Milli Eğitim Bakanlığında üst düzey kadrolarda değişim yaşanacak mı? MEB'de üst düzey atamalar nasıl yapılacak? İşte detaylar...
Binali Yıldırım hükümeti kurulduktan sonra, kamuda atama hareketliliği başladı.
Yeni bakanlar, göreve başladıkları bakanlıklarda nasıl bir tasarrufa gidecek? Yakın çalışma ekibinde mi değişiklik yapacaklar? Daha kapsamlı bir değişikliğe mi gidecekler?
BAKAN AVCI'NIN DEĞİŞİKLİĞİ SÜRPRİZ OLDU
Bakanlık listeleri açıklandığında, 2 önemli bakanlıkta yapılan değişiklik gerçekten sürpriz oldu: Sağlık Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı. Sayın Avcı'nın değişikliği gerçekten tam bir sürpriz oldu.
Bu değişiklik çok fazla beklenmiyordu.
MEB'DE BAKAN DEĞİŞİKLİĞİ DEPREM ETKİSİ YAPAR MI?
Yapmaz.
MEB'de bakan değişikliğinin deprem etkisi yapacağı düşünülmüyor.
HANGİ KADROLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILIR?
Bu sorunun cevabı gerçekten kolay değil.
Ancak, ilk atamalar ve görev değişiklikleri yapılmaya başlandıkça daha sağlıklı bir değerlendirme yapma şansımız olacak.
O zaman sırayla başlayalım.
Bakan Yardımcılığı: Bakan yardımcılığı oldukça pasif bir görev. Aslında Ak Parti'nin son döneminde küskün ya da seçilemeyen eski milletvekillerine oluşturulan sembolik bir görev. Şu ana kadar sadece MEB için söylemiyoruz, icraatçi bakan yardımcılarına pek rastlanmış değil. MEB Bakan Yardımcılığına kimin getirileceği konusunda bir isim vermek zor. Bu konuda tüm bakanlıklar düşünülerek oluşturulan 40-50 kişilik bir havuzdan yapılacak çalışma sonrasında bir sonuç alınacak.
Müsteşar: Müsteşar değişikliği yapılabilir. Mevcut MEB Müsteşarı Sayın Yusuf Tekin, görev süresince önemli çalışmalara ve başarılara imza atmış bir isim. Kendisinin başka makamlara geçişi ile ilgili ( Başbakanlık Müsteşarlığı gibi) ismi geçmektedir. Müsteşarlık makamı, bakanlıklarda birinci derece önemli ve bakandan sonra en etkili makam konumunda.
Müsteşar Yardımcılıkları: Yeni hazırlanan MEB kanun tasarısına göre, mevcut müsteşar yardımcılıkları sayısı 7'ye çıkarılıyor. Bu kanun çıkarsa yeni Bakan İsmet Yılmaz'ın eli de rahatlamış olacak. Şöyle ki; mevcut müsteşar yardımcılarına fazla dokunmadan kendi çalışma ekibinden isimleri bu makama getirebilir.
Genel Müdürlükler: MEB bünyesinde mevcut yapıda 15 genel müdürlük bulunuyor. Eski bakanımız Nabi Avcı, bu genel müdürlerden bir kısmının kadrosunu görevden ayrılmadan kısa süre önce vermişti. Genel müdürlük anlamında MEB'de komple bir değişikliğin yapılacağını düşünmüyoruz. Ancak; bazı genel müdürlüklerde değişikliğe gidilebilir.
Genel Müdür Yardımcılıkları: MEB kanun tasarısına göre, önceden kaldırılan genel müdür yardımcılığı kadroları tekrar getiriliyor. Bu şekilde 30 genel müdür yardımcılığı kadrosu ihdas edilecek. Bu kadrolar yeni bakanın ekibinin oluşturulmasında kolaylık sağlamış olacak.
Genel Müdür Yardımcılığı altındaki görevler için yakın dönemde bir atama yapılması beklenmiyor.
Yukarıda ifade edilen konularla ilgili Sayın İsmet Yılmaz'ın nasıl bir tasarrufa gideceği merak konusu.
Bu tasarrufu hep birlikte göreceğiz.
Şimdiden ortaya bazı isimler atmak, "ATAMA TOTOSU" olarak yorumlanıyor.
www.turkiyeegitim.com