Norm, atama ve yer değiştirme işlemlerinde başvuru onayında"İnsan Kaynakları Hizmetleri" hizmetleri sorumludur.
Çünkü; 17.04.2015 Tarihli ve 29329 Sayılı Resmi Gazete'de Yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı İl Ve İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri Yönetmeliğinin "İnsan Kaynakları Hizmetleri"başlıklı 20. maddesinde; "20-(1) İnsan kaynaklarına ilişkin hizmetler aşağıda belirtilmiştir.
b) Norm kadro iş ve işlemlerini yürütmek,
l) Yöneticilerin, öğretmenlerin ve diğer personelin atama, yer değiştirme, askerlik, alan değişikliği ve benzeri iş ve işlemlerini yapmak," hükümleri ile norm, atama ve yer değiştirme işlemleri "İnsan Kaynakları Hizmetleri" birimine verilmiştir.
Norm Kadro Belirleme İşlemlerinde aynı durum geçerlidir.
Şöyle ki; 18.06.2014 Tarihli ve 29034 Sayılı Resmi Gazete'de Yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumları Yönetici ve Öğretmenlerinin Norm Kadrolarına İlişkin Yönetmeliğinin "Norm kadro belirlemeye yetkili birimler" başlıklı 24. maddesindeki; "Eğitim kurumlarının yönetici ve öğretmen norm kadroları, elektronik ortamdaki mevcut veri tabanı esas alınarak eğitim kurumu müdürlüğü, ilçe milli eğitim müdürlüğü ve il milli eğitim müdürlüğünün sıralı teklifi üzerine belirlenir." hükmü çerçevesinde yukarıdaki iş takvimi doğrultusunda eğitim kurumlarına ait bilgilerin sisteme tam ve doğru olarak süresi içerisinde girilmesi önem arz etmektedir.
Girilecek verilerle belirlenen norm kadrolara yapılan atamalarda doğacak hatalardan eğitim kurumları müdürleri ile il ve ilçe milli eğitim müdürlükleri sorumlu tutulacaktır.
Bakanlık kontrolü sırasında gerçeğe aykırı bilgilerin sisteme girilmesinin tespit edilmesi durumunda sorumlular hakkında gerekli işlemler yapılacaktır.
Peki bu işlemleri MEBBİS başvuru ekranlarında kim onay yada red edecektir.
17.04.2015 Tarihli ve 29329 Sayılı Resmi Gazete'de Yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı İl Ve İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri Yönetmeliğinin "İl ve ilçe yöneticilerinin görevleri ve işbölümü" başlıklı 6. maddesinde il ve ilçe milli eğitim müdürleri, l milli eğitim müdür yardımcıları ile İl ve ilçe milli eğitim şube müdürlerinin görevleri ve iş bölümleri sıralanmıştır.
"İl ve ilçe yöneticilerinin görevleri ve işbölümü
MADDE 6 - (1) İl ve ilçe milli eğitim müdürleri, Bakanlığın eğitim politikaları ve stratejik planlarını, mevzuat ve programlar doğrultusunda yönetmek, yönlendirmek, denetlemek ve koordine ederek etkin ve verimli bir şekilde yerine getirmek ile görevli ve sorumludurlar. İl ve ilçe milli eğitim müdürleri, bu görevlerini il ve ilçe yöneticileri arasında yapacakları işbölümü çerçevesinde yürütür. İl milli eğitim müdürleri bu görevlerin yürütülmesinde kendilerine yardımcı olmak üzere büro oluşturabilir.
(2) İl milli eğitim müdür yardımcıları, sorumluluklarına verilen görevleri yapmak, hizmetler arasında uyumlu işbirliği ve çalışma düzenini sağlamak, il müdürlüğü adına toplantılara katılmak, yazışmaları ve belgeleri il müdürü adına imzalamak, il müdürlüğüne vekalet etmek ve milli eğitim müdürü tarafından verilen diğer görevleri yürütmekle görevli ve sorumludurlar.
(3) İl ve ilçe milli eğitim şube müdürleri, sorumluluklarına verilen hizmetleri yürütmek, il veya ilçe müdürlüğü adına toplantılara katılmak, yazışmaları ve belgeleri il veya ilçe müdürü adına imzalamak, ilçe milli eğitim müdürlüğüne vekalet etmek ve il veya ilçe milli eğitim müdürü tarafından verilen diğer görevleri yürütmekle görevli ve sorumludurlar.
(4) İl ve ilçelerde bulunan tesis müdürleri, tesislerle ilgili il milli eğitim müdürünün vereceği görevleri mevzuat çerçevesinde yürütürler."
Bu madde hükmüne göre; İl milli eğitim müdür yardımcıları ile İl ve ilçe milli eğitim şube müdürleri sorumluluklarına verilen görevleri yapmak, hizmetler arasında uyumlu işbirliği ve çalışma düzenini sağlamak, il müdürlüğü adına toplantılara katılmak, yazışmaları ve belgeleri il müdürü adına imzalamak, il müdürlüğüne vekalet etmek ve milli eğitim müdürü tarafından verilen diğer görevleri yürütmekle görevli ve sorumludurlar.
Kısacası norm modülüne girilen bilgileri, atama ve yer değiştirme başvurusunda bulunan personelin başvurularının onay ve red işlemlerinin sorumluğu İl milli eğitim müdür yardımcıları ile İl ve ilçe milli eğitim şube müdürlerinin yetkililerindedir.
Uygulamada ise genellikle insan kaynaklarında sorumlu büronun şefi ya da oradaki görevli memurların şifresi ile yapılan bu işlemlerde hukuki bir sorun çıktığında ilgili İl milli eğitim müdür yardımcıları ile İl ve ilçe milli eğitim şube müdürleri ben onaylamadım şef ya da memur onaylamış haberim yok şeklinde olaydan sıyrılmaya çalışmaktadır.
Halbuki sorumluluk tamamen kendilerindedir ve bu norm, atama ve yer değiştirme işlemlerinde MEBBİS başvuru onayları veya redlerin ilgili il milli eğitim müdür yardımcıları ile il ve ilçe milli eğitim şube müdürlerinin şifreleriyle yapılması gerekmektedir.
Ahmet KANDEMİR