MEB'de eğitim yöneticileri tedirgin...

MEB'de eğitim yöneticileri tedirgin...

Geçen haftanın en önemli konusu yılan hikâyesine dönen taşra teşkilatı eğitim yöneticilerinin yönetmeliğinin kısa zamanda yayınlanacağı duyumunun internet sitelerinde yer alması oldu. Antalya’da İllerde atamaya bakan şube müdürlerinin yaptığı toplantıda Sayın Genel Müdürümüzün yaptığı iddia edilen açıklamalar yöneticilerin gerginliğinin tavan yapmasına neden oldu. İlçe milli eğitim müdürü atamalarının komisyon marifetiyle yapılacağı, yer değiştirme süresinin 3,5,8 yıl gibi olacağı, il müdür yardımcılarına da rotasyonun uygulanacağı, çok yakın zaman sürecinde bu işlemlerin tamamlanacağı gibi iddialar ortaya atıldı. Şube müdürlerinin yer değiştirmelerinde bir alt bölgeyi isteyeceği de belirtilmiş. Yani kimse üst sınıf ilçeyi isteyemeyecek. Bu durumda 1.sınıf ilçelerde kimler görev yapacak? Herhalde düşünülmemiş! Tüm şube müdürlerinin tercihlerini bir alt sınıf ilçelere zorunlu istetip, sonra ilk atamalar üst sınıf ilçelere yapılırsa hiç şaşırmayacağım. Böyle bir tercih şekli doğrusu aklıma bu senaryoyu getirdi. Daha büyük ilçelerde ki şube müdürlüklerine ilk göreve başlayanlar atanabilir. Bu uygulama böyle bir adaletsiz uygulamanın alt yapısını oluşturmak için yapılacak sorusunu akla getiriyor. Bu yazdıklarım konuşulanlardan çıkardığım sonuç!

İlçe milli eğitim müdürleri için farklı bir yol izlenecek gibi! Komisyon yolu ile atamanın nasıl yapıldığını hep birlikte göreceğiz. Komisyon deyince aklımıza doğrusu torpil geliyor. Diğer ilçe amirlerine baktığımızda ise herkesin tercihleri doğrultusunda atandığını söyleyebiliriz. Ama işte 4.sınıf ilçe var, ilçe var. Sıkıntı burada başlayacak… Tercih edilme sebebi ne olacak? Bir alt sınıf ilçeye tercih dışı müdürler gönderilecek mi? Bu sorular geçen hafta ilçe milli eğitim müdürlerinin kafasını karıştırdı. Kafamızı karıştırdı. Yani gerginlik tavan yaptı!

Aslında uygulamanın ilk defa yapılacak olması sıkıntı yaratacaktır. Bıçak kestiği yeri kanatacaktır. Halihazırda görev yapan ilçe müdürleri bir mağduriyet yaşayacak gibi… Özellikle büyük şehirlerde görev yapan ya da görev yaptığı yerden hiç ayrılmayacak mış gibi hayatını idame ettiren ilçe milli eğitim müdürleri zor durumda kalacak. Bunun yanında ise tayin isteyip yıllardır ataması yapılmayan ilçe müdürlerine ise bir yol açılacak. Bu durum Dernek yönetiminde ki arkadaşlar için tam bir çelişki oluşturmaktadır. Yukarı tükürsen sakal, aşağı tükürsen bıyık hesabı… Şahsen bu kadrolara kurumsal kimlik kazandırmak için yer değiştirme yönetmeliğinin yayınlanmasına destek vermek lazım diye düşünüyorum. Bir başlangıç yapılsa…

Şimdi şunu diyebilirsiniz; hiçbir yer değiştirme yönetmeliği tek başına yayınlanmış değil. Konuşulan yalnızca yer değiştirmenin yayınlanacağı yönünde… Böyle bir yönetmelik ilk olabilir! Geçen Başkan Yardımcımız Sayın ÇALIŞKAN’ın, yazısında ki linklere girdiğimde yer değiştirme yönetmeliklerinin ilk atama ve yer değiştirmeyi de kapsadığını gördüm. Keşke Başkan Yardımcımız, koyu yazılarla bu konuyu da belirse idi! İlk atama, görevde yükselme hükümleri olmadan sadece yer değiştirme yönetmeliğini yayınlamak bu kadrolara haksızlık olacaktır.

Yer değiştirme yönetmeliğinin çok kısa zamanda yayınlanması gerekmektedir. Gerek 4+4+4 nedeni ile gerekse taşıma ve her türlü onarım ihaleleri nedeni ile ağustos ayına gelmeden yer değiştirme işlemleri tamamlanmalıdır. Önümüzde çok az bir zaman kaldı. Geçen bu konuyu bir arkadaşım ile telefonda görüşürken arkadaşım şunu söyledi; Yönetmelik 1 Hazirandan önce yayınlanacak. 1-15 herkes münhalleri görecek. 15 Haziran 1 Temmuz arasında ise tercihler yapılacak. 2 Temmuzda sonuçlar açıklanacak. 15 Temmuzda herkes yeni görev yerinde göreve başlayacak. Aklın yolu bir olduğu için bu kısıtlı zamanda uygulanacak başkada formül yok… Bekleyip göreceğiz.

 

M.Akif MÜELLİFOĞLU

Eğitim Yöneticisi

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (2)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

MEB PERSONEL Haberleri