MEB'DE ATAMA VE YER DEĞİŞTİR(ME!) YÖNETMELİĞİ-2

Hazırlanmakta olan Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmenlerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği için önerilerimize bir önceki yazımızdan devam edecek olursak;

Hazırlanmakta olan Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmenlerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği için önerilerimize bir önceki yazımızdan devam edecek olursak;

     Becayişte suistimalin önlenmesi için kişilerin biri birini bulduğu bir becayiş değil; başvuruda bulunanların yerlerinin boş ilan edilip karşılıklı tercih ve atamaların yapıldığı bir sistem uygulanmalıdır. Sistemde ataması yapılanın yeri boş ilan edilmek suretiyle seri olarak bilgisayar atamayı tamamlar. MEB’in elektronik altyapısı bu uygulamayı yapmaya müsaittir.

Hukuki duruma gelince; bu konuda yasal durum müsaittir 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 73. Maddesi’nde
Karşılıklı olarak yer değiştirme:
Madde 73 - (Değişik: 30/5/1974 - KHK/12;Aynen kabul;15/5/1975 - 1897/1 md.)
‘’Aynı Kurumun başka başka yerlerde bulunan aynı sınıftaki memurları, karşılıklı olarak yer değiştirme suretiyle atanmalarını isteyebilirler. Bu isteğin yerine getirilmesi atamaya yetkili amirlerince uygun bulunmasına bağlıdır.’’ Denmektedir.
Sadece yönetmeliğe eklenecek bir madde ile bu konuda düzenleme yapılabilir. Ayrıca, becayişkonusunda emeklisi gelenlerin suistimalini önlemek için de becayiş yapanlara becayiş yapılan ilde 1-3 yıl çalışma mecburiyeti getirilmelidir. Çünkü sırf yolluk almak için becayiş yapmak isteyenler de olabilir.
Becayiş uygulamasına yeni yönetmelikte yer verilmelidir.

        Hizmet puanı uygulamasında, il-ilçe merkezindeki tüm okullarda standart hizmet puanı uygulamasından vazgeçilmesi yerinde bir uygulama olmuştur. İstanbul’da gerçek anlamda bir köy hayatının yaşandığı Çatalca’nın köyündeki bir okulla Bağcılar’ın, Güngören’in sözde varoşundaki bir okulun hizmet puanı aynı olmamalıdır. Bu konuda bir sıkıntı yok.

Ancak; aynı ilçe içinden, çevre olarak aynı sosyal ortamın ve imkanların yaşandığı; evini, düzeninideğiştirmeden aynı ikamet edilen noktadan aynı mesafede gidilebilen iki ayrı okul arasında da hizmetpuanında 8-10 puanlık ciddi puan farkları oluşmaya başladı.

Ayrıca, Bingöl’ün bir dağ köyündeki okulla, İstanbul’un merkez noktalarından ulaşımın sağlanabildiği İstanbul’un varoşlarındaki bir okula aynı ya da biri birine çok yakın hizmet puanı verilmeye başlandı.
Düzenleme yapılırken biraz aceleye getirilmesi bu tür bazı haksızlıklara veyahut en hafifinden yanlışlıklara sebebiyet verdi.
Unutulmamalıdır ki bu puan farkları tayinlerde tek belirleyici faktör olmaktadır.
Okulların hizmet puanları yeniden gözden geçirilmelidir.

     Yine; bu konudaki bir başka önemli husus il içi sıralı okul uygulamasından vazgeçilerek il içi sıraların kaldırılması konusudur. İl içi sıra uygulaması devam edilmelidir. Sıralı okullara il içi atamalar yapıldıktan sonra il dışı atamalar, ilk atamalar ve özür grubu atamaları sıralı olmayan okullara yapılmalıdır. Bu hususlar ışığında;

 İl içi sıralar yeniden oluşturulmalıdır.

Buna bağlı olarak da;
İl içi ve il dışı tayinlerin ikisinin bir arada yapılması bir çok karmaşaya sebep olduğu için il içi  ve il dışı tayinler ayrı zamanlarda yapılmalıdır.

Memurlar.biz 

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

MEB PERSONEL Haberleri