunları ve Talepleri

Milli Eğitim BakanlığıUzmanları (Eğitim Uzmanı, Mülga APK Uzmanı, Talim ve Terbiye Kurulu Uzmanı) yıllarca il millî eğitim müdürlüğü, il millî eğitim müdür yardımcılığı, ilçe millî eğitim müdürlüğü, ilköğretim müfettişliği, okul müdürlüğü ve öğretmenlik görevleri yaptıktan sonra liyakat ve kariyerleri dikkate alınarak görev ve unvan değişikliği ile bir üst görev olan ve genel idare hizmetleri sınıfında yer alan uzmanlık kadrolarına atanmışlardır.
 Sayıları 126 olan uzmanların büyük bir çoğunluğu merkez teşkilatında Bakan veya birim amirlerinin görevlendirmesi ile yıllardır Şube Müdürü olarak görev yapmakta ve Bakanlığın gerçekleştirdiği tüm projelerde aktif olarak görev almaya devam etmektedirler.
Uzmanların özlük haklarında son 15 yıllık süreçte (rutin artışların dışında) herhangi bir iyileştirme yapılmamıştır.
Şöyle ki:
1-      Uzmanların tamamına yakını öğretmen kökenli olmasına rağmen, öğretmenlere verilen denge tazminatından yararlandırılmamıştır.
2-      2006/10344 sayılı Bakanlar Kurulu Kararında belirtildiği üzere Millî Eğitim Bakanlığında görev yapan uzmanların “İş Güçlüğü, İş Riski, Temininde Güçlük ve Mali Sorumluluk Zammı” şube müdürleri ile eşit sayılmasına ve uzmanlarla, şube müdürlerinin “özel hizmet tazminatı göstergeleri” 1996 yılına kadar eşit olmasına rağmen, bu tarihten sonra şube müdürlerinin özel hizmet tazminatları % 135’e yükseltilmiş, uzmanlarınki ise % 100 olarak kalmıştır.
3-      666 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile şube müdürlerinin ek ödemeleri % 170 olarak düzenlenirken uzmanlarınki şefler, itfaiye başçavuşu, itfaiye çavuşu ve onbaşı eri ile eşit tutulmuş ve % 115 olarak belirlenmiştir.
4-       “Eşit işe Eşit Ücret Politikası” doğrultusunda çıkarılan 666 sayılı Kanun Hükmündeki Kararname ile diğer Bakanlıklarda görev yapan uzmanlara sağlanan haklardan, kariyer uzmanı olmadığı gerekçesiyle Milli Eğitim Bakanlığındaki uzmanlar yararlandırılmamıştır. Oysa diğer Bakanlıklardaki uzmanlardan bazıları da Milli Eğitim Bakanlığındaki gibi kariyer uzmanı olmamasına rağmen bir defaya mahsus olmak üzere (Örneğin, 665 sayılı Kanun Hükmündeki Kararname ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığındaki “istihdam ve meslek uzmanları”) kariyer uzmanlığı kadrolarına atanarak bu haklardan yararlandırılmıştır.
 
 
 
Yukarıda belirtilen nedenlerden dolayı Milli Eğitim Bakanlığında görev yapan uzmanların aylık gelirleri; gerek Bakanlıkta görevlendirilen öğretmenler, gerekse şube müdürlerinin çok gerisinde kalmıştır.
       Bakanlığımızda  görev yapan Eğitim Uzmanı, Talim ve Terbiye Kurulu Uzmanı ile Mülga APK Uzmanlarının mağduriyetlerinin giderilmesi için, 665 Sayılı Kanun Hükmünde Kararneme ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığında olduğu gibi bir defaya mahsus olmak üzere “MİLLİ EĞİTİM UZMANI” kadrosuna atanmasının sağlanması için aşağıdaki geçici maddenin düzenlenmesi  yeterli olacaktır;
GEÇİCİ MADDE…- Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihte Milli Eğitim Bakanlığında Eğitim Uzmanı, Talim ve Terbiye Kurulu Uzmanı ve Mülga APK Uzmanı olarak görev yapanlar, Milli Eğitim Uzmanı kadrosuna bu maddenin yayımlandığı tarihte başka bir işleme gerek kalmaksızın atanmış sayılırlar. Eğitim Uzmanı, Talim ve Terbiye Kurulu Uzmanı ve Mülga APK Uzmanı kadrolarında geçirilen süreler, Milli Eğitim Uzmanı kadrosunda geçmiş sayılır.”
 

Haber Kaynağı: kamudanhaber.com
 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

KAMU PERSONELİ Haberleri